Skip to Content

Dit zijn enkele van de meest spectaculaire fossielen van dinosauriërs ter wereld

Deze bijna intacte zwarte schedel behoort toe aan het meest complete skelet van een Tyrannosaurus rex dat in Europa is te zien Het wetenschappelijk belangrijke fossiel met de naam Tristan Otto wordt in het Museum fr Naturkunde in Berlijn tentoongesteld Van het fossiel dat in 2010 in de beroemde Hell Creek Formation uit het late Krijt in Montana VS werd ontdekt zijn 170 van de circa 300 botten bewaard gebleven Het kostte vier jaar om het ruim twaalf meter lange fossiel uit te graven en te preparerenpinterest icon
Gerd Ludwig
1
Deze bijna intacte zwarte schedel behoort toe aan het meest complete skelet van een Tyrannosaurus rex dat in Europa is te zien Het wetenschappelijk belangrijke fossiel met de naam Tristan Otto wordt in het Museum fr Naturkunde in Berlijn tentoongesteld Van het fossiel dat in 2010 in de beroemde Hell Creek Formation uit het late Krijt in Montana VS werd ontdekt zijn 170 van de circa 300 botten bewaard gebleven Het kostte vier jaar om het ruim twaalf meter lange fossiel uit te graven en te prepareren
Gerd Ludwig
Deze bijna intacte, zwarte schedel behoort toe aan het meest complete skelet van een Tyrannosaurus rex dat in Europa is te zien. Het wetenschappelijk belangrijke fossiel, met de naam Tristan Otto, wordt in het Museum für Naturkunde in Berlijn tentoongesteld. Van het fossiel, dat in 2010 in de beroemde Hell Creek Formation uit het late Krijt in Montana (VS) werd ontdekt, zijn 170 van de circa 300 botten bewaard gebleven. Het kostte vier jaar om het ruim twaalf meter lange fossiel uit te graven en te prepareren.
2
Deze foto toont de pantserplaten van het spectaculair bewaard gebleven skelet van een volledige ankylosaurirsoort genaamd Borealopelta markmitchelli de lichtere banden wijzen op flexibeler weefsel tussen het harde beschermende pantser van dit dier Het fossiel werd in 2011 ontdekt in een teerzandmijn in de Canadese provincie Alberta en vertoont nog een scheur die door een shovel werd veroorzaakt Gelukkig kon het fossiel worden gered van de zware mijnbouwmachines voordat er meer schade werd aangericht Na zes jaar en zevenduizend uur prepareerwerk is het fossiel nu te zien in het Royal Tyrell Museum
Robert Clark
Deze foto toont de pantserplaten van het spectaculair bewaard gebleven skelet van een volledige ankylosauriërsoort genaamd Borealopelta markmitchelli; de lichtere banden wijzen op flexibeler weefsel tussen het harde, beschermende pantser van dit dier. Het fossiel werd in 2011 ontdekt in een teerzandmijn in de Canadese provincie Alberta en vertoont nog een scheur die door een shovel werd veroorzaakt. Gelukkig kon het fossiel worden gered van de zware mijnbouwmachines voordat er meer schade werd aangericht. Na zes jaar en zevenduizend uur prepareerwerk is het fossiel nu te zien in het Royal Tyrell Museum.
3
Deze closeup toont de ruggengraat en borstelharen van het ongelooflijk goed bewaard gebleven fossiel van een plantenetende dinosaurir genaamd Psittacosaurus mongoliensis Het fossiel is in het Senckenberg Museum in Frankfurt te zien De borstelharen zijn waarschijnlijk verwant aan de veren die op andere dinosaurirs zijn aangetroffen en kunnen zijn gebruikt als communicatiemiddel of een signaalfunctie hebben gehad Het donkere materiaal op de foto bestaat uit bewaard gebleven resten van zacht weefsel zoals de huid
Robert Clark
Deze close-up toont de ruggengraat en borstelharen van het ongelooflijk goed bewaard gebleven fossiel van een plantenetende dinosauriër genaamd Psittacosaurus mongoliensis. Het fossiel is in het Senckenberg Museum in Frankfurt te zien. De borstelharen zijn waarschijnlijk verwant aan de veren die op andere dinosauriërs zijn aangetroffen en kunnen zijn gebruikt als communicatiemiddel of een signaalfunctie hebben gehad. Het donkere materiaal op de foto bestaat uit bewaard gebleven resten van zacht weefsel, zoals de huid.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Sinosauropteryx prima uit de noordoostelijke Chinese provincie Liaoning werd in 1996 ontdekt en wordt beschouwd als de tot nu toe oudste gevederde dinosaurir De ontdekking van het donzige verenkleed  hier te zien als een donkere waas rond het hele fossiel  zette de paleontologie op haar kop veel dinosaurirexperts waren er al langer van overtuigd dat vogels van dinosaurirs afstamden maar hier zagen ze hun hypothese plotseling in steen voor zich In de afgelopen twintig jaar zijn ruim vijftig andere soorten dinosaurirs ontdekt die afdrukken of andere tekenen van veren vertonen
O. Louis Mazzatenta
Sinosauropteryx prima, uit de noordoostelijke Chinese provincie Liaoning, werd in 1996 ontdekt en wordt beschouwd als de tot nu toe oudste gevederde dinosauriër. De ontdekking van het donzige verenkleed – hier te zien als een donkere waas rond het hele fossiel – zette de paleontologie op haar kop; veel dinosauriërexperts waren er al langer van overtuigd dat vogels van dinosauriërs afstamden, maar hier zagen ze hun hypothese plotseling in steen voor zich. In de afgelopen twintig jaar zijn ruim vijftig andere soorten dinosauriërs ontdekt die afdrukken of andere tekenen van veren vertonen.
5
In de fossielenrijke afzettingen van de Chinese provincie Liaoning zijn niet alleen dinosaurirs maar ook vroege vogelsoorten bewaard gebleven zoals deze fragiele en sierlijke exemplaren van de 120 tot 125 miljoen jaar oude soort Confuciusornis sanctus Deze vogelsoort wordt gekenmerkt door twee lange lintvormige staartveren en behoort tot de dieren die het vaakst worden gevonden in de formaties van Yixian en Jiufotang uit het vroege Krijt in Chinese musea worden inmiddels honderden exemplaren bewaard Dit betekent dat wetenschappers vragen kunnen gaan stellen over variaties binnen populaties wat bij gefossiliseerde soorten zelden mogelijk is
O. Louis Mazzatenta
In de fossielenrijke afzettingen van de Chinese provincie Liaoning zijn niet alleen dinosauriërs maar ook vroege vogelsoorten bewaard gebleven, zoals deze fragiele en sierlijke exemplaren van de 120 tot 125 miljoen jaar oude soort Confuciusornis sanctus. Deze vogelsoort wordt gekenmerkt door twee lange, lintvormige staartveren en behoort tot de dieren die het vaakst worden gevonden in de formaties van Yixian en Jiufotang uit het vroege Krijt; in Chinese musea worden inmiddels honderden exemplaren bewaard. Dit betekent dat wetenschappers vragen kunnen gaan stellen over variaties binnen populaties, wat bij gefossiliseerde soorten zelden mogelijk is.
6
Rond de tweehonderd miljoen jaar geleden behoorde de elegante vleeseter Coelophysis bauri tot de eerste dinosaurirs die in het Amerikaanse zuidwesten leefden Deze soort uit het late Trias  het officile fossiel van de staat New Mexico VS  was zon drie meter lang en woog tussen de 15 en 20 kilo Bij dit exemplaar was de kop achterover naar de ruggengraat gebogen een pose die ook wel de doodshouding wordt genoemd en vaak is te zien bij gefossiliseerde dinosaurirs De pose wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de samentrekking van spieren en ligamenten na de dood
Norebert Wu, Minden Pictures
Rond de tweehonderd miljoen jaar geleden behoorde de elegante vleeseter Coelophysis bauri tot de eerste dinosauriërs die in het Amerikaanse zuidwesten leefden. Deze soort uit het late Trias – het ‘officiële fossiel’ van de staat New Mexico (VS) – was zo’n drie meter lang en woog tussen de 15 en 20 kilo. Bij dit exemplaar was de kop achterover naar de ruggengraat gebogen, een pose die ook wel de ‘doodshouding’ wordt genoemd en vaak is te zien bij gefossiliseerde dinosauriërs. De pose wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de samentrekking van spieren en ligamenten na de dood.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Deze eieren behoorden tot een dinosaurir uit de groep van de sauropoden reusachtige planteneters met ellenlange nekken die zich ontwikkelden tot de grootste dieren die ooit op land hebben geleefd Hoewel in de hele wereld eieren van sauropoden zijn gevonden van Spanje en Frankrijk tot Argentini en de VS liggen deze exemplaren nog altijd ingebed in het gesteente waarin ze in China werden ontdekt Dinosaurireieren worden meestal in clusters gevonden en moeten in ondiepe kuilen in de grond zijn gelegd Ze hebben verschillende vormen en afmetingen afhankelijk van de soort maar die van sauropoden zijn doorgaans rond en ongeveer zo groot als een grapefruit
Scenics &Science Alamy
Deze eieren behoorden tot een dinosauriër uit de groep van de sauropoden, reusachtige planteneters met ellenlange nekken die zich ontwikkelden tot de grootste dieren die ooit op land hebben geleefd. Hoewel in de hele wereld eieren van sauropoden zijn gevonden, van Spanje en Frankrijk tot Argentinië en de VS, liggen deze exemplaren nog altijd ingebed in het gesteente waarin ze in China werden ontdekt. Dinosauriëreieren worden meestal in clusters gevonden en moeten in ondiepe kuilen in de grond zijn gelegd. Ze hebben verschillende vormen en afmetingen, afhankelijk van de soort, maar die van sauropoden zijn doorgaans rond en ongeveer zo groot als een grapefruit.
8
De schedel van de roofdinosaurir Allosaurus fragilis uit de late Jura zit nog vast in de rots waarin hij werd gevonden in de Quarry Exhibit Hall van het Dinosaur National Monument in Jensen Utah De allosaurus was de meest geduchte vleeseter van zijn tijd en maakte tussen 150 en 155 miljoen jaar geleden het westen van de VS onveilig
Breck P. Kent, Animals Animals, Earth Scenes
De schedel van de roofdinosauriër Allosaurus fragilis uit de late Jura zit nog vast in de rots waarin hij werd gevonden, in de Quarry Exhibit Hall van het Dinosaur National Monument in Jensen, Utah. De allosaurus was de meest geduchte vleeseter van zijn tijd en maakte tussen 150 en 155 miljoen jaar geleden het westen van de VS onveilig.
9
Protoceratops andrewsi een vroege voorouder van de gehoornde dinosaurir triceratops is hier te zien in de bank CosmoCaixa Barcelona als onderdeel van een tentoonstelling over dinosaurirs uit het Mongoolse deel van de Gobiwoestijn De protoceratops was ongeveer zo groot als een schaap en diende als belangrijk prooidier voor de Velociraptor mongoliensis die niet veel groter was dan een moderne kalkoen De beide opmerkelijke fossielen zijn af en toe tezamen in gevechtshouding gevonden
Xavier Fores - Joana Roncero / Alamy
Protoceratops andrewsi, een vroege voorouder van de gehoornde dinosauriër triceratops, is hier te zien in de bank CosmoCaixa Barcelona, als onderdeel van een tentoonstelling over dinosauriërs uit het Mongoolse deel van de Gobiwoestijn. De protoceratops was ongeveer zo groot als een schaap en diende als belangrijk prooidier voor de Velociraptor mongoliensis, die niet veel groter was dan een moderne kalkoen. De beide opmerkelijke fossielen zijn af en toe tezamen in gevechtshouding gevonden.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Expositiemedewerkers leggen de laatste hand aan een anatomisch getrouwe en levensgrote reconstructie van het skelet van een Spinosaurus aegypticus die werd opgebouwd aan de hand van digitale modellen van gevonden fossielen Het vijftien meter lange skelet was in september 2014 te zien in het National Geographic Museum in Washington DC als onderdeel van de expositie Spinosaurus Lost Giant of the Cretaceous
Mike Hettwer
Expositiemedewerkers leggen de laatste hand aan een anatomisch getrouwe en levensgrote reconstructie van het skelet van een Spinosaurus aegypticus, die werd opgebouwd aan de hand van digitale modellen van gevonden fossielen. Het vijftien meter lange skelet was in september 2014 te zien in het National Geographic Museum in Washington DC, als onderdeel van de expositie Spinosaurus: Lost Giant of the Cretaceous.
11
In deze closeup zijn de geduchte tanden van een vrouwelijke Tyrannosaurus rex genaamd Trix te zien die in het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden is te zien Het gefossiliseerde skelet werd in 2013 in Montana VS opgegraven door wetenschappers van Naturalis en is voor bijna tachtig procent compleet waarmee het een van de best bewaarde exemplaren van T rex ter wereld is
Dean Mouhtaropoulos, Getty
In deze close-up zijn de geduchte tanden van een vrouwelijke Tyrannosaurus rex genaamd ‘Trix’ te zien, die in het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden is te zien. Het gefossiliseerde skelet werd in 2013 in Montana (VS) opgegraven door wetenschappers van Naturalis en is voor bijna tachtig procent compleet, waarmee het een van de best bewaarde exemplaren van T. rex ter wereld is.
12
Deze zeldzame schedel behoorde toe aan een verwant van de Triceratops genaamd Kosmoceratops richardsoni die zo groot was als een neushoorn De dinosaurir uit de groep van Ceratopsia leefde in het late Krijt op de landmassa Laramidia nu het westelijk deel van NoordAmerika Kosmoceratops betekent versierd hoorngezicht en deze soort had vijftien hoorns en kammen op zijn schedel  elementen die vermoedelijk eerder bedoeld waren om partners aan te trekken en rivalen te imponeren dan als verdedigingsmiddel tegen roofdieren
Cory Richards
Deze zeldzame schedel behoorde toe aan een verwant van de Triceratops genaamd Kosmoceratops richardsoni, die zo groot was als een neushoorn. De dinosauriër uit de groep van Ceratopsia leefde in het late Krijt op de landmassa Laramidia, nu het westelijk deel van Noord-Amerika. Kosmoceratops betekent ‘versierd hoorngezicht’ en deze soort had vijftien hoorns en kammen op zijn schedel – elementen die vermoedelijk eerder bedoeld waren om partners aan te trekken en rivalen te imponeren dan als verdedigingsmiddel tegen roofdieren.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Deze twee paar pootafdrukken van de Moenkopi Dinosaur Tracks in Arizona VS moeten 193 miljoen jaar geleden zijn achtergelaten door een moeder en een jong van de soort Dilophosaurus wetherilli De sporen zijn een indringende getuigenis van het gedrag van dinosaurirs uit de vroege Jura De smalle drietenige pootafdrukken zijn kenmerkend voor vleesetende theropoden
Carver Mostardi, Alamy
Deze twee paar pootafdrukken van de Moenkopi Dinosaur Tracks in Arizona (VS) moeten 193 miljoen jaar geleden zijn achtergelaten door een moeder en een jong van de soort Dilophosaurus wetherilli. De sporen zijn een indringende getuigenis van het gedrag van dinosauriërs uit de vroege Jura. De smalle, drietenige pootafdrukken zijn kenmerkend voor vleesetende theropoden.
14
Terwijl sedimentlagen aan de oppervlakte door regen en wind worden verweerd worden geleidelijk fossielen blootgelegd die in het zachtere gesteente liggen ingebed Hier steekt een zestig centimeter lang staartstuk van een hadrosaurir uit een laag zandsteen Enkele van de beste plekken op aarde om naar fossielen te zoeken zijn zogenaamde badlands waar de erosie van gesteentelagen aan de oppervlakte snel verloopt
Cory Richards
Terwijl sedimentlagen aan de oppervlakte door regen en wind worden verweerd, worden geleidelijk fossielen blootgelegd die in het zachtere gesteente liggen ingebed. Hier steekt een zestig centimeter lang staartstuk van een hadrosauriër uit een laag zandsteen. Enkele van de beste plekken op aarde om naar fossielen te zoeken zijn zogenaamde badlands, waar de erosie van gesteentelagen aan de oppervlakte snel verloopt.
15
Dit gipsafgietsel van een Triceratops horridus is te zien in het Royal Tyrell Museum in Alberta Canada De in 1889 voor het eerst beschreven Triceratops was de eerste gehoornde dinosaurir of Ceratopsia die bekend werd Inmiddels zijn ruim tachtig andere soorten Ceratopsia beschreven die voor het overgrote deel uit NoordAmerika stammen Elk jaar worden nieuwe Ceratopsia ontdekt
All Canada Photos / Alamy
Dit gipsafgietsel van een Triceratops horridus is te zien in het Royal Tyrell Museum in Alberta, Canada. De in 1889 voor het eerst beschreven Triceratops was de eerste gehoornde dinosauriër of Ceratopsia die bekend werd. Inmiddels zijn ruim tachtig andere soorten Ceratopsia beschreven, die voor het overgrote deel uit Noord-Amerika stammen. Elk jaar worden nieuwe Ceratopsia ontdekt.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
In deze closeup is het staartgedeelte te zien van een Chinese dinosaurir genaamd Sinornithosaurus millenii een gevederde dromaeosaurir uit het vroege Krijt die verwant is aan de Velociraptor In de staart werden botachtige pezen gevonden die aan de ruggenwervels vastzaten Deze smalle botstaafjes verstevigden de staart zodat dit snelle en wendbare roofdier optimaal in evenwicht bleef en kon manoeuvreren
O. Louis Mazzatenta
In deze close-up is het staartgedeelte te zien van een Chinese dinosauriër genaamd Sinornithosaurus millenii, een gevederde dromaeosauriër uit het vroege Krijt die verwant is aan de Velociraptor. In de staart werden botachtige ‘pezen’ gevonden die aan de ruggenwervels vastzaten. Deze smalle botstaafjes verstevigden de staart, zodat dit snelle en wendbare roofdier optimaal in evenwicht bleef en kon manoeuvreren.
17
Deze verzameling dinosaurirsporen is te zien in de Vallei der Dinosaurirs in de deelstaat Paraba in het noordoosten van Brazili Terwijl gefossiliseerde dinosaurirbotten ons veel vertellen over de anatomie van deze lang geleden uitgestorven dieren kunnen zogenaamde sporenfossielen of ichnofossielen  zoals poot en tandafdrukken legplaatsen voor eieren en coprolieten uitwerpselen  veel inzicht in het gedrag en het leven van oeroude soorten opleveren
Pulsar Images, Alamy
Deze verzameling dinosauriërsporen is te zien in de Vallei der Dinosauriërs in de deelstaat Paraíba in het noordoosten van Brazilië. Terwijl gefossiliseerde dinosauriërbotten ons veel vertellen over de anatomie van deze lang geleden uitgestorven dieren, kunnen zogenaamde ‘sporenfossielen’ of ‘ichnofossielen’ – zoals poot- en tandafdrukken, legplaatsen voor eieren en coprolieten (uitwerpselen) – veel inzicht in het gedrag en het leven van oeroude soorten opleveren.
18
Deze schedel van een Velociraptor mongoliensis stamt uit gesteenten uit het vroege Krijt in het Mongoolse deel van de Gobiwoestijn Deze dromaeosaurirs werden beroemd door hun optreden in de film Jurassic Park 1993 maar in werkelijkheid waren ze veel kleiner dan de exemplaren die in de film en de sequels ervan zijn te zien Deze Velociraptor reikte niet meer dan een halve meter hoog en woog vermoedelijk zon vijftien kilo
Phil Degginger, Carnegie Museum, Alamy
Deze schedel van een Velociraptor mongoliensis stamt uit gesteenten uit het vroege Krijt in het Mongoolse deel van de Gobiwoestijn. Deze dromaeosauriërs werden beroemd door hun ‘optreden’ in de film Jurassic Park (1993), maar in werkelijkheid waren ze veel kleiner dan de exemplaren die in de film en de sequels ervan zijn te zien. Deze Velociraptor reikte niet meer dan een halve meter hoog en woog vermoedelijk zo’n vijftien kilo.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
De wetenschappelijke naam van deze soort Mei long betekent in het Chinees diep slapende draak als verwijzing naar het feit dat met dit buitengewone fossiel een zeldzaam en vredig moment uit een dinosaurirbestaan is vastgelegd Deze trodontide  hier van onderen gefotografeerd  ligt met zijn kopje onder zijn voorpoot opgerold in zijn nest een houding die we kennen van moderne vogels In deze foto zijn de poten van rechts naar links opgevouwen en is de staart rond de bovenzijde gewikkeld
O. Louis Mazzatenta
De wetenschappelijke naam van deze soort, Mei long, betekent in het Chinees ‘diep slapende draak’, als verwijzing naar het feit dat met dit buitengewone fossiel een zeldzaam en vredig moment uit een dinosauriërbestaan is vastgelegd. Deze troödontide – hier van onderen gefotografeerd – ligt met zijn kopje onder zijn voorpoot opgerold in zijn nest, een houding die we kennen van moderne vogels. In deze foto zijn de poten van rechts naar links opgevouwen en is de staart rond de bovenzijde gewikkeld.
20
Een panorama dat is opgebouwd uit meerdere fotos toont de grootschalige reconstructie van een titanosaurir in het American Museum of Natural History in New York in januari 2016 Dit 37 meter lange monster was mogelijk de grootste dinosaurir die ooit op aarde heeft rondgewandeld en werd in 2017 beschreven als een nieuwe soort met de naam Patagotitan mayorum Meerdere fossielen van het dier zijn opgegraven in de provincie Chubut in Argentijns Patagoni
Xinhua, Alamy
Een panorama dat is opgebouwd uit meerdere foto’s, toont de grootschalige reconstructie van een titanosauriër in het American Museum of Natural History in New York, in januari 2016. Dit 37 meter lange monster was mogelijk de grootste dinosauriër die ooit op aarde heeft rondgewandeld en werd in 2017 beschreven als een nieuwe soort, met de naam Patagotitan mayorum. Meerdere fossielen van het dier zijn opgegraven in de provincie Chubut in Argentijns Patagonië.
Meer van
 
preview for Wetenschap

Wetenschap

dwergplaneet pluto

Alles wat je wil weten over Pluto

pure chocolade en blauwe bessen stimuleren de aanmaak van serotonine

Gestrest? Deze 5 voedingsmiddelen maken je rustig

de planeet venus

Alles wat je wil weten over Venus

een man kijkt vanaf een camping naar vallende sterren

Wat zijn vallende sterren en wanneer zie je ze?

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder