Volgens voedingsexperts hebben bevroren fruit en groenten vaak onterecht een slechte reputatie. Veel mensen nemen aan dat verse producten een hogere voedingswaarde hebben, maar dit is niet altijd het geval. Sterker nog, bevroren voedsel kan zelfs een gezondere keuze zijn.

Een slecht imago

‘De heersende opvatting is vaak dat bevroren voedsel meer bewerkt is, en daardoor minder voedingsstoffen bevat,’ zegt Caroline Thomason, een diëtist uit Washington, D.C. ‘Maar dat is eigenlijk niet waar.’

Uit een studie naar de voedingswaarde van verse en bevroren groenten en fruit - waaronder maïs, wortelen, broccoli, spinazie, erwten, groene bonen, aardbeien en bosbessen - blijkt dat de vitamines in bevroren producten vergelijkbaar zijn met die in verse producten.

In sommige gevallen waren de bevroren varianten zelfs voedzamer, waardoor bevroren fruit en groenten een gezondere keuze kunnen zijn.

Leestip: Met deze 4 tips houd je je groente en fruit langer vers

Zijn bevroren producten dan per definitie beter? Volgens Thomason ligt het genuanceerder dan dat. Het hangt af van waar je ze koopt en waarvoor je ze wilt gebruiken, maar beide opties hebben hun voordelen.

De voordelen van bevroren groente en fruit

Groenten en fruit zijn het gezondst als ze op hun rijpst zijn. De producten die je in de supermarktschappen vindt, worden vaak nét voor dat moment geplukt. Dit om te voorkomen dat ze bederven tijdens de lange reis van het land naar de supermarkt.

Afhankelijk van het product kan dit enkele dagen tot weken duren. Een avocado uit Chili is logischerwijs langer onderweg dan een Nederlandse tomaat.

Bevroren groenten en fruit daarentegen worden precies op het juiste moment geoogst. Daarna worden ze binnen enkele uren ingevroren en verpakt onder een stikstofatmosfeer. Dit snelle vriesproces helpt de voedingsstoffen te behouden, waardoor vitamines en antioxidanten langdurig stabiel blijven.

Leestip: Last van stress? Met deze 5 voedingsmiddelen geef je je serotonineniveau een boost

Bevroren producten bieden daarnaast nog een belangrijk voordeel: ze zijn vaak voordeliger dan hun verse tegenhangers. En omdat groente en fruit in de vriezer veel langer vers blijven dan in de koelkast, is er minder voedselverspilling.

De voordelen van vers

Toch hoef je vers fruit uit de supermarkt niet direct links te laten liggen. Hoewel het langer onderweg is, behouden verse producten nog steeds veel voedingsstoffen.

Leestip: Waarom het Okinawa-dieet de kans op een lang leven vergroot

En als je je verse producten direct van de boer koopt, is de kans groter dat ze nog vol nutriënten zitten. Ze hoeven immers niet getransporteerd te worden, wat betekent dat je ze kunt eten op het moment dat ze echt op hun rijpst zijn.

Alle soorten groente en fruit zijn gezond

Dus, wat is nu beter: bevroren of vers? Experts zijn het erover eens dat er geen simpel antwoord is op deze vraag. ‘Bevroren broccoli behoudt zijn voedingsstoffen, maar verse opties kunnen soms beter smaken of een andere textuur hebben,’ zegt Thomason.

Bevroren producten toevoegen aan je dieet kan een slimme keuze zijn, vooral als je geld wilt besparen of buiten het seizoen wil genieten van bepaalde producten.

Maar zowel bevroren als verse producten - of direct van de boer - bieden gezondheidsvoordelen en passen prima in een gebalanceerd dieet.

Steun de missie van National Geographic en krijg onbeperkt toegang tot National Geographic Premium. Word nu lid!