Heb je weleens het idee dat je hond weet hoe jij je voelt? Dat zou best eens kunnen kloppen.

In experimenten uit 2016 waren tekenen te zien dat honden snapten of een mens of hond blij was of boos, op basis van gezichtsuitdrukkingen en geluiden.

Het onderzoek, waarover een artikel verscheen in het vakblad Biology Letters, was erop gericht om de emotionele band te onderzoeken tussen de mens en zijn ‘beste vriend’.

"We wisten nog steeds niet of honden in staat zijn te begrijpen dat, bijvoorbeeld, een vrolijke gezichtsuitdrukking positief is en een negatieve gezichtsuitdrukking negatief,” vertelt onderzoeksleider Natalia de Souza Albuquerque, die promotieonderzoek doet in de experimentele psychologie aan de Universidade de São Paulo in Brazilië.

Aan het onderzoek deden zeventien honden mee afkomstig uit de buurt van de Engelse stad Lincoln. Albuquerque en haar team voerden twee ronden van experimenten uit met de honden in hun laboratorium.

Hondentests

In de eerste serie proeven, werd elke hond voor twee schermen gezet waarop een afbeelding stond van een hond of een mens met een blije of boze gezichtsuitdrukking. De beelden werden vervolgens gecombineerd met verschillende geluiden: speels of agressief geblaf bij honden en een zin in een onbekende taal (Braziliaans-Portugees) die blij of boos werd uitgesproken bij mensen.

Als de afbeeldingen van zowel mensen als honden overeenkwamen met het geluid (bijvoorbeeld een hond met een vrolijke uitdrukking en speels geblaf) dan keken de honden langer naar het scherm dan wanneer de uitdrukking niet overeenkwam met het geluid.

Het feit dat de aandacht van de honden werd getrokken was een aanwijzing voor het feit dat de honden de emoties herkenden.

Wanneer de honden daarentegen een neutraal geluid hoorden, toonden ze weinig interesse, ze keken naar de ruimte waarin ze zaten in plaats van naar het scherm, wat een aanwijzing is dat de honden in de gaten hadden dat er geen sprake was van emoties.

Slimme pups

Volgens Albuquerque is het vermogen van honden om emoties te herkennen bij mensen en honden geen instinct en ook geen aangeleerd gedrag, maar een teken van cognitieve vaardigheden.

“De honden moesten informatie afleiden uit het geluid en die informatie vervolgens koppelen aan de afbeelding. Daarbij zijn zeer complexe psychologische mechanismen betrokken,” stelt ze.

Het team ontdekte tot hun verrassing dat de honden beter in staat waren om de emoties van hun soortgenoten te herkennen dan die van mensen.

“Dat is interessant,” vertelt Albuquerque, “omdat het logisch lijkt dat honden dus al in staat zijn om emotioneel contact te maken, en daarvan gebruikmaken en dat ontwikkelen in hun contact met mensen.”

Honden en mensen leven al circa 30.000 jaar naast elkaar en in die tijd lijkt het of de evolutie ervoor heeft gezorgd dat honden in staat te begrijpen wat de behoeften en emoties van hun baasjes zijn.

Je hart smelt

Albuquerque is van plan om verder onderzoek te doen naar de emotionele reacties van honden, en naar de manier waarop ze hun begrip van emoties inzetten bij hun contact met mensen.

Zo is er al onderzoek gedaan naar het feit dat honden hun baasjes waarschijnlijk zo goed kennen dat ze weten hoe ze die optimaal kunnen manipuleren.

Uit een onderzoek in oktober 2017 bleek dat honden een klassieke ‘zielige-puppy-blik’ opzetten (waarbij ze het binnenste deel van hun wenkbrauwen optillen om hun ogen groter te laten lijken waardoor die meer aan die van een jong dier doen denken), als ze mensen aankijken.

“Ze hebben zich heel goed aangepast aan mensen en menselijke emoties,” zegt ze.

Dit artikel werd oorspronkelijk in 2018 in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Dit is Zorro en zijn zusje Madison Het zijn dwergkeeshonden van ongeveer twee jaar oud Het zijn actieve en speelse gezinshonden die denken dat ze makkelijk een labrador aankunnen Ze behoren tot de hondenfamilie van de spitsen en waren de lievelingshonden van koningin Victoria Keeshonden zijn vernoemd naar het scheldwoord voor de Nederlandse Patriotten de Kezen die dit hondentype als mascotte gebruikten Deze foto werd genomen op een strand bij Waldport Oregon