Thee is na water de meest gedronken drank op aarde. En dat heeft zo zijn redenen. In veel delen van de wereld gaat het drinken van thee veel verder dan het innemen van een dosis cafeïne. Thee kan dienen als een gebaar van vriendschap of een teken van gastvrijheid en het kan een gevoel van warmte en serene gemoedsrust overbrengen.

Hieronder volgen zes unieke bestemmingen voor de ware theeliefhebber, plekken waar je niet alleen je smaakpapillen kunt verwennen maar ook je kennis over de geschiedenis en cultuur achter het doodgewone kopje thee kunt bijspijkeren.

Een Japanse theemeester verzorgt een traditionele theeceremonie
Een Japanse theemeester verzorgt een traditionele theeceremonie.
Matthieu Zellweger, Haytham-rea, Redux

Theeceremonie in Japan

Dezer dagen is de wereld dol op al wat de smaak van matcha heeft, maar het gebruik van dit poeder in Japanse theeceremonies gaat eeuwen terug. Matcha wordt gemaakt door gedroogde groene theeblaadjes te vermalen tot een fluweelzacht poeder. In tegenstelling tot groene thee zelf wordt het poeder met een kleine garde van bamboe in kokend water gemengd en dan ongezeefd gedronken.

De Japanse theeceremonie, de ‘Weg van de Thee’, belichaamt de principes van het zenboeddhisme. Tijdens het kalme ritueel gebruikt een in een kimono geklede theemeester een reeks sierlijke bewegingen om het stomende drankje te bereiden en te serveren.

Tips: Voor een traditionele ervaring van de ceremonie kun je een bezoek brengen aan het museum Sengan-en in Kagoshima. Dit voormalige landgoed met op de achtergrond een actieve vulkaan behoorde ooit tot de Shimadzu-clan en omvat ook een kleine vijf hectare aan tuinen – met schrijnen, vijvers en een bamboebos – die een en al rust uitstralen. (Bekijk meer reistips voor Japan.)

Er zijn jaren van training aan een van de drie theeceremoniescholen in Japan voor nodig om de theeceremonie te leren beheersen. Maar in het Camellia Tea Ceremony House in Kyoto, nabij de bekende tempel van Kiyomizu-dera, kunnen gasten zelf proberen een ceremonie te verzorgen.

Ceylonthee in Sri Lanka

Als een van de grootste exporteurs van thee ter wereld biedt Sri Lanka meerdere pittoreske thee-ervaringen. Zwarte Ceylonthee wordt gebruikt in de meeste gemengde theeën, waaronder Earl Grey, en in veel fruitige variëteiten in de wereld. Voor zo’n klein land zijn de verschillen in aroma’s per regio groot. In het algemeen geldt dat theesoorten naarmate ze in hoger gelegen gebied worden verbouwd, lichter van smaak en kleur worden.

Tips: Voor een echt luxe ervaring kun je jezelf door Ceylon Tea Trails laten onderdompelen in een universum van thee: van trektochten door weelderige theevelden tot een spabehandeling op basis van theebladeren. Op thematische tours kun je het hele productieproces van de thee op de voet volgen, van struik tot kopje.

Het familiebedrijf Uva Halpewatte Tea Factory in Ella, een theestadje in de heuvels, gaat nog een stapje verder. Op de rondleiding door de fabriek kunnen gasten in elk stadium van het productieproces een handje helpen. Aan het eind kun je genieten van theesoorten van diverse sterkten. Om Ella te bereiken onderneem je de pittoreske, zeven uur durende treinreis vanuit Kandy, door bergen en langs kleurrijke dorpen. Als je wat extra dagen overhebt, kun je je cafeïnegebruik verdubbelen in het naburige stadje Nuwara Eliya, dat ook wel het ‘Little England’ van Sri Lanka wordt genoemd.

Met een metalen rietje worden achtergebleven theeblaadjes uit een kom yerba mate gezeefd
Met een metalen rietje worden achtergebleven theeblaadjes uit een kom yerba mate gezeefd.
Thomas Linkel, Laif, Redux

Yerba maté in Argentinië

Hoewel yerba mate (of gewoon mate, spreek uit: máté) technisch gesproken geen theesoort is, wordt de drank in grote delen van Zuid- Amerika (waaronder Argentinië, Paraguay, Uruguay en Brazilië) als thee gedronken. Het drankje bevat veel cafeïne en wordt in heet water getrokken van de gedroogde bladeren van een medicinale plant. Yerba mate wordt bereid in en gedronken uit een uitgeholde kalebas en opgezogen via een metalen rietje waarmee achtergebleven blaadjes uit de drank worden gezeefd.

In Argentinië is mate onverbrekelijk verbonden met het sociale leven. Je ziet prachtig bewerkte kalebassen van hand tot hand gaan tijdens een partijtje voetbal met vrienden, een afspraakje met een geliefde in het park of in de geborgenheid van het huis. Veel Argentijnen hebben thermoskannen met heet water bij zich om hun kalebassen de hele dag door te kunnen bijvullen. Net als sommige zwarte koffie- en theesoorten kan de smaak van yerba mate voor beginners misschien even wennen zijn. Maar het bittere aroma kan worden verzacht met melk, suiker of citroensap.

Tips: Gezien de sociale rol die yerba mate speelt, wordt de drank weinig in cafés of restaurants geserveerd, dus de beste manier om ervan te genieten is met een groepje plaatselijke vrienden die bereid zijn hun kalebas met jou te delen. Dat wordt gezien als hetzelfde als een uitgestrekte hand van vriendschap. Voor de authentieke smaak probeer je de ‘thee’ in een van de vele steakhouses, zoals Las Cholas of La Cholita in Buenos Aires.

Afternoon tea in Engeland

Iedere theeliefhebber moet zichzelf tenminste één keer trakteren op de echte afternoon tea-ervaring in het geboorteland van deze traditie. De gewoonte om tussen maaltijden door een kopje thee en wat kleine sandwiches en cakejes te verorberen, werd naar verluidt door een vriend van koningin Victoria geïntroduceerd. En het draait daarbij niet minder om de scones, sandwiches en andere lekkernijen dan om de thee zelf.

Tips: Het excentriek elegante Sketch in de chique Londense wijk Mayfair is een droom voor Instagrammers. Elk van de vijf zalen heeft een eigen thema. De trap lijkt te druipen van de verfklodders en een van de eetzalen is ingericht met zittingen van zalmroze fluweel. Het menu in het gedeelte The Parlour omvat een selectie van zo’n twintig afternoon teas en een assortiment van scones, taartjes en cakejes. (Lees ook de tips over Engeland van onze redactie.)

Weinig tijd? Probeer dan een High Tea tijdens een bustour aan boord van een dubbeldekker van B Bakery terwijl je tegelijk meer te weten komt over Buckingham Palace, de Big Ben en andere Londense herkenningstekens. Tijdens de anderhalf uur durende tour met uitleg van een gids krijgen de passagiers onderweg étagères vol onweerstaanbaar lekkers geserveerd, zoals quiches met kastanjes en paddenstoelen en taartjes met ingedikte room en jam. Deze afternoon tea op wielen is ook geschikt voor andere diëten, waaronder veganistisch, glutenvrij en halal.

Muntthee in Marokko

In Marokko draait het bij gastvrijheid om de alomtegenwoordige muntthee, gemaakt van een donkergroene, rokerige theesoort. De traditie wil dat gasten de gezoete thee in een fraai bewerkte theepot van zilver driemaal en in oplopende sterkte krijgen voorgezet. De thee wordt van minstens dertig centimeter hoogte boven het kopje uitgeschonken om een laagje schuim te creëren. Toon je waardering door niet te sippen maar te slurpen en zeg pas ‘dank u wel’ als het laatste kopje wordt opgediend.

Tips: Voor een bakje historie bezoek je het Dar Batha-Museum in Fez. Dit voormalige koninklijk paleis is nu een kunstmuseum waar je een beroemde collectie aardewerk, houtsnijwerk en antieke muziekinstrumenten kunt bewonderen. Verwen de inwendige mens met een kopje thee en zoetigheden in de aangrenzende, serene tuin. Voor een nog rustgevendere ervaring kun je na een behandeling in de hamam of spa van Les Bains de Marrakesh in Marrakesh nagenieten met muntthee en traditionele koekjes.

Een man giet heet water door een zeefje om masala chai te bereiden
Een man giet heet water door een zeefje om masala chai te bereiden.
Pete McBride, Nat Geo Image Collection

Indiase masala chai

De variëteiten Darjeeling en Assamthee zijn populair bij liefhebbers in de hele wereld, maar de Indiase theecultuur heeft nog een andere kant: de vaak onjuist als ‘chai-thee’ (‘chai’ betekent zelf thee) bestempelde masala chai is dé thee van de plaatselijke bevolking.

Masala chai wordt bereid door zwarte thee en een mix van specerijen die per regio verschilt – waaronder koriander, geraspte gember, kaneel, kruidnagel, venkel en peperkorrels – in melk met suiker te koken. Het drankje is in India alomtegenwoordig, maar de meest authentieke en smaakvolle chai is voor reizigers niet eenvoudig te vinden omdat hij wordt geserveerd in onooglijke barretjes en op chaotische achterafmarkten. (Vier onvergetelijke eetbelevingen in India)

Tips: Vraag een inwoner van Jaipur om je naar de theekraam Sahu te brengen en hij zal er waarschijnlijk zelf een kopje nemen. In het piepkleine, vijftig jaar oude barretje worden hoge glazen met dampende chai bereid boven brandende kolen. Verder naar het noorden, in Amritsar, de culinaire hoofdstad van de Punjab, bezoek je de onopvallende Giani Tea Stall. Het onvergetelijke, romige brouwsel hier ontleent zijn aroma aan koriander en kan het best worden gedronken met hartige en knapperige kachoris met linzenvulling.

Lees ook: Waarom thee in de Azoren paars is

Lees ook: De theemeester: hoeder van een oude kunst

Journaliste en voormalig redactrice van National Geographic Travel Monika Sharda gaat overal waar ze komt op zoek naar het perfecte kopje thee. Volg haar reizen op Twitter @wanderwithmon_.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com