De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Breng een bezoek aan het kasteel van Frankenstein

In dit beroemde griezelverhaal lopen mythe en werkelijkheid door elkaar heen.

Door Brad Scriber
Gepubliceerd 17 okt. 2018 13:28 CEST
Dit kasteel in het zuiden van de Duitse deelstaat Hessen is al sinds de zeventiende eeuw ...
Dit kasteel in het zuiden van de Duitse deelstaat Hessen is al sinds de zeventiende eeuw een inspiratiebron voor legendes.
Foto van Iurii Buriak, Alamy Stock Photo

Ooit was het mogelijk om vanuit het stadje Gernsheim, gelegen op de oostoever van een bocht in de Rijn, het leistenen dak en de torens te zien van Burcht Frankenstein op een heuvel zo’n vijftien kilometer verderop. In 1814 zag Mary Shelley enkele dagen nadat ze zeventien was geworden het kasteel waarschijnlijk liggen tijdens de paar uur die ze doorbracht in het plaatsje. Ze was met haar echtgenoot Percy Bysshe Shelley weggelopen, via Frankrijk naar Zwitserland, maar hun geld was opgeraakt. Het prille paar keerde daarom over de rivier via Duitslandterug naar Engeland.

Het is niet waarschijnlijk dat het tweetal naar de top klom tijdens de drie uur dat ze in halteplaats Gernsheim waren. Maar mogelijk hoorde Mary wel de griezelverhalen over de in het kasteel geboren alchemist en arts Johann Konrad Dippel.Dippel was de uitvinder van een dierlijke olie die volgens hem alle kwalen kon genezen, en had een theorie over zielen die van het ene dode lichaam naar het andere konden overgaan met behulp van een trechter.(Lees over het kasteel van Dracula in Transsylvanië.)

Hoewel er geen hard bewijs is dat Dippel de inspiratiebron vormde voor het boek, zijn de overeenkomsten opvallend. Vrij zeker is wel dat Shelley via haar sociale milieu kennismaakte met Benjamin Franklin. Zijn experimenten met elektriciteit stonden zeer waarschijnlijk model voor het proces waarmee het monster tot leven wordt gewekt. De minste twijfel is er over de connectie met anatoom Erasmus Darwin. Hij zou in het voorwoord bij de oorspronkelijke uitgave van de roman, dit jaar tweehonderd jaar geleden, hebben geschreven dat de gebeurtenissen in het gotische verhaal “niet onmogelijk” waren.

Wie tegenwoordig een bezoek brengt aan de burcht op een eindje rijden ten zuiden van Frankfurt, kan de toren beklimmen en dineren op een binnenplaats. Beide activiteiten bieden uitzicht op de vallei beneden en bieden het soort gastvrije gezelligheid waar het monster uit het boek zo naar verlangde.

De kaart is kindvriendelijk, er zijn opties voor veganisten en er is een non-alcoholische versie van de beroemde Frankenstein-cocktail, zodat je zonder problemen de kronkelweg naar beneden kunt afrijden. Vergeet niet om een kijkje te nemen in de kapel, waar je een lief bruidje kunt tegenkomen.

Als je zin hebt in het soort moord en doodslag dat het monster op de wereld losliet toen die hem de rug toekeerde, kun je naar een dinnershow met Duitstalige producties over criminelen en monsters, waaronder natuurlijk een over de experimenten van Dr. Frankenstein.

Brad Scriber is Deputy Research Director van National Geographic magazine. Volg hem op zijn reizen via Twitter.

Griezel verder op natgeo.nl/halloween

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

griezel verder

Halloween

Zombies: bestaan ze echt? Spookachtige ruïnes, eenzame gevangenissen en spooksteden... National Geographic verzamelt alle Halloween-verhalen voor je.

Dit slot staat bekend als het kasteel van Dracula

Bram Stoker zette nooit een voet in Transsylvanië, laat staan in Kasteel Bran.
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.