Op Kreta vind je een strand bezaaid met honderden roze schelpjes en op Zakynthos zorgt een verroest scheepswrak voor een verrassend fotogeniek plaatje. Aan mooie stranden in Griekenland geen gebrek. Met duizenden eilanden en ook nog eens kilometers aan kustlijn op het vasteland is het eigenlijk onmogelijk om maar één strand tot het allermooiste van Griekenland te kronen. Maar een top negen? Daar durven we ons wel aan te wagen

Elafonisi Beach, Kreta

In het meest zuidwestelijke hoekje van Kreta vind je een van de mooiste stranden van Griekenland: Elafonisi. Onder de felle zon glinstert een strand met een zachte, roze gloed. Het zijn niet de zandkorrels zelf die dit strand haar kleur geven, maar de vele roze schelpjes die op het strand aanspoelen. Dat trekt natuurlijk ook een hoop nieuwsgierige bezoekers. Ga ’s ochtends vroeg op pad of bezoek het strand buiten de zomermaanden om als je de grootste drukte wil vermijden.

elafonisi beach op kreta
Elafonisi Beach op Kreta
David Tomlinson/robertharding//Getty Images

Myrtos Beach, Kefalonia

Via een zigzagweg vol haarspeldbochten rijd je richting Myrtos Beach op Kefalonia. Vanachter het stuur zie je al waarom dit een van de mooiste stranden van Griekenland is. Het witte strand, de diepblauwe zee en steile rotsen zijn bijzonder fotogeniek. Wanneer je richting de zee loopt, merk je dat het een kiezelstrand is en geen zandstrand. Mag de pret niet drukken, want het blijft een plaatje van een strand.

myrtos beach op kefalonia
Myrtos Beach op Kefalonia
Athanasios Gioumpasis//Getty Images

Red Beach, Santorini

Anders dan de naam doet vermoeden, is het zand op Red Beach eerder donkergrijs dan knalrood. Maar zodra je via een korte wandeling over een rotsachtig pad afdaalt naar dit strand op het Griekse eiland Santorini, snap je de naam direct. Het ietwat lelijk gekleurde zand (smaken verschillen) steekt sterk af tegen de rode rotswand waartegen de golven kapotslaan.

red beach op santorini
Red Beach op Santorini
Gerhard Zwerger-Schoner//Getty Images

Sarakiniko Beach, Milos

Of we Sarakiniko Beach op het eiland Milos echt een strand mogen noemen, valt te betwisten. Hier zijn geen zandkorrels te bekennen en je loopt ook niet met je slippers door kiezelsteentjes. Het turquoise water spat omhoog tegen de witte rotsen en stroomt onder maanvormige bogen door, die in de loop der tijd in de rotsen zijn ontstaan. Op verschillende plekken kun je vanaf zo'n natuurlijk bruggetje het water inspringen.

sarakiniko beach op milos
Sarakiniko Beach op Milos
Carol Yepes//Getty Images

Seitani Bay, Samos

Voordat je een duik kunt nemen bij een van deze stranden op Samos, moet je eerst je wandelschoenen aantrekken voor een stevige wandeling. Mikro en Megalo Seitani zijn namelijk alleen te voet bereikbaar. Vanaf Potami loop je in drie kwartier naar Mikro Seitani, het kleinste strand van de twee. Loop nog een stukje verder en je komt uiteindelijk bij de baai van Megalo Seitani. Het kristalheldere water nodigt direct uit tot een verfrissende duik.

seitani bay op samos
Seitani Bay op Samos
Manuel Sulzer//Getty Images

Voidokilia Beach, Peloponnesos

Steek je liever niet in een hobbelig bootje de zee over naar een eiland? Blijf dan lekker op het vasteland van Griekenland, dat ook een rijke verzameling aan mooie stranden heeft. Voidokilia Beach op het schiereiland Peloponnesos ligt in een baai die de vorm van de Griekse letter Omega heeft. Klim naar het nabijgelegen Paliokastro fort voor een uitgestrekt uitzicht over het strand. Kun je daarna lekker in het turquoise water plonsen om weer af te koelen.

voidokilia beach in griekenland
Voidokilia Beach
Thanasis Zovoilis//Getty Images

Possidi Cape, Chalkidiki

Combineer zonnig luieren op het strand met een vleugje historie bij Possidi Cape op het schiereiland Chalkidiki. Deze lange, smalle zandbank wordt aan beide kanten omsloten door helderblauw water en verandert tijdens eb en vloed van vorm. Op een paar kilometer afstand liggen de overblijfselen van Mende, een stad uit de Griekse oudheid die floreerde vanwege de handel in wijn.

possidi beach op chalkidiki
Possidi beach op Chalkidiki
imageBROKER/Michael Runkel//Getty Images

Prasonisi, Rhodos

Prasonisi is niet alleen een van de mooiste, maar ook een van de uniekste stranden van Griekenland. Bij deze lange zandstrook in het zuiden van Rhodos komen de Mediterraanse en de Egeïsche Zee samen. In de winter stijgt het waterniveau, waardoor het strand in zee verdwijnt en Prasonisi een eiland wordt. In de zomermaanden verbindt het strand Prasonisi met Rhodos en kun je hier vanwege de stevige wind die er staat goed (kite)surfen.

prasonisi beach op rhodes in griekenland
Prasonisi op Rhodes
Andrei Troitskiy//Getty Images

Navagio Beach, Zakynthos

In 1980 kwam het schip MV Panagiotis vast te zitten in het zand van Navagio Beach en werd het verlaten door de bemanning. Het scheepswrak werd nooit opgeruimd, maar groeide al snel uit tot de grootste trekpleister op het Griekse eiland Zakynthos. Het is niet de enige reden dat Shipwreck Beach tot de mooiste stranden van Griekenland gerekend mag worden. De witte krijtrotsen, felblauwe zee en het verroeste schip zorgen samen voor een fotogeniek geheel. Helaas is Navagio Beach voorlopig gesloten wegens het gevaar op aardverschuivingen bij de kliffen.

shipwreck beach zakynthos
Navagio Beach op Zakynthos
Artur Debat//Getty Images

Zin in nog meer reisinspiratie? Dit zijn de 21 mooiste stranden ter wereld. Blijf je liever wat dichter bij huis? Dit zijn de mooiste stranden van Europa.

Headshot of Willeke van Doorn
Willeke van Doorn

Willeke van Doorn studeerde journalistiek, reisde een tijdje de wereld rond en kwam uiteindelijk via de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland bij de redacties van Quest, National Geographic en Runner’s World terecht. Ze is nieuwsgierig naar de wereld, gaat het liefst elke maand even op reis en neemt dan ook altijd haar hardloopschoenen mee.