Al reizend door een nieuwe stad is er geen betere manier om je als de plaatselijke bevolking te voelen dan met een ritje in de metro tussen de dagelijkse forensen en tijdens de rit de route naar je eindbestemming te ontcijferen.

Maar soms is zo’n ritje een belevenis op zichzelf. Er zijn eindeloos veel redenen om van de uitstapjes (en tussenstops) op deze lijnen te genieten – van interessante kunstexposities tot spectaculaire winkelcentra.

Chiyoda-lijn, Tokio

De ‘Groene Lijn’ van de Tokiose metro slingert zich door het centrum van de Japanse hoofdstad en doet veel van de beroemdste plekken in de stad aan, van de parken Yoyogi en Ueno tot het Keizerlijk Paleis, de hippe wijk Harajuku en het bruisende nachtleven van Roppongi.

Plan je reis:Ten behoeve van buitenlandse reizigers worden de diverse stations van de Tokiose metro en ook de haltes tijdens de rit aangegeven in onder meer Engels, Koreaans en Chinees. Koop een oplaadbare Pasmo-kaart om rond te kunnen reizen met metro, trein en bus, en lever hem aan het einde van je trip weer in bij een kiosk in ruil voor een korting op de prijs.

Koltsevala-lijn, Moskou

De stations van de Cirkellijn van de Moskouse metro werden in de jaren vijftig van de vorige eeuw tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog gebouwd en staan bekend om hun herkenbare stalinistische bouwstijl. Het station Komsomolskaja is uitgerust met een spectaculair barok gewelf, terwijl de tegelmozaïeken in het Taganskaja-station pronken en taferelen over het Rode Leger weergeven.

METROSTATION KOMSOMOLSKAJAIn een van de drukste metrostations van Moskou worden verbluffende marmeren pilaren  in totaal 68  verlicht door kroonluchters

Plan je reis:Kom in de ‘Moskouse Metro’-stemming door het boek Metro 2033te lezen, de post-apocalyptische roman van de Russische schrijver Dmitri A. Gloechovski. Ontdek vervolgens op een rondleiding-met-gids de spectaculaire en elegante stations van de metro, ontworpen als ‘paleizen voor het volk’. (Zo breng je 72 uur in Moskou door.)

Parijs: Ligne 1

De eerste lijn van de Parijse ‘Métropolitain’ voert langs talloze bezienswaardigheden in de Franse hoofdstad, van La Défense en de Arc de Triomphe tot het Louvre en de Bastille. De Métro werd in gebruik genomen ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs en omvat een aantal stations die nog altijd worden gesierd door de oorspronkelijke Art Nouveau-ingangsborden van ontwerper Hector Guimard. In het metrostation Louvre zie je replica’s van museumstukken en kun je direct naar de ingang van het beroemde museum lopen.

Plan je reis:Koop je Métro-tickets online op de website van het Parijse toeristenbureau en download een kaart die je helpt om je weg langs de ruim driehonderd metrostations van Europa’s drukste metrostelsel te vinden.

De TamsuiXinyilijn de Rode Lijn is de langste van de metro van Taipei en omvat stations met opvallende architectuur zoals Daanpark
De Tamsui-Xinyi-lijn (de ‘Rode Lijn’) is de langste van de metro van Taipei en omvat stations met opvallende architectuur, zoals Daan-park.
Robert CHG, Getty Images

Tamsui-Xinyi-lijn, Taipei

Deze metrolijn loopt dwars door de hoofdstad van Taiwan en is beroemd om zijn winkelcentra, galeries en spectaculaire architectuur. Mis het futuristische Station Jiantan niet, want dat is ontworpen als een traditionele drakensloep.

Plan je reis:De metro van Taipei combineert zijn 24-, 48- en 72-uurspassen met kortingsbonnen voor culturele evenementen en voorstellingen in de stad.

IRT Lexington Avenue Line, New York

Deze beroemde route onder de Big Apple loopt over Manhattan Island, via de Upper East Side, het Grand Central Station, Little Italy, Wall Street en andere bekende plekken in de stad. De lijn komt ook langs enkele gesloten ‘spookstations’, waaronder die van City Hall met zijn Romanesque Revival-architectuur.

Plan je reis:De volledige rit tussen Harlem en Battery Park duurt ongeveer een halfuur; zorg ervoor dat je je MetroCard weer oplaadt voordat je op andere lijnen overstapt en je ontdekkingsreis voortzet. Loop bovengronds naar de High Line, een verhoogd metrotracé dat niet meer in gebruik is en werd omgetoverd in een groen en groeiend park.

Architectuur uit het Sovjettijdperk en de tijd daarna is te zien in de metrostations van Almaty in Kazachstan
Architectuur uit het Sovjet-tijdperk en de tijd daarna is te zien in de metrostations van Almaty in Kazachstan.
Alexandr Parfenov, Alamy Stock Photo

Almaty: Lijn 1

Het metrostelsel van de grootste stad van Kazachstan omvat stations waarin monumentale decoraties en bouwstijlen uit het Sovjet-tijdperk en de tijd daarna zijn gecombineerd. De haltes zijn voorzien van gebrandschilderd glas, mozaïekvloeren en spectaculaire kroonluchters.

Plan je reis:Een enkeltje met de metro van Almaty kost 80 tenge (zo’n 22 eurocent). Neem de metro om de Zeljoni Bazar (‘Groene Markt’) te verkennen en de fraaie volkenkundige collecties en kunstmusea te bezoeken.

Blauwe Lijn, Stockholm

Enorme beelden, rotsformaties, mozaïeken, schilderijen, kunstinstallaties en gravures sieren 90 van de 100 stations van de Stockholmse metro Tunnelbana (T-bana), die daaraan ook zijn bijnaam dankt: ‘De langste galerie ter wereld’. Op de Blauwe Lijn zie je enkele van de mooiste van die kunstwerken. Tot de fraaiste haltes op de lijn behoren de stations T-Centralen, Rådhuset en Kungsträdgården.

Plan je reis:Reizigers kunnen met T-Bana SL Travelcards gedurende hun hele verblijf met de metro reizen – van 24 uur tot zeven dagen. Stap uit de metro en spring op een van de huurfietsen van de stad om de Gamla stan (de ‘Oude Wijk’) te verkennen. Bewonder het barokke, zeshonderd kamers tellende Koninklijk Paleis en las een tussenstop in een koffiehuis in, voor een Zweedse fikaof middagpauze.

Docklands Light Railway (DLR), Londen

Deze futuristische, bovengrondse uitbreiding van de Londense Underground biedt reizigers een fraai uitzicht op de wolkenkrabbers, jachthavens en parken aan de waterkant die het Londense stadsdeel van Canary Wharf en de Docklands nieuw leven hebben ingeblazen. De in 1987 in gebruik genomen DLR omvat 45 stations en loopt langs verschillende andere Londense hoogtepunten van het Britse vervoerswezen: de klipper Cutty Sark (stap uit bij Station Cutty Sark voor de maritieme gebouwen in Greenwich) en de Emirates-kabelbaan (te bereiken vanaf Station Royal Victoria). Je komt ook bij de Cutty Sark via een Victoriaanse voetgangerstunnel onder de Thames (stap uit bij de halte Island Gardens).

Deze bovengrondse uitbreiding van de Londense Underground The Tube verbindt de heringerichte stadsdelen van de Docklands en Canary Wharf en biedt reizigers fraaie uitzichten op wolkenkrabbers en parken aan de Thames
Deze bovengrondse uitbreiding van de Londense Underground (‘The Tube’) verbindt de heringerichte stadsdelen van de Docklands en Canary Wharf en biedt reizigers fraaie uitzichten op wolkenkrabbers en parken aan de Thames.
Andrea Pucci, Getty Images

Plan je reis: De DLR is geopend van maandag tot en met zaterdag van 05.30 tot 00.30 uur en op zondagen van 07.00 tot 23.30 uur. Koop een Oyster-kaart (waarmee je met de bus, op de DLR en op de Underground zelf kunt reizen) en verken musea, restaurants en winkels, waarna je verkoeling kunt zoeken in een van de groenruimten en parken die bijna de helft van het Londense stadsgebied beslaan.

Het kunstzinnige metrostation Toledo is een van de vele haltes waaraan de metro van Napels zijn bijnaam Il Metr dellArte heeft te danken
Het kunstzinnige metrostation Toledo is een van de vele haltes waaraan de metro van Napels zijn bijnaam ‘Il Metrò dell’Arte’ heeft te danken.
Michele Stanzione, Getty Images

Napels: Linea 1

Deze metrolijn wordt ook wel ‘Il Metrò dell’Arte’ genoemd, vanwege de permanente en tijdelijke exposities in zijn elf stations. Lijn 1 van de Napolitaanse metro biedt zinderende kunst en prachtige architectuur. Met zijn verbluffende, met sterren bezaaide gewelf is Stazione Toledo het bekendste van de elf, maar ook de flamboyante pop art van Stazione Università en de klassieke beeldhouwwerken van Stazione Museo zijn prachtig.

Plan je reis: Een driedaagse ‘Tutta la regione Campania’-ArtCard biedt toegang tot tachtig toeristische trekpleisters en al het openbaar vervoer in de regio Napels. Voor het mooiste weer (en de minste drukte) zijn het late voorjaar en de herfst de beste tijden van het jaar. Tijdens de ‘Maggio dei Monumenti’ in mei heb je toegang tot monumenten die normaliter gesloten zijn. Of bewonder de internationaal vermaarde kerststallen in het centrum van Napels, vanaf eind november.

Athene: Lijn 3

De ‘Lichtblauwe Lijn’ van de Atheense Metro werd speciaal voor de Olympische Spelen van 2000 aangelegd en omvat meerdere stations met permanente archeologische exposities, die enkele van de circa 50.000 voorwerpen tonen die tijdens de bouw van de lijn werden ontdekt. Tot de museumopstellingen behoren een begraafplaats en baden uit de oudheid, alledaagse voorwerpen uit het oude Griekenland, in Station Aigaleo, en overblijfselen van een brug uit de vijfde eeuw v. Chr., in Station Elaionas.

Plan je reis:Bezoek Athenein de herfst of winter om tijdens het verkennen van de mooiste bezienswaardigheden van de stad de grote zomerdrukte en zinderende hitte te vermijden. De plastic (oplaadbare) of papieren tickets voor de Atheense Metro variëren in prijs en gebruik, dus zoek van tevoren uit welke je nodig hebt.

Dit artikel is een aangepaste versie van een hoofdstuk in de National Geographic-publicatie Journeys of a Lifetime. Het hoofdstuk is gecorrigeerd om duidelijk te maken dat Almaty een stad in Kazachstan is. Het artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com