Het pientere ventje keek toe hoe een ‘tarantulahavik’ een vogelspin aanviel en beschreef de wetenschappelijke kant van de aanval voor zijn familie, die samen met hem de strijd volgde.

De parasitische wesp uit de familie van de spinnendoders viel de vogelspin aan in de Sonorawoestijn in de Amerikaanse staat Arizona. Het doel van de wesp was om de spin te verlammen, zoals het kind al vermoedde. Karen en Matthew Perry uit Tucson in Arizona, maakten beelden van het gebeuren toen ze samen met hun kinderen Cash en Cadence bezig waren aan een wandeltocht.

Toen de aanval plaatsvond, was Matthew Perry er niet zeker van of de spin zichzelf aan het verdedigen was of dat hij al “doorboord” was, zoals hij in de video zegt.

Cash, het kind dat vertelt wat er gebeurt, wist om welke soort wesp het ging.

“Waarom doet hij dat?” vraagt Matthew over de spin.

“Uitdagen,” antwoordt Cash. “Als-ie gestoken zou zijn, zou hij helemaal stilliggen.”

Tijdens de duur van de video wordt de spin meerdere keren door de wesp gestoken. Wanneer de spin eenmaal door het gif van de wesp is verlamd, zal de wesp één enkel eitje in het onderlijf van de uitgeschakelde spin leggen. Dat is het begin van een biologische kettingreactie waarbij de spin in een soort zombie verandert.

De wesp zal de verzwakte maar nog levende vogelspin terugslepen naar het eigen nest van het slachtoffer. Wanneer het wespeneitje uitkomt, zal de larve de vogelspin – die verlamd is maar nog wel leeft – van binnenuit opeten. Aanvankelijk vermijdt de larve de vitale organen van de spin, zodat hij zo lang mogelijk blijft leven.

De vogelspin kan niets doen terwijl hij levend wordt opgegeten, een proces dat meerdere weken in beslag kan nemen.

Terwijl het gezin in de video ziet hoe de wesp de vogelspin aanvalt, zijn af en toe zuchten van ongeloof te horen. Karen Perry zegt dat het absurd en ook triest is om de aanval te zien.

“Het is de natuur,” zegt Matthew Perry. En Cash voegt eraan toe: “Zo gaan die dingen.”