De grizzlybeer is een van de meest iconische soorten van het Yellowstone National Park. Toen de Amerikaanse Fish and Wildlife Service afgelopen jaar besloot de beren rond het park van de lijst met bedreigde diersoorten te halen en streng gereguleerde jacht in het gebied toe te staan, waren dierenrechtenactivisten woedend.

Dankzij de uitspraak van een federale rechter staan de grizzlyberen van Yellowstone weer op de lijst met bedreigde diersoorten. In de uitspraak van rechter Dana Christensen uit Montana staat dat de Fish and Wildlife Service 'eigenmachtig en willekeurig' heeft gehandeld door de Yellowstone-grizzly’s van de lijst te halen en geen rekening heeft gehouden met de gezondheid van de populaties op de lange termijn.

Waarom zijn de grizzlyberen in Yellowstone überhaupt bedreigde dieren?

De grizzlyberen in Yellowstone werden in 1975 aan de lijst met bedreigde diersoorten toegevoegd. Op het hoogtepunt bestond de populatie uit meer dan vijftigduizend beren. Dit aantal nam sterk af door overmatige jacht in de eerste decennia van de twintigste eeuw.

Een grizzlybeer op pad in Yellowstone National Park

Nu is de populatie ongeveer vijf keer zo groot en velen beschouwen de comeback als een succesverhaal voor natuurbescherming.

Staatsambtenaren wilden de grizzly's al in 2007 van de lijst halen. Volgens hen waren de populaties gezond en stabiel. In 2009 verklaarde een rechtbank dat besluit nietig nadat bleek dat er door de stijgende temperaturen steeds minder dennenappels van de asgrijze den zijn. Deze vormen een van de belangrijkste voedselbronnen van de beren.

Waarom ondernam de Fish and Wildlife Service vorig jaar opnieuw een poging?

Afgelopen juni kondigde minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke aan dat er opnieuw plannen waren om de bepalingen van de Endangered Species Act die Yellowstone-grizzly's beschermen tegen bijvoorbeeld de jacht in te trekken. Volgens de Fish and Wildlife Service, die dit plan steunde, kon de berenpopulatie een jacht op beperkte schaal aan en waren problemen met de dennenappels aangepakt.

“Ik ben opgegroeid in Montana en ik kan u zeggen dat veel gemeenschappen en pleitbezorgers in de Yellowstone-regio lang op dit goede nieuws hebben zitten wachten,” zei Zinke in een verklaring.

Het plan kreeg ook steun van voorstanders van de jacht, zoals de National Rifle Association en enkele inwoners. De beren zouden steeds vaker op hun grondgebied komen, vee doden en soms zelfs mensenlevens in gevaar brengen.

“Dit besluit is veel te voorbarig en kan het herstel van de grizzlyberen in de Yellowstone-regio decennia terugwerpen,” vertelde Bonnie Rice van het grizzlybeer programma van de Sierra Club in Bozeman, Montana, aan National Geographic in 2017.

Zowel de Sierra Club als het Center for Biological Diversity overwogen juridische stappen toen ze van de plannen hoorden.

Waarom werd het besluit nietig verklaard?

Bovengenoemde natuurbeschermingsorganisaties spanden samen met een aantal inheems Amerikaanse stammen een rechtszaak aan.

“Fish and Wildlife is onder druk van de staten gezwicht,” aldus Tim Preso, de advocaat van EarthJustice die de eisers vertegenwoordigt.

De populatie grizzlyberen in en rond het Yellowstone National Park vermengt zich nog niet met de populatie dichter bij de Canadese grens. Door dit geografische onderscheid kan de ESA een Yellowstone-populatie anders indelen dan populaties verder naar het noorden. Grizzlypopulaties in Alaska bijvoorbeeld, hebben nooit op de lijst met bedreigde dieren gestaan.

In zijn vonnis gaf rechter Christensen aan dat de staat niet had stilgestaan bij de genetische gezondheid van de Yellowstone-populatie op de lange termijn. Doordat er geen contact is met andere groepen beren, blijven de Yellowstone-grizzly’s genetisch kwetsbaar.

Nu is er volgens Preso “een mogelijkheid om de grizzlypopulatie in contact te brengen met de noordelijke populatie en de beren de gelegenheid te geven om Centraal-Idaho, van oudsher hun leefgebied, opnieuw te bevolken.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Bekijk de fotogalerij: ‘De grizzlyberen van Yellowstone National Park

Bekijk het archief:

Zullen grizzylberen de jacht overleven?

Jacht op Yellowstone-grizzly’s toegestaan