In de afgelopen weken haalde Elon Musk, oprichter en directeur van SpaceX, keer op keer de krantenkoppen, met smaadprocessen, een onderzoek naar zijn autoconcern Tesla door de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) vanwege een tweet, en het roken van wiet in een uitzending op internet. En afgelopen maandag maakte de provocerende uitvinder de nieuwste avonturen bekend die zijn onderneming SpaceX op het gebied van het ruimtetoerisme heeft klaarliggen.

Tijdens een persconferentie op maandag bij het SpaceX-hoofdkwartier in Hawthorne, Californië, kondigde Musk aan dat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa de eerste ticket heeft gekocht voor een baan rond de maan aan boord van de gigantische raket van het bedrijf, die ook wel bekend staat als de BFR. De prijs van de ticket is niet bekend, maar Musk zegt dat het een "substantieel percentage" van de geschatte $ 5 miljard zou dekken die nodig is om de raket te bouwen en te ontwikkelen.

Maezawa is een muzikant, modeontwerper, ondernemer en kunstverzamelaar die gelooft dat kunst de kracht heeft om wereldvrede te brengen. Daarom zal hij niet alleen naar de maan gaan: Maezawa is van plan om tussen de zes en acht kunstenaars uit te nodigen om hem te vergezellen op deze reis van een week, die SpaceX voorlopig gepland heeft voor 2023.

"Ik wil deze ervaringen en dingen met zoveel mogelijk mensen delen. Dat is waarom ik ervoor kies om met kunstenaars naar de maan te gaan! "Zegt Maezawa. "Er zijn zoveel artiesten vandaag de dag waarvan ik hoop dat ze geweldige kunstwerken voor de mensheid zullen maken, voor de kinderen van de volgende generatie. En ik zou heel graag willen dat zulke kunstenaars naar de ruimte kunnen gaan, de maan van dichtbij kunnen zien en de aarde in zijn volledigheid kunnen aanschouwen, en werken kunnen creëren die hun ervaring weerspiegelen. "

Hij noemde de Mondscheinsonate van Beethoven, ‘De sterrennacht’ van Vincent van Gogh en het Beatlesnummer 'Mr. Moonlight' als voorbeelden van transcendente kunst die is geïnspireerd door de maan. Hij deelde vervolgens een korte animatie die het kunstproject beschrijft, genaamd ‘Dear Moon’, op Debussy's 'Clair de Lune'.

Maar wacht: wat is de BFR? En waarom komt dit plan ons zo bekend voor? Wij hebben de antwoorden.

Oké, wat is de BFR?

Zoals zoveel zaken uit de koker van Musk heeft deze raket een wat beladen naam gekregen. Het bedrijf zelf hanteert de keurige omschrijving ‘Big Falcon Rocket’ – gebaseerd op de naam van de bestaande Falcon-raketten in de ruimtevloot van SpaceX – maar over de ware betekenis van de ‘F’ in BFR wordt al geruime tijd gespeculeerd.

Hoe het gevaarte ook wordt genoemd, oorspronkelijk zag Musk de BFR als het voornaamste ruimtevaartuig voor aardbewoners op weg naar Mars. De BFR heeft als eerste trap een booster met een hoogte van ruim zestig meter en een doorsnede van negen meter, aangedreven door tientallen Raptor-motoren. Daarmee is de BFR inderdaad kolossaal. De raket zou 150 ton aan vrachtgewicht in een baan rond de aarde kunnen brengen en ruimteschepen met een capaciteit van honderd inzittenden naar onze kleinere, rodere buurplaneet Mars kunnen vervoeren.

Met andere woorden, de BFR zou zeker ook de maan kunnen halen of ruimteschroot kunnen inzamelen of passagiers in ongeveer een halfuur van de ene naar de andere kant van de aarde kunnen vliegen – allemaal zaken dieMusk naar eigen zeggen wil gaan doen.

Maar SpaceX had toch al eerder een project voor maanreizen aangekondigd?

Ja, inderdaad. In februari 2017 liet het bedrijf weten dat twee anonieme ruimtereizigers tickets naar de maan hadden geboekt, voor een vlucht waarbij ze eenmaal rond onze natuurlijke satelliet en weer terug naar de aarde zouden vliegen. Dat zou in 2018 moeten gebeuren en ongeveer een week in beslag nemen, waarbij de onderneming gebruik zou maken van de Falcon Heavy-raket en de bemanningscapsule Dragon. Destijds stond de Falcon Heavy nog aan de grond, maar sindsdien heeft SpaceX een geslaagde testlancering uitgevoerd

Na drie mislukte lanceringen wist SpaceXdirecteur Elon Musk voldoende fondsen bij elkaar te krijgen om een vierde versie van zijn Falcon 1raket te lanceren Op 28 september 2008 had Musks gok resultaat toen de Falcon 1 als eerste commercieel ontwikkelde raket op vloeibare brandstof in een baan rond de aarde werd gebracht Op de foto is te zien hoe de raket opstijgt van de Reagan Test Site op de Marshalleilanden

Cool! Gaat het nu gebeuren?

Nope. Later kondigde Musk aan dat de trip was uitgesteld in afwachting van de voltooiing van de BFR en dat er voorlopig geen plannen zijn om voor de Falcon Heavy een certificaat voor bemande vluchten aan te vragen. Intussen wordt de Dragon-bemanningscapsule nog steeds getest. De NASA is van plan begin 2019 een testvlucht met de eerste commerciële bemanning in deze capsule uit te voeren.

Oké, dus in hoeverre verschilt dit project van het eerdere plan?

Nou, toen de eerste vlucht werd aangekondigd, hield SpaceX de identiteit van de twee reizigers geheim. Ditmaal heeft het bedrijf onthuld wie de passagier is en waarom hij of zij naar de maan wil reizen. Los daarvan gaat het opnieuw om een vlucht rond de maan met een raket die nog niet bestaat. En in plaats van aan boord van de Dragon zal de passagier vliegen met het ruimteschip Big Falcon, dat nog in ontwikkeling is.

Wanneer zou het kunnen gebeuren?

Dat is tot nu toe een groot raadsel. Maar gezien de tijd die SpaceX nodig heeft gehad om zijn raketten en bemanningscapsules te ontwerpen, bouwen en testen, denken we niet dat het snel zal gaat gebeuren. En voorlopig weigeren Musk en Maezawa te zeggen welke kunstenaars in aanmerking komen om de miljardair te vergezellen op zijn reis. De wereld zal moeten wachten totdat SpaceX daar meer over wil vertellen.

Bekijk de fotoserie: 'De belangrijkste mijlpalen voor SpaceX'

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com