India moet meer grondwater oppompen dan elk ander land ter wereld. In Mexico-Stad heeft zo’n dertig procent van de inwoners geen toegang tot een betrouwbare watervoorraad. Japanse fabrieken zijn voor hun watervoorziening direct afhankelijk van sneeuwval. Hoewel deze feitjes op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, zijn ze alledrie afkomstig uit de World Water Map, een samenwerkingsproject van de National Geographic Society, softwarebedrijf Esri en de Universiteit Utrecht.

Wereldwijde waterproblematiek

Allerlei weetjes over het wereldwijde waterverbruik – het verbruik per sector, de tekorten waar specifieke gemeenschappen mee kampen én de mogelijke oplossingen waar National Geographic Explorers aan werken – gebundeld in één overzichtelijke kaart. Zo kun je de vandaag gelanceerde World Water Map het best omschrijven.

De interactieve kaart werd ontwikkeld door waterexperts Marc Bierkens en Niko Wanders van de Universiteit Utrecht, en gebouwd met geavanceerde technologieën van kaartenmaker Esri. Het resultaat is niet alleen een strak gevisualiseerde verzameling onderzoeksresultaten, maar ook een wapen in de strijd tegen een wereldwijd probleem.

Overvloed versus schaarste

De mensheid kampt met een enorme watercrisis; op de ene plek is er water in overvloed terwijl andere gebieden worstelen met extreme schaarste. UN-Water, het VN-agentschap dat zich bezighoudt met water- en sanitaire voorzieningen, schetst een somber toekomstbeeld. In 2025 zal de helft van de wereldbevolking leven in een gebied waar waterschaarste heerst. Dit gaat met name om de meest kwetsbare gemeenschappen.

‘We moeten ons allemaal inzetten om de crisis rond waterbeschikbaarheid te begrijpen en op te lossen,’ zegt Bierkens. ‘Deze kaart is de eerste stap om het bewustzijn rond dit probleem te vergroten. Dat zal ons helpen om het gesprek over oplossingen te starten.’

Waterkloof in beeld

De World Water Map laat zien op welke plekken sprake is van een kloof tussen het aanbod en de vraag naar water. Op basis van de zogenoemde waterkloof zijn 22 hotspots uitgelicht – in onder meer de Verenigde Staten, Egypte, Indonesië en Pakistan – waar de schaarste van zoetwater tot crises leidt. Factoren als klimaatverandering en economische ontwikkelingen, waardoor de vraag naar water toeneemt, kunnen die crises nog eens versterken.

Ook kunnen gebruikers van de kaart inzoomen op hun eigen lokale stroomgebied – of op een willekeurige plek ter wereld. De kaart schetst dan een beeld van de beschikbaarheid van zoetwater op die specifieke locatie, maar laat ook zien welke vraagstukken er op die plek spelen rond duurzaamheid.

Waterbronnen zijn onvervangbaar

‘Onze wereldwijde bronnen van zoetwater zijn onvervangbaar,’ zegt Alex Tait van de National Geographic Society, die het project steunde. ‘Door middel van de kaart willen wij het verhaal vertellen over zoetwater, en over hoe mensen, dieren en de natuur het gebruiken. De World Water Map is een impactvol middel dat bijdraagt aan het onderzoek naar, behoud van en onderwijs rond zoetwater.’

world water mapWorld Water Map
National Geographic