Deze hond wacht elke avond vergeefs bij dezelfde treincoupé

Sinds begin januari lijkt de zwerfhond naar iemand op zoek te zijn.

Door Elaina Zachos
Gepubliceerd 12 mrt. 2018 10:27 CET
Deze hond wacht elke avond vergeefs bij dezelfde treincoupé

Er zijn dingen in het leven waar je altijd op kunt vertrouwen. Morgenochtend komt de zon weer op en we zullen altijd belasting blijven betalen. Maar op een station in India lijken de mensen ook op de dagelijkse verschijning van een hond te kunnen rekenen.

Al sinds 2 januari is een zwerfhond, een vrouwtje, elke dag opgedoken op het Kanjurmarg-station in Mumbai. De trein naar Kalyan komt daar dagelijks rond elf uur ’s avonds aan, waarna de hond met de vrouwencoupés mee rent, in deuropeningen kijkt en de coupéraampjes afspeurt, alsof ze naar iets – of iemand – op zoek is. 

“Ik denk dat iemand haar heeft vergeten of bewust heeft achtergelaten,” zegt Sameer Thorat uit Mumbai, die de video maakte. Als IT-specialist pendelt Thorat elke dag tussen drie uur ’s middags en middernacht van zijn huis naar zijn werk en weer terug. Ongeveer twee weken geleden begon het hem op te vallen dat de hond telkens weer opdook.

Thorat is een zelfverklaard dierenliefhebber en heeft zelf een hond. Hij wilde de zwerfhond helpen en erachter komen waarom ze met de trein mee rende, dus plaatste hij zijn video op sociale media. Hoewel hij de video inmiddels weer van het internet heeft gehaald, heeft de clip reacties opgeleverd van bezorgde forensen, die ontdekten dat de zwerfhond vier puppy’s van tien à twaalf dagen oud heeft.

“We gaan haar niet van die plek weghalen, want de puppy’s zijn nog erg klein,” zegt Thorat. “Hun oogjes zijn nog niet open.”

Thorat vermoedt dat de hond is verstoten toen haar baasje ontdekte dat ze drachtig was. Hij heeft met plaatsgenoten en organisaties overlegd om de moederhond te verzorgen en te voeren. Hij heeft ook geprobeerd een nieuw baasje voor haar te vinden, tot nu toe zonder succes.

Vergeefse zoektocht

“Die hond is naar iemand op zoek,” zegt Karen Overall, expert in hondengedrag aan de University of Pennsylvania.

Volgens Overall is de hond duidelijk overstuur en kan de persoon naar wie ze op zoek is, zijn verhuisd of overleden. Ze zal waarschijnlijk blijven wachten op haar baasje, verlangend naar de aandacht, het begrip en de liefde die kenmerkend zijn voor de band tussen hond en baasje.

“Het is een optimistische hond,” zegt Overall. “Het is interessant om te zien dat ze een band met iemand kan hebben die zó sterk is dat ze naar haar baasje blijft zoeken.”

Volgens Stanley Coren, professor in de psychologie aan de University of British Columbia en schrijver over de hondenpsyche, wijst de mate van trouw en vasthoudendheid in het gedrag van deze hond erop dat ze op zoek is naar een langdurige band met haar baasje, die niet meer in de buurt schijnt te zijn.

“Honden hebben geen besef van de dood, maar wel van loyaliteit,” zegt Coren. “Je kunt de psyche van een hond vergelijken met die van een peuter van een jaar of twee, drie.”

Hondentrouw

Het is niet de eerste keer dat dit soort gedrag is geobserveerd en het zal zeker niet de laatste keer zijn

Zo is er het wereldberoemde verhaal van Hachikō, een Akita-hond die in 1925 werd geboren en gewend was om zijn baasje elke dag van het Shibuya-station in Tokio af te halen. Nadat de man tijdens zijn werk op de universiteit was overleden, bleef de hond bijna tien jaar lang naar het station komen. Tegenwoordig staat er naast het station een veelbezocht standbeeld van de hond.

Dan is er nog het verhaal van Shep de schaapshond. Toen zijn baasje in de zomer van 1936 overleed en zijn stoffelijke resten per trein naar verwanten werden overgebracht, volgde Shep de kist naar het treindepot van Fort Benton. Hij bleef een tijdje bij de trein wachten, waarna hij terugkeerde naar het station en daar de volgende vijfenhalf jaar bleek waken.

Om meer te weten te komen over de hond op het station in Mumbai, zouden we volgens Coren haar achtergrond moeten kennen en uitzoeken welke band zij met haar baasje had. Maar omdat de zwerfhond geen halsband heeft, is het onwaarschijnlijk dat we daarachter komen.

“Het zal wel altijd een mysterie blijven,” zegt Coren.

Lees meer

bekijk videos

Dieren0:57

Blauwe honden gespot in India

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Blauwe honden gespot in India
Dieren
Taiwan verbiedt als eerste Aziatische land het eten van honden
Dieren
Zo vinden reddingshonden overlevenden
Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
Van hondenleven naar gouden mandje: dit is de eerste asielhond van het Witte Huis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.