Veel mensen dromen van het beklimmen van ’s werelds hoogste berg, de Mount Everest, die op de grens tussen Nepal en China tot een hoogte van 8884 meter oprijst. Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay waren de eersten die de berg in 1953 via de Nepalese Zuidcol bestegen, een route die ook tegenwoordig nog het meest wordt gevolgd. De Nepalese regering is afhankelijk van de inkomsten uit het Everest-toerisme en gaf in 2019 een recordaantal vergunningen uit aan klimmers en aan bijna evenveel plaatselijke sjerpa’s, die kampen opzetten en de klimmers de weg naar de top wijzen.

Hoewel het een glorieus gevoel is om op het dak van de wereld te staan, is het klimtoerisme op de Everest onderwerp van aanzienlijke controverses. In de loop der jaren hebben de vele klimmers en hun begeleiders enorme hoeveelheden rommel en afval op de berg achtergelaten, hoewel de Nepalese regering en privéorganisaties de afgelopen jaren maatregelen hebben genomen om het gebied rond het basiskamp op te ruimen. Het feit dat dit jaar al elf alpinisten op de berg zijn omgekomen, wordt door critici mede geweten aan het grote aantal vergunningen dat is afgegeven. De grote hoeveelheid klimmers die de top willen bereiken en het geringere aantal geschikte weervensters hebben tot regelrechte files op de route naar de top geleid.

Totdat de omstandigheden op de Mount Everest verbeteren, kun je de drukte beter mijden en het milieu helpen beschermen door je te richten op het beklimmen van andere epische bergen en berggebieden in de wereld. Hieronder volgen onze negen favorieten.

Hüjten, Mongolië

In Mongolië is het voor een reiziger niet moeilijk om onder de indruk te raken van onafzienbare groene steppen, geharde Kazachse nomaden en de glooiende landschappen van het Altajgebergte. Alleen al daardoor is de tocht naar de berg Hjüten even spectaculair als de beklimming zelf. De berg ligt in het grensgebied van Rusland, China en Mongolië en is bereikbaar na een tocht door een van de meest afgelegen gebieden op aarde, een onherbergzaam en eindeloos landschap van goudgele grassteppen. Deze bijzondere reis wordt nog mooier door de vriendelijke gastvrijheid van de Kazachse nomaden. (Bekijk hoe de gure winter in Mongolië door de inwoners wordt gevierd op een bevroren meer.)

Kilimanjaro, Tanzania

De afgeplatte top van de berg Kilimanjaro is het hoogste punt van het Afrikaanse continent. Gelegen aan de noordgrens van Tanzania, bestaat de berg uit drie uitgedoofde vulkanen, de Kibo, de Mawenzi en de Shira. De hoogste piek, de Uhuru, is 5895 meter hoog. Het bereiken van de top van de Kilimanjaro is een piekervaring. Volg de Machame-route naar boven, zodat je de prachtige dieren en vogels van dit gebied kunt bewonderen. Vervolgens begin je aan de tocht door de kloof Grand Barranco, naar het Shira-plateau en dan naar de top. Als alles volgens plan gaat, bereik je Stella Point en kun je daarna over de kraterrand van de Kibo naar de Uhuru klimmen. (Lees deze acht tips voor het beklimmen van de Kilimanjaro.)

Andesgebergte, Peru

Het Inca-pad in Peru is een bijzondere route door verschillende ecosystemen, waaronder een woestijn en een tropisch nevelwoud. Je komt langs besneeuwde bergtoppen en kolkende rivieren, maar het hoogtepunt is Machu Picchu, de beroemde verborgen stad van de Inca’s die in 1911 door Hiram Bingham werd herontdekt. Vervolgens trek je verder naar wat ooit het hart van het Incarijk was, Cuzco. (Ontdek tien geheimen over Machu Picchu.)

Matterhorn, Zwitserland

De Matterhorn in de Zwitserse Alpen is een van de meest herkenbare bergen van Europa. Deze brok steen in de vorm van een uitgehouwen piramide is een gezichtsbepalend geografisch kernmerk. Voor veel klimmers is een bestijging van de Matterhorn, waar de bergsport zijn oorsprong heeft, een terugkeer naar de puristische tradities van het alpinisme.

Elbroes, Rusland

De veelzijdige regio rond de Russische berg Elbroes in de Kaukasus ligt op de rand van Europa en Azië. De Elbroes zelf is een grote vulkaan met een west- en een oostkegel, die maar 21 meter in hoogte verschillen. Voor een klimmer met gemiddelde vaardigheden is de hoogste berg van Europa zeer aantrekkelijk omdat de beklimming ervan weliswaar inspannend maar zeker de moeite waard is. De locatie van de berg stelt bezoekers in de gelegenheid kennis te maken met een etnische smeltkroes waarin de Turkse, Georgische, Azerbeidzjaanse en Russische cultuur is verenigd.

Cilaltépetl en Iztaccíhuatl, Mexico

In het hartje van Mexico, zo’n 1300 kilometer ten zuiden van de grens met de VS, liggen de op twee na en op zes na hoogste bergen van Noord-Amerika, de Citlaltépetl en de Iztaccíhuatl. De eerste, ook wel Pico de Orizaba genoemd, is 5636 meter hoog, de tweede 5286 meter. Een beklimming van de beide vulkanen is verreweg het mooiste avontuur van deze aard in Mexico. Vanuit de verte is goed te zien waaraan de Iztaccíhuatl (de ‘Witte Vrouw’) zijn naam dankt: de besneeuwde toppen doen denken aan het hoofd, de borsten en de voeten van een slapende vrouw.

Een adembenemend uitzicht over de Zwitserse Alpen

Denali, Alaska

De Denali, de voormalige Mount McKinley, ligt in het Denali National Park in Alaska en is met 6194 meter de hoogste berg van Noord-Amerika. Het mag duidelijk zijn waarom dit massief zo mooi is om te beklimmen: het hoogteverschil tussen de voet en de top van de berg bedraagt bijna 5500 meter, een verheffing die nergens anders in de wereld wordt geëvenaard. Geen andere berg biedt elke dag van de beklimming zulke adembenemende en gevarieerde uitzichten. Door zijn enorme omvang en magnifieke schoonheid oefent de Mount Denali een grote aantrekkingskracht op klimmers uit de hele wereld uit. De beste maanden voor een poging om de Denali te bedwingen zijn mei en juni, voordat het gevaar van lawines en het ontstaan van crevassen te groot wordt. De beklimming is een onvergetelijke ervaring, en alle bergbeklimmers die deze uitdaging zijn aangegaan, zijn door de berg geraakt.

Annapurna, Nepal

Als het om puur geologische en culturele gevarieerdheid gaat, kent de tocht door het Nepalese gebergte Annapurna zijn gelijke niet. Onderweg naar de imposante Himalaya ontdek je weelderige bamboebossen en kurkdroge bergplateaus. De meeste bezoekers laten hun klim over de beroemde bergpas Thorong La lopen, die 5416 meter hoog is. De tocht over deze prachtige pas beloont de reiziger met spectaculair gouden zonsopgangen, waarbij de witte pieken van de Himalaya in een vurige gloed baden.

Damavand, Iran

Het enorme en imposante Alborz-gebergte ligt langs de zuidoever van de Kaspische Zee, ten noordoosten van Teheran. De hoogste berg van de Alborz is de 5610 meter hoge Damavand. Uit de hete bronnen en fumarolen in de directe omgeving van deze slapende vulkaan rijst stoom op, terwijl twee kleine gletsjers voor een prachtig uitzicht zorgen.

Dit artikel is ontleend aan het National Geographic-boek The 10 Best of Everything en is op 29 mei 2019 geactualiseerd. Het werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com