Als je je ogen dichtdoet enaan het Midden-Oosten denkt, dan zie je waarschijnlijk beelden van stuivende woestijnduinen. Hoewel je in deze regio zeker zandlandschappen kunt vinden die zeer de moeite waard zijn (hieronder noemen we er een aantal), vind je er ook een hyperzout meer, valleien in technicolor en geologische formaties die zo bizar zijn dat het lijkt of je in een sprookje bent beland, of je misschien zelfs op een andere planeet waant. Dit zijn enkele van de vele majestueuze natuurfenomenen van het Midden-Oosten.
Feeërieke rotszuilen in Turkije
Er was eens, zo’n dertig miljoen jaar geleden, een vulkaan die as uitspuwde over het land dat nu Turkije heet.Zo begint het verhaal achter de betoverende ‘elfenschoorstenen’ in Cappadocië. De as veranderde in tufsteen, een poreuze rotssoort die bestaat uit vulkanisch materiaal en samengeklonterde as die, zo blijkt, niet zo hard is als het lijkt. Onder invloed van tijd en weersomstandigheden sleten de zachtere steensoorten weg en bleven zuilen van harder steen, zoals basalt, achter.
Zoutkoepels, artistieke rotsen en een veelkleurige vallei in Iran
Deze kleine geologische parel in de Perzische Golf is het bewijs dat wat klein is soms ook groots kan zijn. Bijna iedere centimeter van de ruim veertig vierkante kilometer van het eiland Hormuz vertelt een verhaal over het ontstaan ervan.De enige wolkenkrabbers die hier te vinden zijn, zijn door de natuur gevormde bergen en zoutkoepels waar grote hoeveelheden zoutgesteente door het aardoppervlak zijn geduwd. Wie verder rondkijkt op het eiland belandt in een soort geografische galerij waar door de aarde voortgebrachte kunst te bewonderen valt: in de Valley of the Statues (vallei van de standbeelden) staan rotsen in de meest fantastische vormen en de Rainbow Valley is rood, oranje, wit, blauw en paars gekleurd door de van nature voorkomende mineralen.
Een oase in de Arabische Woestijn
De hoge pieken en grillige rotswanden van het ravijn dat door het Jebel Qaraqir-plateau loopt, zijn op zichzelf al behoorlijk indrukwekkend.Maar de onverwachte held in dit dramatische decor in de Arabische Woestijn is een aan een bron ontspringend riviertje. Dankzij de continue watertoevoer vind je hier verfrissend groen, in de vorm van grassen, struiken en palmbomen, tegen de achtergrond van het oranje- en okergekleurde zandsteen van het ravijn.
Het laagst gelegen hyperzoute meer op aarde
De Dode Zee ligt ingesloten tussen Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden en is het laagste punt op aarde. Dankzij het hoge zoutgehalte kunnen mensen er moeiteloos blijven drijven en worden er ook heilzame krachten toegeschreven aan het water. Maar vissen, planten en andere waterbewoners kunnen er niet in leven (afgezien van enkele bacterie- en schimmelsoorten).Er wordt zoet water aangevoerd, hoewel tegenwoordig steeds minder, via rivieren en natuurlijke bronnen op de bodem van het meer. Omdat het water niet weg kan stromen, blijven er zout en andere natuurlijke mineralen achter als het water verdampt in de felle zon van het Midden-Oosten.
Eeuwig groeiende grot in Libanon
Laat je niet afschrikken door het kunstmatige uiterlijk van dit natuurwonder. Als je eenmaal binnen bent in de even ten noorden van Beiroet gelegen Jeita-grot, begrijp je waarom dit karstgrottenstelsel een toeristische trekpleister is.Bekijk (van een veilige afstand, natuurlijk) de natuurstenen gordijnen, zuilen en kaarsen in de kathedraalachtige sfeer die de stalagmieten en stalactieten in de bovenste grot oproepen. Laat je daarna, als het waterniveau het toestaat, meevoeren op een vredig boottochtje in de onderste grot. Je wordt meegenomen naar een stille, onderaardse wereld waar je een glimp kunt opvangen van een stalagmiet die overhelt als de toren van Pisa en waar je bijzondere zandsteenformaties kunt zien, waarvan sommige nog dagelijks groeien en andere al zou oud zijn als de steentijd - weerspiegeld in het wateroppervlak.
Het Mars van het Midden-Oosten
Eeuwenoude zuilen van zandsteen die zich vanaf het rode zand uitstrekken naar een eindeloze hemel zorgen voor een sublieme setting in Wadi Rum, de grootste vallei van Jordanië. Wie ronddwaalt tussen deze torenhoge rotsen die in de loop van duizenden jaren zijn gevormd en afgesleten door wind, zand en overstromingen, heeft het gevoel op een andere planeet te zijn beland. Dit Marsachtige landschap doet zelfs zo buitenaards aan dat het dienstdeed als de rode planeet in The Martianen als de gefingeerde maan Jedha in Rogue One:A Star Wars Story.
Duinen tot zover het oog reikt in het Lege Kwartier
Dit wonder der natuur, de grootste aaneengesloten zandwoestijn ter wereld, dankt zijn naam Rub al Khali, of het ‘Lege Kwartier’, aan zijn indrukwekkende omvang en de barre omstandigheden.Deze ongeveer 650.000 vierkante kilometer grote zee van zand bedekt ongeveer een kwart van het Arabisch Schiereiland. Zo’n tachtig procent ervan ligt in Saoedi-Arabië en de resterende twintig procent bedekt delen van Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen.Veel van het roodgekleurde zand is waarschijnlijk afkomstig uit wadi’s, rivierdalen in droge gebieden, en het lichter gekleurde zand komt vermoedelijk van de bodem van de Perzische Golf. De wind vormt de duinen voortdurend tot verschillende, schilderachtige vormen, zoals die van sterren en sikkelvormige barchanen.
Sunny Fitzgerald is een freelanceschrijfster, specialiste in duurzaam toerisme en Lonely Planet Local. Ze schrijft regelmatig voor Kama`aina Magazine. Je kunt haar volgen op Instagram via @froliq en op haar website.
Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com.