De hamerhaai, een doorgewinterde en individuele jager

De hamerhaai is een interessante soort haai met een opvallende kop en kent een sobere manier van leven.

Gepubliceerd 29 mrt. 2022 10:03 CEST
Geschulpte hamerhaaien zwemmen voor de kust van de Galápagoseilanden. Vanwege de vraag naar hun vinnen en ...

Geschulpte hamerhaaien zwemmen voor de kust van de Galápagoseilanden. Vanwege de vraag naar hun vinnen en leverolie zijn de dieren ernstig bedreigd.

Foto door Michele Westmoreland, Nature Picture Library

De hamerhaai is onderdeel van een grotere familie haaien welke voorkomt in tropische gebieden en warme wateren over de gehele wereld. Het is een type haai dat te herkennen is aan de ongewone vorm van de kop, welke kan verschillen tussen de verschillende type hamerhaaien. Zo hebben sommige hamerhaaien een gelijkmatige ronde kop, terwijl andere hamerhaaien een hele smalle kop hebben. Daarnaast zijn sommige hamerhaaien te herkennen aan de inkeping aan de rand van de kop, terwijl deze inkeping bij anderen juist ontbreekt. Al met al zijn er 9 verschillende soorten hamerhaaien te onderscheiden en zijn ze allemaal te herkennen aan hun T-vormige kop met aan weerszijden ogen. De positie van de ogen zorgt ervoor dat dit type haai een groter gebied kan zien dan dat andere haaien dit kunnen. Aan de punten van de kop zitten de neusgaten.

Een grote groep hamerhaaien zwemt over de fotograaf heen. 

Foto door National Geographic

Het gedrag van een hamerhaai

Een hamerhaai leeft zowel in groepen, als alleen. Wanneer een hamerhaai in een groep leeft, wordt dit ook wel een school genoemd. Deze scholen zijn vaak erg groot en breed, wat wordt veroorzaakt door de omvang van de haai zelf. Met een spanwijdte van 88 tot 371 centimeter kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat meerdere hamerhaaien bij elkaar een flinke school kunnen vormen. Echter leeft een hamerhaai voornamelijk in de zomer in groepsverband, wanneer ze naar de koelere wateren zoals de Middellandse Zee trekken. De rest van het jaar leeft de hamerhaai over het algemeen alleen.

Voeding

Een hamerhaai is een doorgewinterde jager en gaat dan ook doordacht te werk. Hij gebruikt namelijk zijn ogen en neus om een prooi te lokaliseren. Door de geur eerst met één neusgat op te vangen, om zich vervolgens zo te bewegen dat de geur in beide neusgaten terecht komt gaat hij recht op zijn doel af. Zo jaagt een hamerhaai bijvoorbeeld graag op pijlstaartroggen, waar hij zijn platte kop gebruikt om de pijlstaartrog vast te pinnen aan de bodem van de zee om hem op deze manier makkelijker te verorberen. Naast pijlstaartroggen jagen hamerhaaien ook graag op slakken, kreeften, krabben en inktvissen en als klap op de vuurpijl zelfs op hun eigen soortgenoten. Wetenschappers zijn er helaas nog steeds niet over uit waarom ze dit doen.

Voortplanting

Wanneer een hamerhaai zich voortplant, gebeurt dit in tegenstelling tot andere vissen niet door middel van eitjes maar komt een baby hamerhaai direct levend ter wereld nadat het 10 tot 12 maanden in de buik van moeder heeft gezeten. Een baby hamerhaai is tussen de 23 en 70 centimeter lang en heeft bij de geboorte de hamers teruggevouwen zodat ze niet in het geboortekanaal blijven steken. Na de geboorte welke plaatsvindt in ondiep water zwemt de moeder direct weg, waarna de jongeren vanaf het begin af aan voor zichzelf moeten en kunnen zorgen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Botten van Spinosaurus lijken op die van pinguïn, dus jaagde hij onder water?
Dieren
Deze makaken hebben geleerd om oesters te pellen
Dieren
Steppekiekendief: gratie in het Groningse graan
Dieren
Ontmoet de eerste nieuwe hondensoort die in 150 jaar ontdekt is
Dieren
Het verontrustende geheim achter de duurste koffie ter wereld

Ontdek Nat Geo

  • Dieren
  • Milieu
  • Geschiedenis en Cultuur
  • Wetenschap
  • Reizen
  • Fotografie
  • Ruimte
  • Video

Over ons

Abonnement

  • Abonneren
  • Schrijf je in
  • Shop
  • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.