China: De Chinese Muur

’s Werelds beroemdste grensmuur, gebouwd over een periode van 2000 jaar, is een tastbare verwijzing naar het keizerlijke China. Bewonder de wachttorens van de Ming-dynastie op het 10 kilometerlange Jingshanling-gedeelte, zo’n 2,5 uur rijden van Beijing. Of maak de wandeling van twee uur langs het stuk ‘wilde muur’ van Zhuangdaokou naar Shui Changcheng.

Madagaskar: Allée des Baobabs

Een wandeling over de Alle des Baobabs in Madagaskar leidt langs meer dan 800jaar oude bomen
Een wandeling over de Allée des Baobabs in Madagaskar leidt langs meer dan 800 jaar oude bomen.
Bruno Cossa, HH

Zo’n 25 Grandidier-baobabs, waarvan sommige ruim 30 meter hoog zijn, omzomen de onverharde weg aan de westkust van eilandstaat Madagaskar. Deze vriendelijke reuzen van 800 jaar oud hebben sinds 2007 een beschermde status. Een korte (de laan is slechts 260 meter) maar onvergetelijke wandeling.

Italië: Cinque Terre

Het spectaculair gelegen Vernazza is een van de vijf dorpen van Cinque Terre in Itali
Het spectaculair gelegen Vernazza is een van de vijf dorpen van Cinque Terre in Italië.
Stefano Brozzi, HH

Een voetpad over woeste kliffen verbindt vijf schilderachtige Italiaanse vissersdorpjes Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Het Blauwe Pad – Sentiero Azzurro– omarmt de ruige kustlijn en biedt spectaculaire uitzichten over de Ligurische Zee. Hoewel populair bij toeristen, hebben de dorpjes hun rustieke charme weten te behouden.

Schotland: West Highland Way

Schotlands populairste wandelroute begint in Milngavie aan de rand van Glasgow en leidt naar de voet van Ben Nevis, het hoogste punt van de Britse Eilanden, in het hart van de Hooglanden. De ontzagwekkende wandeling leidt langs dichte bossen, glooiende heuvels en hoge berggebieden. Ontdek onderweg de schoonheid van het imposante Loch Lomond en verken de grillige pieken en groene dalen van Glen Coe.

Australië: Bibbulmun Track

Verken het hart van Zuidwest-Australië langs de Bibbulmun Track, een route van 963 kilometer die zich uitstrekt van Kalamunda, vlak buiten Perth, tot het historische stadje Albany aan de zuidkust. Je doorkruist bosrijke nationale parken, een ruige kustlijn en uitgestrekte weilanden. Langs de gehele track vind je boshutten om te overnachten. De route is vernoemd naar de aboriginal-stam die het gebied als eerste bewoonde.

Japan: De berg Fuji

Buffels verzamelen zich aan een meer in Guilin in China

De klim naar de top van Japans hoogste berg wordt gezien als een spirituele reis, en Japanners streven ernaar ten minste een keer in hun leven de top van deze vulkaan te bereiken. Er zijn vier routes naar de piek, Yoshida, Fujinomiya, Subashiri en Gotemba, allevier gemakkelijk via openbaar vervoer te bereiken vanuit Tokio. De Yoshida-trail telt 300.000 hikers per jaar – een drukke route, maar het is een bijzondere beleving deel uit te maken van een cultureel fenomeen.

Zuid-Afrika: Leeuwenkop

Deze berg in Zuid-Afrika, waarvan het bovenstedeel van de piek (669 boven zeespiegel) bestaat uit zandsteen, maakt deel uit van het nationaal park Tafelberg en biedt een schitterend uitzicht over Kaapstad en Robbeneiland in de verte. De klim duurt – met voldoende fotostops – ongeveer een uur en maak je het liefst met zonsopkomst.

Portugal: Azoren

De eilanden van de Azoren vormen samen een geopark, waardoor meer dan 100 geologische plekken met natuurlijke warmwaterbronnen, grotten en fumarolen beschermd worden. Elk eiland heeft een netwerk aan trails en parken. Op São Miguel vind je prachtige paden langs de raden van de blauwgroene kratermeren. Het minder bekende Santa Maria is geliefd bij trailrunners en op Pico maak je de zware klim naar de top van de gelijknamige vulkaan.

VS: Grand Staircase Escalante

Een wandelaar steekt een beekje over onder de imponerende Jacob Hamblin Arch in Coyote Gulch onderdeel van Grand StaircaseEscalante National Monument in Utah
Een wandelaar steekt een beekje over onder de imponerende Jacob Hamblin Arch in Coyote Gulch, onderdeel van Grand Staircase-Escalante National Monument in Utah.
Geographic Traveler

De avontuurlijke wandelaar haalt zijn hart op in Grand Staircase Escalante National Monument in het zuiden van Utah. In Zebra Canyon wandel je door nauwe doorgangen langs torenhoge roze muren en in de Coyote kloof torenen een aantal imposante bogen over de zijstromen van de Escalante River.

Noorwegen: Aurlandsdalen

Een van de mooiste dagwandelingen in Noorwegen voert door de Aurlandsdalen een traject van 20 kilometer langs talloze watervallen meren kliffen en rotspartijen
Een van de mooiste dagwandelingen in Noorwegen voert door de Aurlandsdalen, een traject van 20 kilometer langs talloze watervallen, meren, kliffen en rotspartijen.
Sverre Hjornevik, visit

Aurlandsdalen, aan het einde van de Sognefjord, wordt ook wel de Noorse Grand Canyon genoemd. Het traject van 20 kilometer dat eindigt in Vassbygdi, leidt je langs honderden watervallen en plassen, kliffen en rotspartijen. Een grillig décor waarin zich volgens de Noorse mythologie trollen schuilhouden.

Spanje: El Camino de Santiago

De Sint Jacobsroute, die door de Franse Pyreneeën slingert en vervolgens door het noorden van West-Spanje naar Santiago de Compostella loopt, wordt al elf eeuwen door pelgrims bewandeld. In het netwerk van routes is El Camino Ingles tussen Ferrol en Santiago met een afstand van 110 kilometer een overzichtelijke tocht.

Sri Lanka: Sigiriya

Het pad naar de Leeuwenrots in Sri Lanka leidt door eeuwenoude tuinen
Het pad naar de Leeuwenrots in Sri Lanka leidt door eeuwenoude tuinen.
Evgeny Vasenev, HH

De gigantische Leeuwenrots, gelegen in het midden van Sri Lanka, torent zo’n 200 meter uit boven het omringende landschap. Aan de top vind je de ruïnes van een 5de-eeuws koninklijk paleis. Probeer niet naar beneden te kijken tijdens de duizelingwekkende klim van ruim 1200 treden naar boven.

Nieuw-Zeeland: Tongariro Alpine Crossing

Het is de finest one day walk van Nieuw-Zeeland: 19,4 kilometer door een kleurrijk vulkanisch berglandschap. Drie vulkanische giganten vormen het hart van dit national park: Tongariro, Ngauruhoe en Ruapehu. Rode kraters, stomende bronnen en de groenblauwe Emerald Lakes zorgen voor een wonderlijk landschap.

Peru: Inca Trail

De Inca Trail in Peru is een reis door diverse ecosystemen, van hoogvlakte tot woestijn tot tropisch nevelwoud. De beklimming loopt langs besneeuwde toppen tot snelstromende rivieren. Het hoogtepunt is natuurlijk Machu Picchu, de verloren Incastad die in 1911 werd ontdekt door Hiram Bingham.

Kroatië: Nationaal park Plitvicemeren

Wandel urenlang door een serene setting van groene bladeren en felblauw water innationaal park Plitvicemeren in Kroati
Wandel urenlang door een serene setting van groene bladeren en felblauw water in nationaal park Plitvicemeren in Kroatië.
James Ronan, Getty

Dit smaragdgroene paradijs en Unesco-werelderfgoed in Kroatië bestaat uit 16 meren, verbonden via talloze watervalletjes, stroompjes en houten loopbruggen. Maak de tocht door een ravijn en grot naar de hoogste waterval van het park (75 meter hoog). De wandeling begint aan het noordeinde van het park en duurt zes tot acht uur.

Lees ook: Adembenemende hikes in Europa die minder bekend zijn

Lees ook: 'Ontloop de toeristische drukte en probeer deze verborgen juweeltjes'

Dit artikel verscheen in National Geographic Traveler editie 3, 2018.