Met een hoogte van 5895 meter is de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. Hoelang het duurt om de indrukwekkende tocht naar de top en weer terug succesvol te volbrengen? Afhankelijk van de route kost de beklimming van de Kilimanjaro vijf tot acht dagen. Dat klinkt inspannend. En dat is het ook.

Toch durf ik vanuit mijn eigen ervaring te stellen dat – in tegenstelling tot beklimming van Mount Everest – het beklimmen van de Kilimanjaro ook voor de minder ervaren wandelaars en klimmers goed te doen is. Zolang je je maar serieus voorbereidt. Iedereen die deze unieke klim ziet zitten, doet er daarom goed aan de volgende negen tips ter harte te nemen.

Regel je eigen sanitaire voorzieningen

          Neem je eigen toiletpapier mee. Een tweetal rollen, het liefst opgeborgen boven in je rugzak. Zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan tijden lange klimsessies. En alhoewel ik in eerste instantie hard moest lachen om de volgende tip, vond ik het persoonlijk de bijna honderdvijftig euro meer dan waard: de privétoilettent, op te zetten naast je eigen slaaptent.

          Heel eenvoudig, maar – zeker op grote hoogte – heel comfortabel. En je bespaart jezelf er tientallen meters lange nachtelijke wachtrijen mee voor een toiletkuil in de grond.

          Blijf hydrateren: water is je beste vriend

          Drink water. Heel veel water. Want tijdens de beklimming van de Kilimanjaro is water je beste vriend. En haal je je water uit een van de vele lokale beekjes, gebruik dan jodiumtabletten ter ontsmetting.

          Mocht je de smaak ervan niet lekker vinden, probeer dan voorafgaand aan je reis verschillende merken en smaken uit. Net zolang totdat je een variant hebt ontdekt waar je wel blij van wordt. Geloof me, goed én lekker gehydrateerd klim jij een stuk vrolijker (en energieker!) die berg op.

          uitzicht beklimming kilimanjaro
          Ongeacht kampeerplek is het uitzicht vanaf de Kilimanjaro adembenemend. Blijf alleen niet tot te laat naar te sterren turen. Gun jezelf voldoende nachtrust. Je lichaam zal je dankbaar zijn.
          Paul Souders, Getty Images

          Ontspanning tijdens de beklimming van de Kilimanjaro

          Toegegeven, het lezen van het woord ‘ontspanning’ hier doet wellicht de wenkbrauwen fronsen. Want is het beklimmen van de Kilimanjaro niet per definitie een vorm van ontspanning? Het antwoord daarop is waarschijnlijk voor iedereen anders, en laat ik daarom maar even in het midden. Wel kan ik aanraden na te denken over hetgeen je mee wilt nemen voor de spaarzame vrije uurtjes tijdens de dagenlange klim.

          Houd eventuele extra items echter beperkt: hoe meer gewicht, hoe meer gesjouw. Zelf had ik voor deze klim een klein dagboek, pakje speelkaarten, wat aquarelverf en mijn digitale camera ingepakt. Het merendeel daarvan bleek achteraf overbodig. Óf je wandelt, óf je puft uit, óf je eet, óf je kletst óf je slaapt. Tijd voor andere activiteiten is er nagenoeg niet. En dat hoeft ook niet. Want geloof me: je hebt je handen vol aan deze onvergetelijke ervaring an sich.

          Wees de kou op de Kilimanjaro de baas met handschoenen en warmtepacks

          Gedurende de beklimming van de Kilimanjaro krijg je te maken met flinke temperatuurschommelingen. Om de kou te trotseren, hadden we behalve handschoenen een aantal warmtepacks meegenomen.

          En die bleken niet alleen van pas te komen bij bevroren vingers. Want bewaar je zo’n warmtepack samen met je mobiele telefoon in je jaszak, dan gaat de batterij van laatstgenoemde een stuk langer mee. Wel zo prettig voor het maken van foto’s.

          Train thuis je longen voor de grote hoogte

          Je hoeft echt geen marathonloper te zijn om de Kilimanjaro te kunnen beklimmen. Ons reisgenootschap bestond uit mensen van allerlei leeftijden, in allerlei gradaties qua fitheid. Wat het overgrote merendeel van onze groep wel gemeen had: getrainde longen. Zo houdt je het een stuk beter vol op grote en langdurige hoogtes als deze.

          Doe jezelf en je longen daarom een plezier, door een aantal maanden voor vertrek enkel keren per week zogeheten HIIT-sessies (high-intensity interval training) te doen.

          Beklimming van de Kilimanjaro gevaarlijk? Luister naar je lichaam

          Hoe serieus je je voorbereiding ook neemt, en hoeveel verhalen en adviezen je ook hebt gehoord, het allerbelangrijkste is dat je goed luistert. Naar je gidsen, en misschien nog wel meer naar je lichaam. Want ieder mens en ieder lichaam heeft zijn eigen tempo als het gaat om acclimatiseren aan extreme omstandigheden.

          Dat is voor de beklimming van de Kilimanjaro niet anders. Ben je moe, stop dan. Ben je duizelig, drink water. En mocht je door een bejaarde reisgezel worden ingehaald, laat je dan niet gek maken. Het is geen race, maar een reis naar de top. Een reis die je voor jezelf onderneemt. Gun jezelf de tijd. De beklimming van de Kilimanjaro hoeft niet gevaarlijk te zijn, mits je goed voor jezelf (en elkaar) zorgt.

          Bij mij kwam de man met de hamer op dag twee. Totaal uitgeput en misselijk kreeg ik geen hap door mij keel. En dat terwijl het nog vier dagen naar de top was. Ik was bang dat mijn lichaam niet meer zou acclimatiseren. Maar na veel slaap en veel water kwam de energie en trek op dag drie weer terug. Daarna ging het alleen maar beter.

          de beste plek voor een foto op de top van de kilimanjaro
          Hoe verleidelijk ook: pak je fotomoment op de top van de berg en bereid je voor op de afdaling. De ijle lucht en vrieskou zijn genadeloos. Mijn favoriete plekje was Stella Point, waar je op één uur lopen van de laatste top, de Uhuru, een prachtig uitzicht hebt over de krater.
          Jereme Thaxton, Getty Images

          De grote finale: eindklim naar de top

          Met de grote finale in het vooruitzicht, luidt het advies vooral om voorgaande adviezen nóg beter in acht te nemen. Dus: let extra op je energieniveau, je waterinname en je eigen tempo. Want behalve de vermoeidheid, neemt met het naderen van de top van de Kilimanjaro ook de spanning toe.

          De dag van de eindklim was dan ook een extra bijzondere. We lunchten laat, zetten direct ons tentenkamp op, om vervolgens onwerkelijk vroeg, in de namiddag, de ogen al te sluiten. Tegen elven ’s avonds werden we weer gewekt. Na een korte eet- en drinksessie hulde een ieder zich in extra laagjes kleding, voor zover dat nog mogelijk was. Alleen nog de koplampen op, en we waren klaar voor de de eindklim naar de top van de Kilimanjaro.

          Probeer tijdens de pikdonkere tocht niet te vaak en te lang omhoog te kijken. Nekpijn ligt op de zeven uur durende slotklim op de loer. Maar als je dan tegen de ochtendgloren de top van de Kilimanjaro bereikt, het allerhoogste punt van heel Afrika, is alle vermoeidheid en eventuele pijn direct vergeten. Dat beloof ik je.

          Bedank én beloon je berggidsen

          De regels van Nationaal Park Kilimanjaro schrijven voor dat niemand zonder professionele, lokale begeleiding Afrika’s grootste berg beklimmen mag. Anders gesteld: zonder de tomeloze inzet van de crew, bestaande uit gidsen, dragers en koks, is de beklimming van de Kilimanjaro onmogelijk.

          Zelf waren we gezegend met een toegewijd en kundig team van elf Tanzanianen, die alles tot in de puntjes hadden verzorgd, en dag en nacht voor ons klaarstonden. Met als grootste cadeau niet alleen het veilig halen van de bergtop, maar evengoed het veilig terugkomen naar de bergvoet.

          Dankbaarheid voor deze grote prestatie is daarom op zijn plaats, evenals een beloning. In de vorm van een passende fooi, of kleding, waterflessen, schoenen en andere (zeer welkome!) uitrusting.

          Gun jezelf een ontspannen herstel van de Kilimanjaro

          Eenmaal veilig terug op zeeniveau is het zaak jezelf een ontspannen herstel te gunnen. Neem een heerlijke douche, eet een uitgebreide maaltijd en doe een welverdiend dutje. Je hebt iets ongelofelijks gepresteerd, dus wees lief voor je ongetwijfeld uitgeputte lijf. Gelukkig zijn de hagelwitte stranden van Zanzibar dichtbij.

          Dus: of iedereen de Kilimanjaro beklimmen kan? Wat mij betreft wel. Mits je je goed voorbereid. En – eerlijk is eerlijk – mits je flink spaart. Want wat het kost om de Kilimanjaro te beklimmen? Álles meegerekend, al gauw tussen de drie- en vierduizend euro. Een behoorlijk bedrag dus.