Bob, de flamingo-mascotte van Curaçao

Nadat hij tegen het raam van een hotel was gevlogen, werd deze flamingo door een plaatselijke dierenarts gered en is sindsdien uitgeroeid tot de ster van het eiland.

Door Liz Langley
foto's van Jasper Doest
Gepubliceerd 27 mrt. 2018 10:48 CEST
Bob de flamingo brengt een bezoek aan de A.E. Goilo-school in Julianadorp op Curaçao om kinderen ...
Bob de flamingo brengt een bezoek aan de A.E. Goilo-school in Julianadorp op Curaçao om kinderen iets bij te brengen over de bescherming van de natuur op en rond het eiland. De meeste kinderen hebben nog nooit een flamingo van zó dichtbij gezien.
Foto door Jasper Doest

Wie in het Caraïbisch gebied het Nederlandse eiland Curaçao bezoekt en daar een auto met een flamingo achter het stuur ziet rijden, die hoeft zich geen zorgen te maken. Het is Bob maar.

Tot het takenpakket van de rode flamingo – als mascotte voor de plaatselijke non-profitorganisatie Fundashon Dier en Onderwijs Cariben – rijdt Bob door de stad op schoot bij zijn baasje, dierenarts Odette Doest.

Wildfotograaf Jasper Doest – een neef van Odette – fotografeerde deze en andere capriolen uit het leven van Bob, die het boegbeeld is van een Curaçaos centrum waar alle mogelijke wilde dieren in nood worden opgevangen.

Odette richtte het centrum in 2016 op om een toenemende aantal geredde dieren te kunnen onderbrengen, waaronder ook Bob, die in datzelfde jaar tegen het raam van een hotel was gevlogen en daarbij een hersenschudding had opgelopen.

“Hij was zo rustig toen ik hem binnenbracht, hij was bijna opgelucht om bij ons te zijn” – een teken dat hij ooit in gevangenschap moet hebben geleefd, zegt Odette.

Bob leed ook aan pododermatitis, een ontsteking met zweren aan de poten die ontstaat wanneer deze vogels lange tijd op vlakke ondergronden als beton moeten staan. Omdat flamingo’s hun zwempoten nodig hebben om in de bodem rond te woelen en zo kreeftjes en ander voedsel te verschalken, hinderde de aandoening Bob bij het foerageren, waardoor hij zwaar ondervoed was.

Hoewel de meeste dieren van het centrum later weer in het wild worden uitgezet, vond Odette dat het voor Bob veiliger was om in het centrum te blijven en een rol te spelen in de verspreiding van een boodschap: dat de wilde fauna van Curaçao prachtig is en gewaardeerd moet worden.

Verrassingsbezoek

Bob legt op Curaçao bezoekjes af aan scholen en andere plekken, waarbij hij zijn menselijke begeleiders de zeldzame gelegenheid geeft de bevolking in contact te brengen met de inheemse vogels die op en rond Curaçao voorkomen.

“De meeste mensen hebben nog nooit een dier van zó dichtbij gezien, dus als een echte flamingo die groter is dan jij plotseling het klaslokaal komt binnenwandelen, dan is dat heel spannend,” zegt Jasper.

De gefascineerde kinderen leren hoe ze wilde flamingo’s van ver kunnen herkennen en waarderen – en vooral om ze niet te storen op plekken waar ze foerageren.

“Als dat laatste wél gebeurt, gaat het zoals bij slecht eten in een restaurant,” zegt Odette. “Ze komen niet meer op die plek terug.”

Toen Odette eens aan de producers van een tv-ontbijtshow vroeg of ze een flamingo kon meenemen, dachten dat zij het over een plastic vogel had.

“De presentator was helemaal verbluft toen Bob de studio binnenkwam,” zegt Jasper, die in de hele wereld wilde dieren fotografeert.

Hij weet het voorlichtingswerk van zijn nicht te waarderen. “Ze praat over iets dat voor de plaatselijke gemeenschap heel belangrijk is, namelijk familie, door de kinderen voor te houden dat ze Bobs vrienden en familieleden moeten respecteren als ze die tegenkomen.”

Niet alleen

Voor een pas geredde vogel kan de stress van een verblijf in een volledig menselijke omgeving even belastend zijn als een zware verwonding – maar Bob toont zich als een geweldig sociaal dier, vertelt Jasper.

De meeste vogels hebben bijna een week nodig om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen, maar George, een rode flamingo die door een hond was aangevallen, was binnen een dag gewend aan zijn nieuwe onderkomen, zegt Odette. Zij denkt dat Bob heeft geholpen om George te kalmeren, door hem te laten zien hoe hij uit een emmer kon eten.

In de behandelkamer van Odette is Bob (rechts) in gezelschap van twee geredde flamingo's. De jonge vogel raakte gewond door weggelekte olie, terwijl de flamingo in het midden door een hond werd gebeten en daarbij een gebroken vleugel opliep.
Foto door Jasper Doest

Bob leek ook een andere flamingo te helpen, die door het weglekken van ruwe olie gewond was geraakt en later weer in het wild werd uitgezet.

Odette geeft er naar eigen zeggen de voorkeur aan om dieren weer in hun natuurlijke habitat terug te plaatsen, maar Bob lijkt het in zijn nieuwe rol uitstekend naar z’n zin te hebben.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Dit zijn onze beste dierenfoto’s van 2019
Dieren
Invasieve slangen bewegen zich op unieke wijze voort – als lasso’s
Dieren
Maak kennis met deze honden en hun unieke karakters
Dieren
Strijd tegen massale vergiftiging van gieren in Kenia
Dieren
Hoe dit schuwe, solitaire dier doelwit werd van stropers

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.