Stap in een kajak en peddel langs hoge kliffen en rotsformaties of loop op je blote voeten door het spierwitte zand op Menorca. Van de Canarische Eilanden tot de Balearen en de Costa’s op het vasteland; aan mooie stranden in Spanje geen gebrek. Een favoriet kiezen is bijna onmogelijk, maar we doen toch een poging. Dit zijn de tien mooiste stranden in Spanje.

Playa de las Catedrales, Ribadeo

Als je het ons vraagt, is Playa de las Catedrales een van de mooiste stranden ter wereld. Vooral de dertig meter hoge rotsen bij dit strand in het noordwesten van Spanje zijn een blikvanger. Ze doen wel wat denken aan de bogen van een gotische kathedraal. Vandaar ook de naam: Playa de las Catedrales. Plan je bezoek aan dit strand tijdens eb, zodat je onder de bogen door kunt wandelen.

Corralejo, Fuerteventura

Achter de duinen van de badplaats Corralejo, in het noorden van het Canarische Fuerteventura, strekt een kilometerslang strand zich uit. Zo ver als je kunt kijken, zie je het witte zand en de Atlantische Oceaan.

een autoweg door de duinen bij corralejo op fuerteventura
Corralejo op Fuerteventura.
Roberto Moiola / Sysaworld//Getty Images

Playa del Silencio, Cataners

De steile rotsformaties achter Playa del Silencio breken de wind, waardoor je hier volop van de zon kunt genieten zonder dat het zand in je gezicht waait. Hier vind je dus ook geen wilde golven, maar wees toch voorzichtig wanneer je het water induikt. Even pootjebaden kan hier prima, maar de rotsen in het water maken dit strand minder geschikt om echt te zwemmen.

Playa de ses Illetes, Formentera

Een paar baantjes trekken kan wel heel goed op Formentera, het kleine zusje van Ibiza. In het noorden van dit eiland vind je een van de mooiste stranden van Spanje: Playa de ses Illetes. Het zachte, witte zand en het kraakheldere water nodigen uit tot een dag ontspannen onder de Spaanse zon.

Platja del Coll Baix, Mallorca

In een afgelegen baai tussen een aantal hoge kliffen ligt Platja des Coll Baix, een van de fijnste stranden in het noorden van Mallorca. Om bij dit strand te komen, klim je via een rotsachtig pad naar beneden. Best een uitdaging, maar het klimmen wordt beloond met een uitgestrekt uitzicht over de kustlijn en een welverdiende duik in het blauwe zeewater.

platja des coll baix op mallorca
Platja des Coll Baix op Mallorca
jotily//Getty Images

Playa Granadella, Costa Blanca

In 2012 en 2013 riep de Spaanse televisiezender Antena 3 TV Playa Granadella aan de Costa Blanca uit tot het mooiste strand van Spanje. Via een strook witte kiezelsteentjes loop je het heldere zeewater in dat zich perfect leent voor een middagje snorkelen of duiken. Of huur een kajak en peddel door de zachte golven langs de omringende kliffen.

cala granadella in spanje
Sergio Formoso//Getty Images

Playa de la Concha, San Sebastián

Strand en stad combineren? Stap in het vliegtuig naar San Sebastián en gooi je strandhanddoek uit op Playa de la Concha, dat direct aan het stadscentrum grenst. Veel toeristen weten dit strand in het noorden van Spanje natuurlijk wel te vinden, maar dat mag de pret niet drukken. De baai van San Sebastián is meer dan een kilometer lang en omvat nog twee stranden: Playa de Ondarreta en Playa de Zurriola.

Cala Turqueta, Menorca

Strandliefhebbers kunnen ook op Menorca hun hart ophalen. Je hoeft op dit eiland in de Balearen nooit ver te rijden naar een mooi strand, maar toch steekt Cala Turqueta er wel met kop en schouders boven uit. Vanaf de parkeerplaats loop je in een kwartier over een houten pad naar het witte strand, dat omringd wordt door kalkstenen rotsen en dennenbossen.

cala turqueta op menorca
Cala Turqueta op Menorca
Matteo Colombo//Getty Images
Headshot of Willeke van Doorn
Willeke van Doorn

Willeke van Doorn studeerde journalistiek, reisde een tijdje de wereld rond en kwam uiteindelijk via de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland bij de redacties van Quest, National Geographic en Runner’s World terecht. Ze is nieuwsgierig naar de wereld, gaat het liefst elke maand even op reis en neemt dan ook altijd haar hardloopschoenen mee.