De krantenkoppen uit Parijs waren deze week toch al alarmerend: de oevers van de Seine stonden onder water, het Louvre moest lager gelegen zalen sluiten om kunstwerken van onschatbare waarde te beschermen en grote aantallen ratten liepen door de straten. En toen waren er de bavianen.

De apen, 52 om precies te zijn, ontsnapten uit het Parc zoologique de Paris, net buiten het centrum van de stad. De dierentuin werd ontruimd en dierenoppassers zetten een van tevoren ingestudeerde draaiboek voor dergelijke ontsnappingen in werking, waarbij een groot aantal hulpverleners werd ingezet, aldus berichtte Le Parisien.

Tachtig hulpverleners, velen gewapend met uitklapbare hekken en verdovingsgeweren, rukten uit en bij het vallen van de avond, vorige week vrijdag, waren de meeste bavianen weer gevangen en naar hun verblijf teruggebracht. Dierenverzorgers verklaarden tegenover de Franse krant dat ze de locatie van de resterende vier ontsnapte apen kenden en dat de dieren zich ophielden in een gebied dat was afgesloten voor het publiek.

De dierentuin weet nog niet hoe de apen konden ontsnappen. Volgens Newsweek is hun verblijf voorzien van kunstmatige apenrotsen, bomen en overhuifde gedeelten, maar heeft het geen dak.

Het is misschien geen toeval dat het bavianen waren die deze spectaculaire ontsnapping op touw zetten, want deze dieren zijn ongelooflijk slim en berucht om hun improvisatievermogen.

In 2011 ontsnapten meerdere bavianen uit een dierenpark in Jackson, New Jersey. Inwoners zagen de apen in hun achtertuin of door hun wijk lopen. Uiteindelijk werden ze allemaal weer gevangen.

In Zuid-Afrika hebben bavianen in woningen ingebroken, auto’s overvallen en kruidenierszaken bestolen.

Uit een onderzoek dat vorige maand november in het tijdschrift Scientific Reports verscheen, bleek dat veel bavianen geregeld hun leefgebied in de jungle verruilen voor stedelijke gebieden, waar ze gemakkelijker voedsel met meer calorieën kunnen vinden. Daarbij maken mannelijke bavianen eerst omtrekkende bewegingen aan de rand van het gebied, waarna ze de stad intrekken.

Angstaanjagend wordt het wanneer zich een troep van soms wel honderd bavianen vormt. Deze apen leven in zeer complexe sociale structuren en kunnen onderling zeer goed communiceren.

Een van de technieken die de dierenoppassers in Parijs toepasten om de ontsnapte dieren weer naar hun verblijf te dirigeren, was gebruik te maken van het kudde-instinct dat de apen bijeenhoudt. In een tweet verklaarde de dierentuin dat het slechts een kwestie van tijd was voordat de resterende ontsnapte apen naar hun troep terugkeerden.

Eerder deze maand bleek uit een studie in het tijdschrift PLOS ONE dat bruine bavianen klinkerachtige geluiden kunnen maken die doen denken aan menselijke spraak.

Voorlopig moeten de Parijse dierenoppassers het doen met fysiekere methoden om de ontsnapte dieren in het gareel te krijgen. Verwacht wordt dat de dierentuin zeker nog tot en met zondag gesloten blijft.