National Geographic staat op 22 april de hele dag in het teken van Earth Day, met onder andere nieuwe afleveringen van Photo Ark, waarin we fotograaf Joel Sartore volgen in zijn missie om alle diersoorten te fotograferen en beschermen. Bekijk hier de hele programmering.

Lees meer over een optimistische vooruitblik op de aarde in 2070 in de speciale Earth Day editie van National Geographic Magazine.

In de jaren tachtig lag het aantal panda’s rond de 1100. Nu, na tientallen jaren van gerichte natuurbescherming, zijn de panda’s officieel van de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) geschrapt. Habitatbescherming, antistroperijmaatregelen en vooruitgang in het fokken in gevangenschap bieden de meest bedreigde diersoorten een reddingsboei. In 2019 ging de IUCN­status van elf soorten erop vooruit. Er zijn nog veel meer dieren die ondersteuning nodig hebben, waaronder de hieronder afgebeelde soorten, waarvoor natuurbeschermers zich sterk maken.

Sumatraanse neushoorn

(ernstig bedreigd)
Er zijn minder dan tachtig exemplaren van deze neushoornsoort over, 70 procent minder dan twintig jaar geleden – het gevolg van onder meer stroperij. Met hulp van natuurbeschermers en de National Geographic Society zijn neushoorns overgeplaatst naar reservaten en worden de laatste wilde neushoorns van Indonesië goed in de gaten gehouden. De in gevangenschap geboren neushoorns bieden hoop voor de toekomst.

Pinchaapje bij de Miller Park Zoo Bloomington Illinois
Pinchéaapje bij de Miller Park Zoo, Bloomington, Illinois.
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark

Pinchéaapje

(ernstig bedreigd) Deze kleine, langharige aapjes komen alleen voor in de tropisch bossen van Colombia. Hun aantal is door landbouw en stedelijke groei de afgelopen decennia aanzienlijk gedaald. Proyecto Titi, dat wordt gesteund door het Disney Conservation Fund, probeert de trend te keren. De organisatie beschermde tussen 2011 en 2018 zo’n 5600 hectare aan leefgebied, lanceerde lesprogramma’s en richtte een aantal reservaten en andere locaties in waar de populatie kon groeien. (The Walt Disney Company heeft een meerderheidsbelang in National Geographic Partners).

Een Monarchvlinder bij Chapultepec Zoo Mexico City
Een Monarchvlinder bij Chapultepec Zoo, Mexico City.
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark

Monarchvlindertrek

(een bedreigd fenomeen)
Het is een jaarlijks spektakel in Noord­-Amerika: de wintermigratie van de monarchvlinder naar het zuiden. Zo’n twintig jaar geleden begon hun aantal af te nemen, waarschijnlijk door klimaatverandering en ontbossing. In 2014 sloegen Canada, Mexico en de VS de handen ineen om de route van de vlinders te beschermen. Met resultaat: in 2019 steeg het aantal weer en werden ze in veel meer bossen gezien dan in 2018.

Dit verhaal verscheen in de april 2020 editie van National Geographic Magazine.