Skip to Content

Schitterende octopusbeelden: meesters in vermommen en behendige jagers

Octopussen zijn meesters in onopgemerkt blijven ze passen hun kleuren en textuur binnen enkele seconden aan hun omgeving aanpinterest icon
Brian J. Skerry
1
Octopussen zijn meesters in onopgemerkt blijven ze passen hun kleuren en textuur binnen enkele seconden aan hun omgeving aan
Brian J. Skerry
Octopussen zijn meesters in onopgemerkt blijven, ze passen hun kleuren en textuur binnen enkele seconden aan hun omgeving aan.
2
Ze kunnen zich niet alleen meesterlijk vermommen maar octopussen kunnen ook fantastisch goed zwemmen Ze bewegen zich voort met straalaandrijving door water in hun mantel te pompen  dat is hun hoofd  en het uit een buisje te spuiten wat ook wel een sifon heet Maar octopussen zoals degene op het plaatje uit 2014 in de Middellandse Zee bij Ibiza in Spanje zijn nog niet zo snel als inktvissen die wel sprints van 40 kilometer per uur kunnen halen
Alex Postigo, Your Shot
Ze kunnen zich niet alleen meesterlijk vermommen, maar octopussen kunnen ook fantastisch goed zwemmen. Ze bewegen zich voort met straalaandrijving, door water in hun mantel te pompen - dat is hun hoofd - en het uit een buisje te spuiten, wat ook wel een sifon heet. Maar octopussen, zoals degene op het plaatje uit 2014 in de Middellandse Zee bij Ibiza in Spanje, zijn nog niet zo snel als inktvissen, die wel sprints van 40 kilometer per uur kunnen halen.
3
Een octopus bij Rockport Massachusetts voelt waar hij heen moet in de diepe donkere zee met zijn acht armen
Brian J. Skerry, National Geographic Creative
Een octopus bij Rockport, Massachusetts, voelt waar hij heen moet in de diepe, donkere zee met zijn acht armen.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Een octopus glijdt door het groene water van het Fiordland National Park voor de zuidwestkust van NieuwZeeland
Brian J. Skerry, National Geographic Creative
Een octopus glijdt door het groene water van het Fiordland National Park voor de zuidwestkust van Nieuw-Zeeland.
5
Een jonge octopus komt uit zijn ei uit het nest vol eieren vlakbij het Pramuka eiland zie kaart bij Jakarta in Indonesi Sommige octopussen leggen hun eieren op rotsen of andere plekken op de zeebodem terwijl andere soorten ze bij zich dragen of uitbroeden Een diepzeesoort de Graneledone boreopacifica is de perfecte moeder Een vrouwtje dat gevonden is in een diepe kloof voor de centraal Californische kust bewaakte haar eieren viereneenhalf jaar lang
Simon Chandra, Your Shot
Een jonge octopus komt uit zijn ei uit het nest vol eieren vlakbij het Pramuka eiland (zie kaart) bij Jakarta in Indonesië. Sommige octopussen leggen hun eieren op rotsen of andere plekken op de zeebodem, terwijl andere soorten ze bij zich dragen of uitbroeden. Een diepzeesoort, de Graneledone boreopacifica, is de perfecte moeder. Een vrouwtje dat gevonden is in een diepe kloof voor de centraal Californische kust bewaakte haar eieren viereneenhalf jaar lang.
6
Een octopus cyanea bij de Tukangbesi eilanden in Indonesi jaagt op voedsel in de kloven van een rif Het dier jaagt als een tent door de vliezen tussen zijn tentakels uit te spreiden en elke prooi te grijpen die de punten van zijn armen uit een verstopplek jagen
Tim Lamán, National Geographic Creative
Een octopus cyanea bij de Tukangbesi eilanden in Indonesië jaagt op voedsel in de kloven van een rif. Het dier jaagt 'als een tent' door de vliezen tussen zijn tentakels uit te spreiden en elke prooi te grijpen die de punten van zijn armen uit een verstopplek jagen.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
De armen van een octopus zijn perfect ontworpen en de zuignappen hier afgebeeld van een octopus in het Australische Merimbula aquarium zijn een belangrijk onderdeel hiervan De dieren gebruiken hun zuignappen niet alleen om hun omgeving te proeven maar ze zijn ook zo sterk dat ze wel honderd keer hun eigen gewicht kunnen dragen
Jason Edwards, National Geographic Creative
De armen van een octopus zijn perfect ontworpen en de zuignappen (hier afgebeeld van een octopus in het Australische Merimbula aquarium) zijn een belangrijk onderdeel hiervan. De dieren gebruiken hun zuignappen niet alleen om hun omgeving te 'proeven', maar ze zijn ook zo sterk dat ze wel honderd keer hun eigen gewicht kunnen dragen.
8
Een gigantische reuzenkraak plakt aan de zijkant van zijn zwembad in Baltimore Maryland Het is de grootste octopussoort  de recordhouder was 9 meter in doorsnee en woog meer dan 272 kilogram
Vincent J Musi, National Geographic Creative
Een gigantische reuzenkraak plakt aan de zijkant van zijn zwembad in Baltimore, Maryland. Het is de grootste octopussoort - de recordhouder was 9 meter in doorsnee en woog meer dan 272 kilogram.
9
Deze Octopus vulgaris ook wel de gewone octopus genaamd van een dag oud krioelen door hun bad in het Spaanse oceanografisch instituut in Galici Het instituut wil de allereerste zijn die het lukt om octopussen te kweken in gevangenschap
Tino Soriano, National Geographic Creative
Deze Octopus vulgaris, ook wel de gewone octopus genaamd, van een dag oud krioelen door hun bad in het Spaanse oceanografisch instituut in Galicië. Het instituut wil de allereerste zijn die het lukt om octopussen te kweken in gevangenschap.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Een jonge octopus komt uit zijn schuilplaats om te eten bij de Hawaiiaanse eilanden
David Littschwager, National Geographic Creative
Een jonge octopus komt uit zijn schuilplaats om te eten bij de Hawaiiaanse eilanden.
11
Een reuzenkraak eet het aas van het karkas van een doornhaai Squalus acanthias voor de kust van Brits Columbia in Canada
Fred Bavendam, Minden Pictures
Een reuzenkraak eet het aas van het karkas van een doornhaai (Squalus acanthias) voor de kust van Brits Columbia in Canada.
12
Een geelgekleurde octopus lijkt te poseren voor de foto voor de kust van Papoea NieuwGuinea
Brigitte Wilms, Minden Pictures
Een geelgekleurde octopus lijkt te poseren voor de foto voor de kust van Papoea Nieuw-Guinea.
Watch Next
 
preview for Dieren

Dieren

een kat op cat island in japan

Katten maken de dienst uit op Cat Island in Japan

This is an image

Pandagekte: een korte geschiedenis

uitsnede van links een wolf en rechts een hond

Zo komt je hond aan zijn onweerstaanbare puppyogen

spin gefotografeerd door javier aznar in de ecuadoriaanse jungle

Bang voor spinnen? Deze zijn eerder schattig

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder