4x Mooiste wandelroutes door zomers Tirol

Waar Tirol in de winter gedomineerd wordt door schattige wintersportstadjes en eindeloze pistes, is het in de zomer een paradijs voor wandelaars. Onze digital nomad ging er op avontuur!

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Het Kaisergebergte in Tirol.
Het Kaisergebergte in Tirol.
Foto door Robin Visser

In zomers Tirol laad je weer helemaal op. Hoge pieken als de Hahnenkamm en Hexenkopf domineren het landschap. Wandelend of met de gondelbaan bereik je gemakkelijk de toppen, vanwaar je neerkijkt op meren en dichte bossen. De geur van de frisse bergwind, het geluid van koeienbellen. De wandelmogelijkheden zijn eindeloos in Tirol. Dit zijn vier wandeltips!

1. Loop de Kat WALK: de comfortabele langeafstandstrail

Traditie, cultuur, culinaire lekkernijen, voortreffelijke uitzichten en vooral: rust voor de geest. In Tirol wandel je een of meerdere etappes van de KAT Walk: een wandelweg van 106 kilometer door de Kitzbüheler Alpen.

Digital nomad Veerle Witte op de KAT Walk.
Foto door Robin Visser

De ervaren hiker die de bergen zo goed als voor zichzelf heeft, kiest voor de alpine route, terwijl de vakantieganger die van meer gemak houdt voor de compacte route kiest: deze is op veel plekken in te korten met gondelbanen. Iedere dag trotseer je een nieuwe berg en overnacht je drie- of viersterrenhotels in een dorpje in het dal. Je bagage wordt voor je vervoerd en staat al klaar in je kamer wanneer je aankomt.

Lees ook:

2. Overnacht en ontbijt in de bergen

Wil je niet in het dal maar in de bergen overnachten? Dan zijn er tal van berghutten in Tirol om uit te kiezen. In het Kaisergebergte, dat je zo inwandelt vanaf het vestingstadje Kufstein, overnacht je bijvoorbeeld in de Ritzau Alm.

Een kleine kapel bij de Tiroolse berghut Ritzau Alm.
Foto door Robin Visser

’s Ochtends word je wakker door het klingelen van koeienbellen en schuif je aan voor een Frühstuck am Berg, oftewel een stevig ontbijt met versgemaakte producten. Daarna wandel je verder naar de volgende hut of daal je weer af naar een van groene valleien. Tirol kent maar liefst 50 berghutten waar je kan aanschuiven voor een traditioneel bergontbijt.

Lees ook:

3. Ga voor gemak en neem de gondelbaan

Wie met wat meer gemak hoog in de bergen wil komen, pakt gewoon de gondelbaan. Eentje die je niet mag overslaan is de Kaiserlift: een skilift met enkele zitjes die je zo’n twintig tot dertig minuten, dwars door de bossen voor tjirpende vogels van 510 naar 1.256 meter hoogte brengt. ‘Tijd om je telefoon weg te doen en te genieten van de natuur,’ lees ik op een van de bordjes langs de lift. En dat is precies wat je hier moet doen.

Een wandelaar in de Kaiserlift.
Foto door Robin Visser

Vanuit je stoel kijk je uit op de hoogste punten van het Kaisergebergte. Kijk je achterom, zie je het stadje Kufstein steeds kleiner worden. Op de top plof je neer voor een portie Kaiserschmarren van een van de berghutten of begin je aan een wandeltocht. Het moeilijkste gedeelte heb je overgeslagen!

4. Wandel langs een van de talloze meren

Verstopt tussen bergen en valleibossen vind je in Tirol talloze blauwe en groene glinsterende meren. Ik loop samen met Qi Gong-leraar en gids Harald een driemerenwandeling: van Längsee naar Hechtsee en Egelsee, een gemakkelijke tocht van twee uur door kalksteenbergen. Wilde lelies groeien langs het pad, Oostenrijkers nemen een duik in de heldere Hechtsee.

Een visser bij de Hechtsee.
Foto door Robin Visser

Harald vertelt over het belang van forest bathing, een trend uit Japan. ‘Het houdt in dat je in alle rust tijd in het bos doorbrengt. Aangeraden wordt 5 kilometer in 4 uur te doen, dus veel zitten en stilstaan bij het leven om te heen.’ Dat zou enorm stresverlagend werken. ‘Als je een week elke dag forest bathing doet, zijn de effecten daarvan 3 weken later nog zichtbaar,’ aldus Harald. De bergen, meren en bossen van Tirol lijken me een prima plek om hiermee te starten!

Lees hier verder over de wandelmogelijkheden in Tirol >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Take a hike! Vijf van de prachtigste wandelroutes door Europa
Digital Nomad
Van berghut naar berghut in Zwitserland
Digital Nomad
Dwalen langs Zwitserse bergmeren
Digital Nomad
Kufstein: de parel van Tirol
Digital Nomad
Van skigebied tot wandelwalhalla

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.