Steppekiekendief: gratie in het Groningse graan

2018 is het jaar van de vogel bij National Geographic! Naast grote verhalen over het vogelrijk, belichten schrijver Rob Buiter en illustrator Joris de Raedt dit jaar elke maand een vogelsoort die niet alleen liefhebbers, maar ook onderzoekers intrigeert.

Door Rob Buiter
Gepubliceerd 22 aug. 2018 16:03 CEST
Steppekiekendief
Steppekiekendief
Foto door Illustratie: Joris de Raedt

Het was met recht de ornithologische klapper van 2017: het allereerste broedgeval van een paartje steppekiekendieven in Nederland. De steppekiekendief lijkt sterk op de grauwe kiekendief, maar is volgens kenners nét wat eleganter. “Als je het mannetje ziet vliegen, lijkt het haast een meeuw, zo sierlijk”, vindt onderzoeker Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief, die dit eerste broedgeval uitgebreid beschreef en vooral ook beschermde.

Was het broedgeval van deze kiekendief op zichzelf al spectaculair, de uitgekozen plek was nog opvallender: midden in een Gronings graanveld. Normaal broeden de vogels op de steppen in het noordoosten van Europa. “We zagen de laatste jaren al steeds vaker steppekiekendieven door Nederland trekken, maar het dichtstbijzijnde broedgeval was in Noord-Finland. We hoopten hier dus al wel lang op, maar als het dan écht gebeurt, blijft dat geweldig”, aldus Koks.

Dat er sowieso nog grauwe kiekendieven in Nederland broeden, is grotendeels op het conto te schrijven van de gelijknamige werkgroep. Jaar in, jaar uit beschermen ze nesten van deze roofvogels op de akkers van boeren. De komst van dit eerste paartje steppekieken was niets minder dan een kers op hun taart. Overigens is het vrouwtje van de steppekiek dit jaar opnieuw aan het broeden geslagen in ons land. Alleen heeft ze het nu aangelegd met een mannetje van de grauwe. “Bij gebrek aan ‘eigen mannen’ moest ze toch wat”, aldus Koks.

Volg het jaar van de vogel bij National Geographic! Dit verhaal is ook te lezen in het augustusnummer van National Geographic Magazine. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Oorlog in Oekraïne: wat gebeurt er met de achtergebleven huisdieren?
Dieren
De hamerhaai, een doorgewinterde en individuele jager
Dieren
Botten van Spinosaurus lijken op die van pinguïn, dus jaagde hij onder water?
Dieren
Deze makaken hebben geleerd om oesters te pellen
Dieren
De Zwartkopreiger is een stilstaande moordenaar

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.