Het was met recht de ornithologische klapper van 2017: het allereerste broedgeval van een paartje steppekiekendieven in Nederland. De steppekiekendief lijkt sterk op de grauwe kiekendief, maar is volgens kenners nét wat eleganter. “Als je het mannetje ziet vliegen, lijkt het haast een meeuw, zo sierlijk”, vindt onderzoeker Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief, die dit eerste broedgeval uitgebreid beschreef en vooral ook beschermde.

This is an image

Was het broedgeval van deze kiekendief op zichzelf al spectaculair, de uitgekozen plek was nog opvallender: midden in een Gronings graanveld. Normaal broeden de vogels op de steppen in het noordoosten van Europa. “We zagen de laatste jaren al steeds vaker steppekiekendieven door Nederland trekken, maar het dichtstbijzijnde broedgeval was in Noord-Finland. We hoopten hier dus al wel lang op, maar als het dan écht gebeurt, blijft dat geweldig”, aldus Koks.

Dat er sowieso nog grauwe kiekendieven in Nederland broeden, is grotendeels op het conto te schrijven van de gelijknamige werkgroep. Jaar in, jaar uit beschermen ze nesten van deze roofvogels op de akkers van boeren. De komst van dit eerste paartje steppekieken was niets minder dan een kers op hun taart. Overigens is het vrouwtje van de steppekiek dit jaar opnieuw aan het broeden geslagen in ons land. Alleen heeft ze het nu aangelegd met een mannetje van de grauwe. “Bij gebrek aan ‘eigen mannen’ moest ze toch wat”, aldus Koks.

Volg het jaar van de vogel bij National Geographic! Dit verhaal is ook te lezen in het augustusnummer van National Geographic Magazine.