Mens zorgt mogelijk voor uitsterven plompe lori

De enorme populariteit van het beestje met de enorme ogen heeft de illegale handel in lori’s als huisdieren aangezwengeld.

Door Jani Actman
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:15 CET
Mens zorgt mogelijk voor uitsterving plompe lori

Enkele jaren geleden verschenen op YouTube video’s van plompe lori’s in gevangenschap die werden aangehaald en met rijstballetjes gevoerd. De beelden van de diertjes met de grote ogen werden een hit op het internet. De YouTube-video’s lokten vele duizenden commentaren uit over het schattige uiterlijk van deze primaat, maar ze getuigden ook van een groot gevaar voor plompe lori’s: hun populariteit als huisdiertjes.

Alle soorten plompe lori’s vallen onder de bescherming van nationale wetgeving in de landen van Zuidoost-Azië en onder de CITES (de ‘Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten’), het verdrag waarmee wordt geprobeerd de illegale handel in bedreigde soorten te voorkomen. Toch worden elk jaar grote aantallen plompe lori’s in hun habitats in het regenwoud gevangen en op het internet verkocht aan buitenlandse afnemers of direct aan plaatselijke dierenmarkten geleverd.

Kopers vinden het diertje onweerstaanbaar, maar deze primaten zijn niet geschikt als huisdieren. Voordat ze worden verkocht, ondergaan de meeste een pijnlijke procedure waarbij hun scherpe tanden worden verwijderd – en daarna wordt het er niet beter op voor hen. In 2016 bekeken onderzoekers van de Oxford Brookes University honderden internetvideo’s van plompe lori’s als huisdieren en kwamen tot de slotsom dat alle diertjes gestrest of ziek waren of werden blootgesteld aan onnatuurlijke omstandigheden. “Ze zijn heel erg gevoelig,” zegt Christine Rattel van International Animal Rescue, de organisatie die in Indonesië een reddingsprogramma voor plompe lori’s heeft opgezet. “Het zijn nachtdieren, kleine beestjes die het niet fijn vinden om aangeraakt te worden.”

Deze Bengaalse plompe lori (Nycticebus bengalensis) werd in 2014 gefotografeerd in het Endangered Primate Rescue Center, in een nationaal park in het noorden van Vietnam. In het opvangcentrum worden gewonde en illegaal verhandelde dieren gered en gerehabiliteerd. Als het mogelijk is, laat het centrum de plompe lori’s weer vrij in het dicht beboste natuurreservaat, sommige met zenderhalsbandjes, zodat ze in de gaten kunnen worden gehouden. Sonya Prosser, de directrice van het centrum, zegt dat deze plompe lori – een vrouwtje – in 2015 weer in de vrije natuur werd uitgezet en “daar, voor zover wij weten, nog altijd ergens rondloopt.”
Foto door Joël Sartore, National Geographic Photo Ark

Onduidelijk is hoeveel plompe lori’s nog in het wild leven, maar natuurbeschermers zeggen dat populaties vanwege de ongestoorde en niet-aflatende handel in huisdieren sterk achteruit zijn gegaan. Ook het verlies van habitats heeft zijn tol geëist, evenals stropers die het diertje doden ten behoeve van traditionele Aziatische huismiddeltjes die op de vermeende geneeskracht van de lichaamsdelen van het dier zijn gebaseerd. De aanhoudende handel in huisdieren kan “de plompe lori tot aan de rand van uitsterven brengen,” zegt Rattel.

De plompe lori is zeker niet de enige wilde soort die om die reden wordt bedreigd. Ook cheeta’s, leeuwen en andere bekende diersoorten eindigen als ‘huisdieren’ in kelders en achtertuinen, evenals minder bekende soorten als de koningspython en de Java-aap.

“De handel in huisdieren is waarschijnlijk een van de meest verwoestende aspecten van de totale handel in wilde diersoorten,” zegt Chris Shepherd, een expert in wildcriminaliteit. Maar deze handel “krijgt de minste aandacht.”

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:48

Bekijk hoe een luiaard wordt gevangen voor de zwarte markt

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Griezelig, glad, glibberig, glorieus: wat maakt kwallen zo fascinerend?
Dieren
De impact van het coronavirus op het dierenrijk - tot nu toe
Dieren
Deze bedreigde schildpad heeft een ‘punkkapsel’ van algen
Dieren
Waterijs en knuffels: hoe leuk het is om een panda groot te zien worden
Dieren
Een alligator als huisdier? Niet slim, want ‘het zijn dinosauriërs’

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.