28 januari 2016
Omo, het zeldzame witte kalfje dat gespot is in het Tarangire National Park in Tanzania, is zo'n speciaal sneeuwvlokje.
Maar onverwacht witte dieren komen in andere soorten - van adelaars tot beren tot kreeften- veel vaker voor in de natuur. Er zijn drie verschijningsvormen: albinisme, leucisme en isabelline.
Echte albino's produceren geen enkele vorm van pigment, wat zorgt voor de witte kleuren en roze ogen. De bloedvaten die normaliter onzichtbaar zijn door de kleur van de iris, schijnen nu door. Albinisme is een recessieve eigenschap, wat betekent dat beide ouders de mutatie moeten doorgeven aan hun nageslacht.
Sneeuwvlokje, een albino laagland gorilla, had ouders die een kopie van een gen doorgaven wat ook in andere albino dieren is aangetroffen, zoals muizen, paarden en kippen.
Leucistische dieren zijn grotendeels wit, maar kunnen wel een klein beetje pigment produceren. Zo hebben de meesten bijvoorbeeld wel nog kleur in hun ogen. Twee recent gespotte witte spinaapjes in het Colombiaanse regenwoud hebben waarschijnlijk deze aandoening.
De derde aandoening heet isabellinisme, waarbij een genetische mutatie de kleur afbreekt uit eigenlijk gepigmenteerde pinguïnveren. Dieren met isabellinisme verschillen van albino dieren omdat zij nog wel pigment kunnen aanmaken.
De termen leucistisch en isabelline worden door elkaar gebruikt om de lichtbruine of 'blonde' kleuring van pinguïns aan te duiden die deze aandoeding hebben. Klik verder om onze verzameling van albino's en andere witte dieren te bekijken.