De natuur kan hard zijn. Dus is het niet zo verwonderlijk dat sommige dieren ervoor kiezen om in de buurt van mensen te blijven, of dat nou is om een veilige slaapplek te vinden, of om hun jongen groot te brengen.

Dit zijn enkele dieren in Amerika die menselijke creaties weten te waarderen als onderkomen of voorraadkast.

Rode eekhoorns

Als je auto een vreemd geluid maakt, ga je er niet zo snel vanuit dat een voorraad eekhoornvoedsel de oorzaak van het probleem is.

Maar deskundige Marne Titchenell vermoedt dat het een rode eekhoorn was die onlangs ongeveer ruim 20 kilo dennenappels verstopte onder de motorkap van de auto van een man uit Michigan, aldus de lokale Amerikaanse tv-zender WVLT 8.

Eekhoorns maken hun nest in een holte. Ze zoeken naar kleine openingen in een verder afgesloten ruimte waar ze in kunnen leven en hun voedsel in op kunnen slaan, vertelt Titchenell, een deskundige op het gebied van wildprogramma’s die verbonden is aan de Amerikaanse Ohio State University. Ook hun jongen worden daarin geboren.

Rode eekhoorns behoren tot “de grootste voedselverzamelaars waar mensen mee in contact kunnen komen,” stelt zij.

De knaagdieren leggen grote voorraden voedsel aan waar ze verschillende seizoenen mee vooruit kunnen. Soms worden de voorraden ook ontdekt door nieuwe generaties eekhoorns. Dergelijke verstopplekken kunnen in het bos zo’n zes meter in doorsnee zijn.

En omdat rode eekhoorns twee nesten per jaar kunnen krijgen, zit er soms maar zes maanden verschil tussen twee generaties.

Eikelspechten

Eikelspechten komen voor in Noord- en Midden-Amerika. Ze “maken met hun snavel een holletje dat precies groot genoeg is voor een eikel, en vervolgens stoppen ze er een in,” legt Titchenell uit.

Dergelijke ‘voorraadkasten’ bevinden zich meestal in bomen, maar de vogels maken ook gaten in telefoonpalen, in palen voor hekken en in één bijzonder geval zelfs in een zendmast in Californië. Ze kunnen maar liefst vijftigduizend eikels opslaan op één plek.

Net als bij eekhoorns, kunnen de voedselvoorraden ook een waardevolle erfenis zijn voor latere familieleden.

Een eikelspecht in de buurt van zijn eikelvoorraad De vogels leggen soms ook een voorraad aan in door mensen gemaakte objecten zoals telefoonpalen
Een eikelspecht in de buurt van zijn eikelvoorraad. De vogels leggen soms ook een voorraad aan in door mensen gemaakte objecten, zoals telefoonpalen.
George Grall, National Geographic Creative

Bevers

Bevers bouwen dammen om stilstaand water te creëren voor hun onderwaterverblijven, die burchten worden genoemd. De knaagdieren slaan daar ook hun voedsel voor de winter in op. De Canadese bever komt voor in bijna heel Noord-Amerika, en ook in een deel van Mexico.

Maar soms bouwen bevers dammen in rioolbuizen, waardoor wegen overstromen.

Door hekken aan te leggen rond bomen op oevers kan worden voorkomen dat de briljante bouwers zich ergens nestelen en de bomen omknagen, en met waterstroomapparatuur kunnen overstromingen worden tegengegaan.

Een beverfamilie in hun burcht in het Grand Teton National Park
Een beverfamilie in hun burcht in het Grand Teton National Park
Charlie Hamilton James, National Geographic Creative

Honingbijen

Als een kolonie honingbijen op zoek is naar extra ruimte, vinden de diertjes het geen probleem om een paar mensen als huisgenoot te hebben.

De insecten kiezen soms een holte in een muur (in plaats van in een boom) als die een opening heeft die te verdedigen is, vertelt Denise Ellsworth, directeur van het Honeybee and Native Pollinator Education programma van de Amerikaanse Ohio State University.

Maar daar kunnen nadelen aan kleven: soms ontstaan grote kolonies in de muren van woningen, die jaren onopgemerkt kunnen blijven. Tot er ineens honing uit de muur, het plafond of zelfs het stopcontact komt lopen.

Ellsworth raadt huiseigenaren die dit overkomt aan om een lokale imker te bellen. Die kennen vast wel mensen die de raat willen komen weghalen en die blij zijn met de ‘bij-vangst’. En omdat bijen onmisbaar zijn voor de bestuiving moeten we zuinig zijn op deze dieren.

Liz Langley geeft elke week antwoord op de 'Gekke Dierenvraag van de Week'. Bereik haar op Twitter of Facebook.