In een land dat waarschijnlijk meer sauna's telt dan auto's, hoef je nooit ver te zoeken naar een ruimte vol stoom waarin je op kunt warmen na de winterse kou. Oude en jonge liefhebbers treffen elkaar in de sauna's, die een wezenlijk onderdeel zijn van de Finse cultuur, om mentaal en fysiek bij te komen dankzij de hete löyly (stoom).En schrik niet als je ziet dat mensen deze gezonde gewoonte afronden door in de sneeuw te rollen of een duik te nemen in het ijskoude water.

Sauna's, van oudsher nogal donkere ruimtes waar de temperatuur vaak makkelijk 65 graden of hoger is, kun je op allerlei plekken aantreffen, van het parlementsgebouw tot in privéwoningen. Maar voor Finnen en bezoekers die wat avontuurlijker zijn ingesteld, zijn dit tien verrassende plekken om even stoom af te blazen.

Burger King Sauna

De Burger King in Finland opende in 2016 een van de eerste saunas in een fastfoodrestaurant ter wereld
De Burger King in Finland opende in 2016 een van de eerste sauna’s in een fastfoodrestaurant ter wereld.
Restel

Beleef de saunacultuur als een fastfoodkoning bij de Burger King sauna in het centrum van Helsinki. Voor 280 euro kun je met veertien vrienden drie uur lang in de sauna zitten. Handdoeken, toegang tot de kleedkamers en een tv met entertainmentsysteem zijn bij de prijs inbegrepen. Als je niet alleen foto's wilt als souvenir, kun je tegen een meerprijs je eigen, royale Burger King-badjas mee naar huis nemen. Waarschuwing vooraf: eten dat je mee de sauna in neemt, kan ietsepietsie zweterig worden.

Maasavusana

Ga ondergronds in het kleine vissersdorpje Herrankukkaro voor een bezoek aan een van 's werelds grootste ondergrondse rooksauna's. In deze sauna wordt naar oude traditie nog steeds berkenhout verbrandt. De zes verschillende niveaus bieden genoeg ruimte voor 124 bezoekers. Zo nu en dan treden er lokale bands op.

De drijvende sauna Kesän

De drijvende sauna Kesändie kalmpjes in de Botnische Golf dobbert, is een zeldzaam verschijnsel in de saunawereld. De sauna is gebouwd op een klein houten vlot en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Het is een van de weinige publieke unisekssauna's en dat betekent dat badkleding verplicht is. De drijvende sauna is niet door groepen af te huren, maar voor vijf euro kan iedereen er in de zomermaanden van genieten.

Rukan Salonki ijssauna

Vlakbij de Rukan Salonki ijssauna is een wak in het ijs van het meer zodat mensen daar kunnen afkoelen van de hete stoom
Vlakbij de Rukan Salonki ijssauna is een wak in het ijs van het meer zodat mensen daar kunnen afkoelen van de hete stoom.
Frank Heuer, Redux

De Rukan Salonki ijssauna is wat je noemt een perfecte contradictie. De hitte van de sauna wordt gecombineerd met de kou van het ijs in de naastgelegen meren, voor een uniek stoomeffect. Om te voorkomen dat bezoekers oververhit raken, zorgt het resort voor een wak in het ijs zodat gasten een duik in het meer kunnen nemen voor ze weer naar binnen gaan om op te warmen. De sauna is al naar gelang de weersomstandigheden open van eind december tot eind maart en er kunnen tien mensen tegelijk in.

Saunabussi

Til je saunabeleving naar een heel nieuw niveau met de Saunabussi en geniet van het uitzicht terwijl je over de lege wegen rijdt. Reizigers kunnen hun eigen tocht plannen rond Kuusamo. Als je even genoeg hebt van de houtgestookte sauna, haal je het karaokeapparaat tevoorschijn om de sfeer erin te houden.

Reuzenradsauna

Hoog boven de stad Helsinki kunnen mensen genieten van ontspannende stoom in de SkySauna
Hoog boven de stad Helsinki kunnen mensen genieten van ontspannende stoom in de SkySauna.
SkySauna

Geniet van een fantastisch uitzicht over het moderne Finland en de Baltische Zee in de SkySauna in Helsinki. Voor 240 euro per uur (de helft van de prijs voor ieder extra uur) kunnen vier mensen eindeloos rondjes maken tussen de privélounge, hottub en reuzenradsauna. Extra bonus: je hebt een paar selfies waar je mee thuis kunt komen. 


Saunagondel Ylläs

Kijk uit over het winterwonderland van Lapland in Finland tijdens een tochtje met de Saunagondel Ylläs. Het 20 minuten durende tochtje is ideaal voor mensen die houden van hoogte en mooie uitzichten. De gondel vertrekt van de top van berg Ylläs en zet de drie of vier mensen daarna af zodat ze de andere sauna's, de haard en de hottub van het resort kunnen ontdekken. Een bezoek vindt plaats in een groep van maximaal twaalf personen, kost 1.350 euro en duurt zo'n twee uur.

Vartiovene 55

De Vartiovene 55 een voormalig Fins oorlogsschip werd in 2012 omgebouwd tot cruiseschip met benedendeks een sauna
De Vartiovene 55, een voormalig Fins oorlogsschip, werd in 2012 omgebouwd tot cruiseschip met benedendeks een sauna.
Vartiovene 55

Sauna op zee op het oorlogsschip Vartiovene 55. Het schip werd in 1959 gebouwd en was veertig jaar lang in gebruik bij de Finse marine voordat het werd omgebouwd voor privé-verhuur. In de benedendekse sauna kunnen maximaal vijftien mensen tegelijk plaatsnemen. Gasten kunnen hun saunabezoek combineren met een cruise rond Helsinki, een karaokefeest of een diner.

De rivier Iniskin doet denken aan een spiegelende strook glas terwijl hij naar de gelijknamige baai stroomt

Skybox 270

Of je nou een doorgewinterde ijshockeyfan bent, of indruk wilt maken op je zakenrelaties, of allebei:Skybox 270in de Hartwell Arena biedt een prettige saunaervaring voor iedereen. De prijzen variëren van 400 tot ruim 2500 euro, afhankelijk van wat er te doen is in het stadion, en de skybox biedt plaats aan dertig personen tegelijk.

Saunatent

Als je merkt dat je behoefte hebt aan wat saunatijd in de Finse wildernis of aan zee, kun je overwegen een saunatent aan te schaffen. De compacte, draagbare sauna's zijn ideaal voor mobiele avonturiers. Afhankelijk van de tent kan de kachel van de sauna ook worden gebruikt om het eten op klaar te maken voordat je je bed induikt.

Starlight Williams is editorial researcher en schrijfster voor National Geographic. Volg haar op Twitter @star lightw en op Instagram @starlightwilliams

Lees ook: Saunatour in Finland

Lees ook: Highlights Finland

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com