Waarom we de mysteries van het dierenbrein willen ontrafelen

Wetenschappers ontrafelen steeds meer wat dieren zoals honden en raven denken. Dergelijke ontdekkingen hebben waarschijnlijk grote gevolgen voor onze relatie met de schepselen op aarde.

Door Nathan Lump, Editor in Chief
Gepubliceerd 22 sep. 2022 14:02 CEST
departments-10.2022-EP-dog

Zowel onder wetenschappers als kunstenaars wordt al lange tijd nagedacht over het mysterie van wat er in de hoofden van dieren omgaat en wat dat zou kunnen betekenen voor onze relatie met hen. Voor zijn boek ‘The Silence of Dogs in Cars’ legde fotograaf Martin Usborne deze Duitse dog genaamd Alfie vast. Het beeld is samengesteld van twee foto’s. Usborne zegt dat hij niet durft te raden wat de dieren in zijn portretten voelen. ‘Het is belangrijk om hen te herkennen als onafhankelijke wezens die ongetwijfeld net als wij angst en vreugde kennen.’

Foto door Martin Usborne

Tot voor kort woonde ik in een magisch deel van de stad Seattle, op een heuvel met uitzicht op de Puget Sound. We werden omringd door dichte, grootbladige esdoorns en hoge dennen, ceders en sparren. Mijn man Charles en ik deelden dit stukje natuur met allerlei wilde dieren: coyotes, wezels, rivierotters, herten en allerhande vogels.

Tijdens onze laatste maanden daar keken we gefascineerd naar de voortdurende vijandelijkheden tussen een gestreepte bosuil die in een van onze esdoorns nestelde en een moord (groep) kraaien. Zodra de kraaien de uil zagen, omsingelden ze hem. Ze krijsten onophoudelijk, doken op hem en vielen de vogel gewoon lastig. Dat ging de hele dag door.

Het was moeilijk om geen medelijden te hebben met de uil, die volgens mij gewoon wat wilde rusten alvorens te gaan jagen. Hoewel Charles me eraan herinnerde dat de twee soorten niet met elkaar overweg kunnen, bleef ik denken aan de meedogenloosheid van de kraaien. Waarom hadden ze het op deze uil gemunt? Herinnerden ze zich iets wat de uil hun had aangedaan? Hadden ze gewoon bepaalde gevoelens tegen de uil?

De vooruitgang die de gedragswetenschap boekt bij het blootleggen van wat dieren denken – en ja, voelen – is het onderwerp van het hoofdartikel van deze maand. Het is een spraakmakende kijk op belangrijke ontdekkingen over dingen als plezier en teleurstelling bij honden, verwantschap tussen ratten en vreugde bij dolfijnen. Medeauteur Yudhijit Bhattacharjee ontmoette een bioloog die raven bestudeert en die heeft gedocumenteerd dat de vogels elkaar troosten. Raven zijn de neven van de Amerikaanse kraaien op mijn terrein. Dus misschien is het niet zo vergezocht om te denken dat mijn kraaien een wrok koesterden.

Het onderzoek naar het bewustzijn van dieren zal waarschijnlijk verstrekkende gevolgen hebben voor de manier waarop wij in de komende jaren naar de schepselen op aarde kijken en hoe we ze behandelen.

We hebben deze maand ook andere boeiende reportages: een reis door het Afghanistan van de Taliban, een afdaling in wonderbaarlijke (en smeltende) ijsgrotten in de Alpen en een verkenning van de unieke cultuur van de Braziliaanse quilombos. Dat zijn gemeenschappen die zijn opgericht door Afrikanen die aan slavernij zijn ontsnapt.

We wensen je veel plezier met deze uitgave.

Dit verhaal staat in het National Geographic-magazine van oktober 2022.
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Zeebioloog zwemt naast Russische ‘spionagewalvis’
Dieren
Om te begrijpen hoe slijkspringers paren, moet je diep de modder in
Dieren
Beestjes buiten beeld
Dieren
Deze kikkers smelten als het paarseizoen eraan komt
Dieren
Sommige honden zijn een genie - net als sommige mensen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.