Deze schoothondjes waren ooit geheime wapens

Ter gelegenheid van het Jaar van de Hond kijken we naar de oorsprong van Oost-Aziatische hondenrassen - waaronder de verrassend vervaarlijke Pekinees.

Door Liz Langley
Gepubliceerd 2 mrt. 2018 15:18 CET
Een Pekinees met de naam 'Malachy' poseert nadat hij op 14 februari 2012 de eerste prijs ...
Een Pekinees met de naam 'Malachy' poseert nadat hij op 14 februari 2012 de eerste prijs op de Westminster Kennel Club Dog Show heeft gewonnen.
Foto door Michael Nagle, Getty

Volgens de Chinese dierenriem is het Jaar van de Hond aangebroken, en daarom hebben we een paar feitjes opgespoord over hondenrassen die in China zijn gefokt.

Hieronder kijken we naar een paar bijzondere rassen die oorspronkelijk uit Oost-Azië komen.

‘Leeuwhonden’

Tot de bekendere Oost-Aziatische rassen behoren de chowchow, de Chinese shar-pei en de Tibetaanse mastiff.

Deze rassen hadden 20.000 jaar geleden vermoedelijk allemaal één gemeenschappelijke Oost-Aziatische voorouder, legt John Bradshaw, expert in diergedrag aan de University of Bristol, in een e-mail uit. 

De chowchow en de shar-pei behoren tot de groep van de keeshonden. Keeshonden zijn honden met een zware vacht en een staart die voorwaarts over de rug krult; het zijn de enige honden in de wereld met een blauwzwarte tong.

Chowchows en shar-peis zijn overal ter wereld populair als huisdieren – de eerste vanwege zijn leeuwachtige voorkomen, de tweede vanwege zijn markante rimpels. ‘Shar-pei’ betekent letterlijk ‘zandhuid’, een verwijzing naar de korte, ruwe vacht van de hond.

In het verleden werden chowchows gebruikt als jachthonden, terwijl shar-peis als manusjes-van-alles werden gebruikt: bij de jacht en als herders- en waakhond. Beide rassen zijn op oude kunstwerken afgebeeld: chowchows verschijnen al op een beeldhouwwerk uit de tijd van de Han-dynastie, rond 150 v.Chr.

Tibetaanse mastiffs zijn nauw verwant aan de Labrador retriever, een Noord-Amerikaans hondenras.
Foto door Robert Clark&& National Geographic Creative

Tibetaanse mastiffs zijn steviger dan shar-peis en chowchows, met mannetjes die ruim zeventig kilo wegen. Onderzoekers in China onthulden onlangs dat deze honden met een dubbeldikke vacht nauw verwant zijn aan de Labrador retriever, een Noord-Amerikaans ras.

Voor koningen

De schattige mopshond werd al in de eerste eeuw v.Chr. een van de lievelingshonden aan het keizerlijke hof in China.

“De hypothese is dat de mopshond een van de eerste Aziatische rassen is die vanuit China naar Europa werd geëxporteerd,” zegt James Serpell, professor dierethiek aan de School of Veterinary Medicine van de University of Pennsylvania.

“Er zijn heel wat vroege schilderijen van mopshondjes, van zeventiende- en achttiende-eeuwse Hollandse meesters, waaruit blijkt dat de Nederlanders deze schoothondjes vanuit Azië meebrachten en daarna met inheemse rassen kruisten,” zegt Serpell.

Hondenrassen worden al sinds mensenheugenis gekruist – denk aan de labradoodle – en in de negentiende eeuw werd “het fokken van honden een populair tijdverdrijf voor de middenklasse” van Europa, vertelt hij.

De aanbiddelijke mopshond was al in de eerste eeuw v.Chr. een van de lievelingshonden aan het keizerlijke hof in China.
Foto door Mark Raycroft, Minden Pictures, National Geographic Creative

 

Het resultaat was dat veel Aziatische en Europese knuffelhonden van tegenwoordig de genen van mopshonden – zoals de griffon bruxellois – bevatten en op mopshonden met snorren lijken.

Knuffeldieren

Andere kleine Oost-Aziatische rassen als de Lhasa apso, de shih tzu en de Pekinees “zijn ontstaan uit kleine honden met platte gezichten die zo’n vijfduizend jaar geleden in China als gezelschapshondjes werden gefokt,” zegt Bradshaw.

Pekinezen (of Pekingezen) werden gefokt “als ornamentele accessoires voor keizers en hovelingen aan het Chinese keizerlijke hof in de Verboden Stad,” aldus de Pekingese Club of America.

De kleinste en meest vervaarlijke hondjes werden ‘mouwen’ genoemd, omdat ze in de ruim vallende mouwen van de gewaden van hun vorstelijke baasjes werden meegedragen. Volgens de Penikezenvereniging fungeerden deze hondjes als “een Chinese versie van pepperspray” en joegen iedereen die de hovelingen bedreigde, de stuipen op het lijf.

De moderne Pekinezen en shih tzu’s hebben de neiging zeer afhankelijk van hun baasjes te zijn en doen zo een beroep op onze zorginstincten, zegt Serpell. Daarom fungeren deze rassen ook vaak als vervangers voor kinderen.

Dat kan ik bevestigen: nadat ik als laatste kind uit huis was gegaan, kocht mijn moeder een schattig en altijd aanwezig Pekineesje, dat ze vaak met de hand voerde.

Vervangen worden door iemand die jonger en schattiger is? Ik weet er alles van.

Heb jij een vraag over de vreemde en woeste dierenwereld? Stuur me een tweet of bezoek me op Facebook. In de rubriek ‘Vreemde Dierenvragen van de Week’ wordt elke zaterdag antwoord gegeven op jullie vragen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Mensen en honden sleeën al bijna 10.000 jaar samen
Dieren
Deze octopus is 40.000 keer zo zwaar als haar partner
Dieren
Taiwan verbiedt als eerste Aziatische land het eten van honden
Dieren
Wolven die met mensen speelden waarschijnlijk voorouder van moderne hond
Dieren
Honden begrijpen prijzende woorden op dezelfde manier als mensen – en dat is belangrijk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.