‘Kijk, daar staat-ie.’ Portret- en documentair fotograaf Jurre Rompa wijst naar een donkere houten kast die wegvalt tegen de huismuren op het terrein van het Binnengasthuis, een oud ziekenhuis in hartje Amsterdam. In de kast leven duizenden honingbijen die worden verzorgd door stadsimker Sunke. Het binnenpleintje wordt vaak bezocht door voetballende kinderen of door langslopende toeristen. De meesten zullen geen idee hebben dat zich hier een heel bijenvolk ophoudt.

Een stad vol bijen

In Amsterdam vliegen zo’n 33 miljoen honingbijen rond, 38 maal zo veel als er mensen wonen, zegt Rompa. ‘Overal in de stad staan bijenkasten, maar vaak buiten ons blikveld,’ vertelt hij. ‘Bijvoorbeeld op de Heineken Experience of op hotel Waldorf Astoria aan de Herengracht. Of, heel toepasselijk, op warenhuis de Bijenkorf. Maar ook in tuinhuisjes, op daken van scholen enzovoorts.

Cursisten van imker Geert van Kerckhove beklimmen het dak van LAB111 een cultbioscoop niet ver van het Vondelpark Imkeren in de grote steden wint de laatste jaren aan populariteit maar dat betekent ook dat er genoeg voedsel te vinden moet zijn In Amsterdam staan veel lindebomen dat zijn een soort grote supermarkten voor bijen zegt Rompa Veel bijenvolken zijn van de bomen afhankelijk
Cursisten van imker Geert van Kerckhove beklimmen het dak van LAB111, een cultbioscoop niet ver van het Vondelpark. Imkeren in de grote steden wint de laatste jaren aan populariteit, maar dat betekent ook dat er genoeg voedsel te vinden moet zijn. ‘In Amsterdam staan veel lindebomen, die zijn een soort grote supermarkten voor bijen,’ zegt Rompa. ‘Veel bijenvolken zijn van de bomen afhankelijk.’
Jurre Rompa

Stadsimkeren ontstond begin deze eeuw in New York en Londen en is overgewaaid naar andere grote steden. In Amsterdam zijn er nu zo’n tweehonderd officiële imkers. ‘Toch zou je niet weten dat ze er zijn,’ zegt Rompa.

Onzichtbaar in de stad

In 2019 begon hij aan zijn fotoproject The Invisibles, waarvoor hij een beurs ontving van het Stadsarchief Amsterdam. ‘Iemand zei laatst: maar je ziet helemaal geen honing op de foto’s! Dat was ook niet het idee. Ik wilde juist de omgeving laten zien, om een beeld te geven van een vak dat vrijwel onzichtbaar is in de grote stad.’

Anderhalf jaar eerder fotografeerde Rompa imkers op Pemba, een groen eilandje boven Zanzibar. ‘Ik kwam er in contact met een Franse organisatie die imkers opleidde. Het zag er zo apart uit: alsof er aliens door het bos liepen. Ik hobbelde twee weken lang overal achteraan, bij een temperatuur van veertig graden en omringd door agressieve Afrikaanse bijen.’

de bijenkasten op de itotoren een kantoorgebouw aan de amsterdamse zuidas zijn gehuurd van stichting beelease de stichting die zich inzet voor het behoud van de honingbij heeft een aantal imkers in dienst die zorg dragen voor de bijenvolken op daken van bedrijven en hotels in amsterdam ook de heineken experience en het waldorf astoria hebben hun kasten door beelease laten plaatsen

Bij terugkomst in Amsterdam hoorde Rompa dat ook hier op bijzondere plekken bijen worden gehouden. ‘Ik ben gaan googelen en stuitte op een aantal imkers. De rest volgde toen snel.’ Er zijn professionals, maar ook een hoop hobbyisten, vertelt hij. ‘Veel imkers vinden het leuk om hun kennis door te geven, bijvoorbeeld aan scholieren of medewerkers van bedrijven die kasten hebben laten plaatsen,’ zegt Rompa. ‘Met de honingbijen gaat het goed in Amsterdam – maar er komen nu zo veel bijenkasten dat we ervoor moeten waken dat ze elkaar in de weg gaan zitten in hun zoektocht naar voedsel in de stad.’

Fotograaf Jurre Rompa woont in Amsterdam. Met The Invisibles won hij een tweede prijs in de categorie ‘Natuur en Wetenschap serie’ van de Zilveren Camera 2020. Meer van zijn werk vind je op Instagram.

Headshot of Esmee van Dijk
Esmee van Dijk
Editor

Esmee van Dijk werkt als redacteur voor National Geographic Magazine, Historia en Traveler. Door haar voorliefde voor geschiedenis en cultuur reist ze het liefst de hele wereld over, zowel fysiek als mentaal. Bovenaan haar verlanglijstje staat een rondreis door Taiwan, Japan en Zuid-Korea, waar ze haar favoriete artiesten eindelijk in het echt hoopt te kunnen zien.