Avonturiers met een onstilbare honger naar buitenaardse werelden kunnen een bestemming aan hun wensenlijstje toevoegen: Subway, een zogenaamde slot canyon (een uitgesleten afwateringskanaal) in het Amerikaanse Zion National Park. Het natuurwonder zien te bereiken is slechts een deel van de pret – en uitdaging. Fotograaf Josh Hydeman waagde een poging.

Sporen van beschaving in de slot canyon

Het water modelleerde hier niet alleen het terrein, maar trok ruim tienduizend jaar geleden ook mensen aan, zoals de Fremont, de Pueblo en andere volken. Sommigen maakten grottekeningen en woonden in de rotsen. Tot de dertiende eeuw kwamen de Paiute in het gebied, dat ze Mukuntuweap noemden, ‘als een rechte pijl’. De kolonisten dwongen hen te verhuizen, maar nieuwe generaties keren er terug om samen het land te eren. Hun verhalen zijn opgetekend in het Zion Human History Museum.

Wat kun je doen in Subway?

Wil je zelf op pad, dan zijn er twee opties: hiken (een rondje van 14,5 kilometer) of canyoning (een mix van hiken, abseilen en andere activiteiten). Om de foto onderaan te kunnen maken, koos Hydeman voor het laatste. ‘We kwamen pas laat op de dag aan,’ zegt hij. ‘De canyon leek op een grot. Licht, kleur en pracht kwamen er samen.’ Met veel anderen hoef je de grot niet te delen: dagelijks worden slechts tachtig vergunningen afgegeven om de slot canyon te betreden.

Zion is ‘een labyrint van smalle, donkere, prachtige canyons vol water’, zegt Hydeman. Neem bijvoorbeeld de Narrows, favoriet onder hikers zonder watervrees. Andere bezoekers komen hier voor de rolstoeltoegankelijke trail, om wild te spotten of om sterren te kijken. Klimmers leven zich uit op een aantal van de hoogste zandsteenrotsen ter wereld. Op hun weg naar boven houden ze de vleermuizenpopulatie in de gaten. Zo helpen ze wetenschappers deze soort te beschermen.

zion national park
Josh Hydeman