De maki’s in deze dierentuin gaan dood aan tuberculose. Toch is deze niet gesloten.

Er zijn foto’s waarop bezoekers van de dierentuin van Madagaskar dieren vasthouden. De maki’s hebben de ziekte waarschijnlijk opgelopen van mensen.

Door Dina Fine Maron
Gepubliceerd 10 okt. 2022 12:46 CEST
GettyImages-481665629

Een bonte vari in een nationaal park in Madagaskar. In een dierentuin in de hoofdstad van het land is een aantal van deze ernstig bedreigde maki’s besmet geraakt met tuberculose. 

Foto door Paul Souders, Getty Images

Een tuberculose-uitbraak in een dierentuin op Madagaskar heeft geleid tot de dood van ernstig bedreigde primaten, waaronder maki’s. Die ziekte komt voor zover bekend niet voor onder deze dieren.

De afgelopen weken zijn acht bonte vari’s, één sifaka en één fossa gestorven in de door de overheid beheerde Tsimbazaza Zoo and Botanical Park (PBZT) in Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar. Ze zijn waarschijnlijk allemaal aan de ziekte overleden. Wetenschappers van het Institut Pasteur de Madagascar hebben Mycobacterium tuberculosis (tuberculose) in het weefsel van enkele van de dode dieren aangetroffen. Ze worden gesteund door de International Union for Conservation of Nature.

De dierentuin heeft enkele honderden dieren en blijft open voor bezoekers. Jonah Ratsimbazafy, een primatoloog uit Madagaskar, vindt dat de dierentuin onmiddellijk moet worden gesloten.

De dierentuin heeft niet gereageerd op ons verzoek om commentaar.

De ziekte is in het wild nog nooit bij maki’s aangetroffen. Deze is volgens Ratsimbazafy dan ook waarschijnlijk overgedragen door verzorgers of bezoekers. Tuberculose komt nog veel voor onder de inwoners van Madagaskar. In 2019 bleek een ringstaartmaki die als huisdier werd gehouden besmet te zijn.

Tien dieren in Tsimbazaza Zoo and Botanical Park zijn de afgelopen weken gestorven door een uitbraak van tuberculose.

Foto door Travelpix, Alamy Stock Photo

In Tsimbazaza Zoo leven ongeveer twaalf soorten maki’s. Ratsimbazafy zegt dat de uitbraak het eerste gedocumenteerde geval is bij bonte vari’s, sifaka’s en fossa’s. De IUCN heeft de vari en sifaka op de lijst met ernstig bedreigde soorten gezet. De fossa wordt met uitsterven bedreigd.

‘Het is niet bekend of deze dieren de ziekte op elkaar of op mensen kunnen overbrengen,’ zegt Ratsimbazafy. ‘We weten dat mensen tbc kunnen overbrengen op maki’s en vermoeden dat de dieren tuberculose hebben opgelopen van mensen met wie ze nauw contact hebben of hadden.’

National Geographic Explorer Marni LaFleur is antropoloog aan de Universiteit van San Diego in Californië en bestudeert de soort. Ze maakte deel uit van het team dat vorig jaar in een artikel melding maakte van de ziekte bij de maki die als huisdier werd gehouden. Ze zegt dat bezoekers van de dierentuin regelmatig foto’s op Instagram plaatsen waarop ze maki’s vasthouden en voeren.

Ratsimbazafy zegt dat als de dierentuin niet wordt gesloten, het personeel en de dieren tuberculose kunnen overdragen op bezoekers. De dierentuin heeft niet de capaciteit om deze zeer besmettelijke ziekte onder controle te houden. Ze moet samenwerken met nationale en internationale veterinaire en medische deskundigen om de verspreiding een halt toe te roepen.

Ratsimbazafy: ‘Om de verspreiding van tuberculose in PBZT tegen te gaan, moeten dieren waarschijnlijk worden ingeslapen.’ Hij raadt sterk af om maki’s in het wild te vangen om de dieren te vervangen die mogelijk worden ingeslapen of al overleden zijn.

Madagaskar heeft meer dan honderd soorten maki’s, die ongeveer twintig procent van de primaten over de hele wereld vertegenwoordigen.

De National Geographic Society steunt Wildlife Watch. Dit is een project voor onderzoeksjournalistiek dat zich richt op wildcriminaliteit en de uitbuiting van wilde dieren. Lees meer verhalen van Wildlife Watch en stuur tips, feedback en ideeën voor verhalen naar NGP.WildlifeWatch@natgeo.com. Kom meer te weten over de non-profitmissie van de National Geographic Society op natgeo.com/impact.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Maki dood aan tbc - vermoedelijk door bloeiende handel in illegale huisdieren
Dieren
Markten met levende dieren in San Francisco beschuldigd van dierenmishandeling
Dieren
Meer Chinezen tegen dierenmarkten naarmate coronavirus verder om zich heen grijpt
Dieren
In dit casino in Las Vegas sterven telkens dolfijnen om raadselachtige redenen
Dieren
Het aantal tijgers in Nepal is bijna verdrievoudigd, maar tegen welke prijs?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.