Van hondenleven naar gouden mandje: dit is de eerste asielhond van het Witte Huis

De Duitse herder Major van de Bidens komt uit een asiel in Delaware. De adoptie van huisdieren draagt eraan bij dat er in Amerika minder euthanasie plaatsvindt.

Door Natasha Daly
Gepubliceerd 12 nov. 2020 15:29 CET, Geüpdatet 13 nov. 2020 10:12 CET
De pas gekozen Amerikaanse president Joe Biden zal zijn twee Duitse herders Champ (op de foto) ...

De pas gekozen Amerikaanse president Joe Biden zal zijn twee Duitse herders Champ (op de foto) en Major meenemen naar het Witte Huis. Dat heeft vooral dierenliefhebbers verheugd, want Major is de allereerste asielhond die in het Witte Huis zal wonen, een teken dat er steeds meer aandacht is voor geredde huisdieren.

Foto door Win McNamee, Getty Images

Zijn puppytijd bracht de Duitse herder Major door in een dierenasiel. In januari verhuist hij naar het Witte Huis.

Na vier jaar zonder presidentieel huisdier komt er op 1600 Pennsylvania Avenue weer een hond te wonen. Major werd drie jaar geleden door de verkozen president Biden en zijn vrouw Jill Biden geadopteerd van de Delaware Humane Association en zal de eerste asielhond in het Witte Huis worden. Hij wordt vergezeld door de twaalf jaar oude Champ, de andere Duitse herder van de Bidens.

Dit nieuws is met blijdschap onthaald op sociale media. Er is onder Amerikanen een groeiende belangstelling voor asielhonden. Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) zijn afgelopen jaar meer dan 1,6 miljoen honden geadopteerd.

Hoewel niet officieel wordt bijgehouden hoeveel dieren worden gekocht en hoeveel er worden geadopteerd, schat de American Veterinary Medical Association in een rapport uit 2018 dat er in de Verenigde Staten 77 miljoen honden als gezelschapsdier worden gehouden en dat de meeste van deze dieren afkomstig zijn uit asielen en opvangcentra.

De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) schat dat er elk jaar ongeveer 3,3 miljoen honden in het asiel belanden. Ongeveer 670.000 worden geëuthanaseerd. Dat is een enorme daling ten opzichte van 2011, toen 2,6 miljoen honden werden ingeslapen. De ASPCA schrijft deze daling voor een deel toe aan de grote belangstelling voor het adopteren van een asieldier. Een andere reden is dat zwerfhonden weer worden herenigd met hun baasjes.

Volgens het online Presidential Pet Museum was president Trump de eerste president zonder huisdier in het Witte Huis sinds president James Polk uit de jaren veertig van de negentiende eeuw.

Een lange geschiedenis van honden in het Witte Huis

George Washington had twaalf foxhounds, waaronder Drunkard, Taster, Tipler en Tipsy. Sindsdien hielden de meeste presidenten huisdieren. Andrew Jackson had een papegaai die hij had leren vloeken. Tijdens de begrafenis van Jackson vloekte de papegaai zo erg dat deze werd weggehaald. Lincoln had twee geiten.

Teddy Roosevelt had een kousenbandslang die luisterde naar de naam Emily Spinach. En zijn gezin hield een ‘staatsbegrafenis’ voor hun konijn Peter Rabbit. Franklin D. Roosevelt had een Schotse terriër genaamd Fala, die in brons is vereeuwigd bij het presidentiële gedenkteken in Washington, D.C. De hond van Lyndon B. Johnson was de eerste geredde hond in het Witte Huis (maar geen asielhond). Zijn dochter had deze terriërkruising gevonden bij een tankstation.

De Bidens kochten Champ, hun andere Duitse herder, in 2008 van een fokker. Patrick Carroll, directeur van de DHA, vertelt dat de Bidens in 2018 een metgezel voor Champ zochten toen hun dochter Ashley een Facebook-bericht van de Delaware Humane Association (DHA) over zes nieuwe geredde Duitse herderpuppy’s zag. De puppy’s waren in het opvangcentrum terechtgekomen nadat ze thuis aan iets giftigs waren blootgesteld. In eerste instantie werd Major door de Bidens opgevangen, waarna de verkozen president Biden de papieren kwam tekenen bij de DHA om de adoptie officieel te maken. ‘We behandelden hem net als elke andere adopteerder’, zegt Carroll.

Geen dakloze puppy's meer

De afgelopen tien jaar zijn mensen die een hond willen nemen zich veel meer bewust van de mogelijkheid van adoptie, aldus Kitty Block, president en CEO van de Humane Society of the United States.

‘Mensen dachten dat honden in een asiel zaten of waren afgestaan omdat er iets aan ze mankeerde,’ zegt Block. Ze wijt het probleem van de vele honden in asielen voor een groot deel aan broodfokkers die uitsluitend uit winstoogmerk fokken. Vaak zorgen ze niet voor goede gezondheidscontroles, leven ze welzijnsnormen niet na en geven ze geen voorlichting aan kopers. Dat zorgt voor de overvloed aan honden in asielen.

Block: ‘Toen mensen zich gingen realiseren dat de dieren niet in het asiel zitten omdat ze kapot of buitenbeentjes zijn maar omdat er gewoon teveel zijn, veranderde dat beeld gelukkig.’

Block denkt dat mensen het een prettig idee vinden dat ze niet alleen een nieuwe metgezel verwelkomen in hun huis, maar dat ze actief een leven redden en mogelijk ruimte in een opvangcentrum vrijmaken voor een nieuw gered dier.

Carroll van de Delaware Humane Association zegt dat hij in de vijftien jaar dat hij bij de organisatie werkt een flinke stijging heeft gezien in het aantal mensen dat adopteert. Hij schrijft de toename toe aan het gebruik van sociale media om potentiële adopteerders te bereiken.

‘Ik kan me niet eens herinneren hoe we dat voorheen deden,’ zegt Carroll. ‘Ik denk dat we dieren op onze website hadden staan. En dat mensen gewoon langskwamen om naar het aanbod te kijken. Maar nu leiden onze Facebook-berichten tot veel meer adopties. Zo ging het ook bij Major. Ashley Biden zag de puppy’s in een bericht.’

Blije reacties

Toen Cori Spruiell uit Sarasota in Florida op zondagavond van haar vrouw het nieuws over Major hoorde, begon ze meteen te huilen. ‘Het is heerlijk om je voor te stellen dat een hond die ooit wellicht is afgestaan en in het asiel terechtkwam, nu in het Witte Huis gaat wonen.’

Spruiell, een actieve TikTok-gebruiker en zelf eigenaar van een geredde hond, pakte onmiddellijk haar telefoon, nam haar emotionele reactie op het nieuws over Major op en postte de video. Deze ging onmiddellijk viraal en kreeg meer dan een miljoen likes. ‘Ik heb vandaag om veel dingen moeten huilen, maar dit was de druppel,’ schreef ze bij haar bericht.

Sommige mensen reageerden met de zin ‘Started at the bottom, now we’re here’ uit een populair nummer van Drake.

‘Van arm naar rijk,’ luidde een reactie. ‘Bedoel je niet… van hondenleven naar gouden mandje?’ reageerde iemand.

‘Omg het Assepoesterverhaal waar we allemaal aan toe waren!” schreef iemand anders. ‘Is dat niet het verhaal van Annie?’ vroeg weer een ander.

Voor Spruiell is dit nog een mijlpaal om te vieren na de verkiezingen: de eerste vrouwelijke vice-president, de eerste gekleurde vrouwelijke vice-president en de eerste presidentiële asielhond. ‘Het was dat beetje goedheid,’ zegt ze.

Een huisdier en met name een hond (verreweg het populairste presidentiële huisdier) in het Witte Huis is iets wat de gemiddelde Amerikaan volgens Spruiell kan begrijpen en waarderen. Spruiell: ‘Het symboliseert menselijkheid en warmte en ik denk dat we daar veel van zijn kwijtgeraakt. Er was geen persoonlijke band met de First Family.’

'Adopt don’t shop'

‘Adopt don’t shop’ [niet kopen maar adopteren] is een slogan die veel op sociale media (ook in verschillende reacties op het TikTok-bericht van Spruiell) en door dierenvoorvechters wordt gedeeld. Groepen als het Shelter Pet Project brengen mensen in contact met dierenasielen in het hele land. Veel opvangcentra leggen zich toe op specifieke rassen.

Andere groepen, zoals het Beagle Freedom Project, redden honden die voor onderzoeken zijn gebruikt en brengen deze permanent onder bij baasjes. De Humane Society International ondersteunt het redden en adopteren van honden afkomstig uit de hondenvleeshandel in Zuid-Korea. (Afgelopen week nog vervoerde de groep 196 honden van hondenboerderijen in Zuid-Korea naar opvangcentra in Washington, D.C.)

Terwijl ze aspirant-huisdiereigenaren aanmoedigt om adoptie te overwegen, raadt Block mensen die een raszuivere puppy willen kopen aan uitgebreid onderzoek te doen en een verantwoordelijke fokker te kiezen. Dat kan inhouden dat ze de ouders van de puppy ontmoeten, de levensomstandigheden bekijken en nooit online een hond kopen.

‘Maar als je geen prijswinnende showhond zoekt en je gewoon wat liefde in je leven wilt, kan een asielhond dat en nog veel meer bieden,’ aldus Spruiell, die de husky Samoa heeft geadopteerd.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Zo vinden reddingshonden overlevenden
Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
Wolven die met mensen speelden waarschijnlijk voorouder van moderne hond
Dieren
Hoe verweesde wombats tijdens COVID-19 worden grootgebracht
Dieren
Honden begrijpen prijzende woorden op dezelfde manier als mensen – en dat is belangrijk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.