De 21 mooiste stranden ter wereld

Ontdek perfecte oorden waar land en water elkaar ontmoeten.

Door Kimberley Lovato
Foto van bezoekers die de Playa del Amor verkennen op de Islas Marietas in Mexico.
De zon valt door het natuurlijke bovenlicht van de Playa del Amor op de Islas Marietas in Mexico.
Foto door Miguel Naranjo

Wie de echte strandliefhebber naar zijn of haar favoriete stukje zee en zand vraagt, krijgt een antwoord dat even veranderlijk is als het getij. Gelukkig is onze planeet overdekt met oceanen, zeeën en meren, wat betekent dat er een strandervaring voor iedere smaak is – van parelwitte sikkels schelpzand tot turquoise baaitjes waarin het wemelt van smartieskleurige visjes. Hier volgen 21 van de allermooiste.

GEOLOGISCHE WONDEREN

Playa del Amor, Islas Marietas, Mexico

Nadat je door een opening zwemt die vanaf zee nauwelijks zichtbaar is, bereik je een plek die door de plaatselijke bevolking het ‘verborgen strand’ wordt genoemd, omringd door een indrukwekkende ring van rotsen: een natuurlijk bovenlicht voor zon en lucht. Niet meer dan zes bezoekers tegelijk mogen het ‘Strand van de liefde’ bezoeken, en dat alleen onder begeleiding van bevoegde touroperators als Punta Mita Adventures.

De rotsformaties waaraan de Playa de las Catedrales zijn naam dankt, in Ribadeo, Spanje.
Foto door Estivillml, Getty Images

Playa de las Catedrales, Ribadeo, Spanje

Voor een wel heel bijzonder kerkbezoek moet je naar Ribadeo in Galicië aan de Spaanse noordwestkust, waar het strand wordt omringd door ruim dertig meter hoge rotsbogen die door de golven zijn uitgehouwen en doen denken aan de luchtbogen van gotische kathedralen. Je kunt er bij laagtij langs wandelen, maar houd in de gaten dat de Golf van Biskaje bij vloed het strand snel onder water zet.

Een vrouw staat in de zon op het strand van Anse Source d'Argent in La Digue op de Seychellen.
Foto door Lauren Lindsay Hill and Ming Nomchong

Anse Source d'Argent, La Digue, Seychellen

Met zijn door de zon geblakerde, reusachtige keien, kalme turquoise water, sneeuwwitte zand en weelderige palmbomen en junglevegetatie, lijkt dit strand aan de Indische Oceaan te zijn bedacht door een ontwerper van Hollywood-decors. Geen wonder dat het vaak als een van de meest gefotografeerde stranden ter wereld wordt geroemd.

Snorkelaars genieten van het heldere water rond One Foot Island in Aitutaki op de Cook Islands.
Foto door Juergen Held, Alamy Stock Photo

HEMELSE AFZONDERING

One Foot Island, Aitutaki, Cookeilanden

Het idee op een onbewoond eiland te zijn aangespoeld, is hier zó voelbaar dat het de succesvolle tv-serie Survivor naar dit atol van vijftien eilandjes lokte. Tapuaetai, dat in het lokale Maori-dialect ‘één voetafdruk’ betekent, ligt pal aan de overzijde van de heldere lagune en heeft een kustlijn van palmen die je een kwartier lang kunt volgen. Haast je niet en vergeet ook niet om bij het hutje dat doorgaat voor postkantoor een stempel in de vorm van een voetafdruk in je paspoort te laten zetten.

Onder de pier van Sunset Beach op Brunswick Island, North Carolina, kleurt de zonsondergang de lucht in prachtige schakeringen.
Foto door Nick Noble

Sunset Beach, Brunswick Islands, North Carolina

Aan de westkant van dit afgelegen strand, anderhalve kilometer van de toegangsweg, staat een eenzame brievenbus die er in de jaren zeventig werd neergezet door de eilander Frank Nesmith en sindsdien voortdurend wordt ververst met notitieboekjes waarin bezoekers hun gedachten, dromen, verlangens en andere invallen kunnen optekenen.

Bezoekers wandelen over het strand ‘Lazy Beach’, op het eiland Koh Rong Samloem in Cambodja.
Foto door Frank Heuer, Laif, Redux

‘Lazy Beach’, Koh Rong Samloem, Cambodja

Als rieten hutjes, kristalhelder water en zijdezachte zandstrandjes niet genoeg zijn om in Sihanoukville in een houten bootje te springen en de tweeënhalf uur durende tocht over de Golf van Thailand te maken, dan kun je de bijnaam van dit strand eer aandoen en de jungle te voet verkennen, in een hangmat dommelen en het héél rustig aandoen.

Een bezoeker loopt bij zonsondergang langs Bowman's Beach op Sanibel Island, Florida.
Foto door Bill Gozansky, Alamy Stock Photo

SCHELPENZOEKERS

Bowman's Beach, Sanibel Island, Florida

Schelpenverzamelaars staan hier in de zogenaamde ‘Sanibel-buiging’, om wulken, coquina’s, zanddollars en tientallen andere schelpvariëteiten te zoeken die hier op de stromingen van de Golf van Mexico worden aangevoerd. Strandhoedjes, -emmertjes en zonnebrand kun je in de populaire Bailey’s General Store aanschaffen.

Duizenden witte schelpjes vormen het strand van Shark Bay in West-Australië.
Foto door Jouan & Ruis, Nature Picture Library/Alamy Stock Photo

Shell Beach, Shark Bay, West-Australië

Aan de rand van het continent ontvouwt zich dit kilometers lange strand van ontelbare witte kokkels, in een laag van soms wel negen meter diep, binnen het Unesco-werelderfgoed Shark Bay. Maak alle foto’s die je kunt en bezoek het Old Pearler Restaurant, dat geheel is opgetrokken uit schelpen van dit strand.

Een dikke laag van fossiele schelpen bedekt dit strand vol schatten uit een ver verleden, in de buurt van Charmouth en Lyme Regis in Dorset, Engeland.
Foto door Richard Austin, Rex, Shutterstock

Lyme Regis, Engeland

Beginnende paleontologen en schelpenverzamelaars zijn dol op de wenteltrapvormige ammonieten en fossiele resten van zeewezens die hier 180 miljoen jaar geleden leefden en nu in de rotsen en het zand van de Engelse Jurassic Coast liggen ingebed. Het Lyme Regis Museum biedt fossielenrondleidingen met gids aan, en het jaarlijkse fossielenfestival in mei is een feest voor liefhebbers van aardwetenschappen, met toneel, muziek en interactieve exposities.

Mistflarden vullen de Cannon Beach in Oregon, maar dat weerhoudt bezoekers er niet van om van een wandeling te genieten.
Foto door Massimo Colombo, Getty Images

VOOR VIERVOETERS

Cannon Beach, Oregon, VS

Fikkie is bijna overal welkom op de in totaal zevenhonderd kilometer aan openbare stranden in Oregon, waaronder dit brede lint van compact zand, dat bovendien kan bogen op de oogstrelende Haystack Rock voor de kust. In oktober dartelt de jaarlijkse hondenshow er bij het Surfsand Resort op los.

Bezoekers wandelen met hun honden over het stadsstrand van Carmel City in Californië.
Foto door Melissa Golden, Redux

Carmel City Beach, Carmel-by-the-Sea, Californië, VS

“Het is lastig te zeggen wie er méér plezier beleeft aan het stadsstrand van Carmel, de viervoeters die hier onaangelijnd kunnen ravotten of hun baasjes, die zich kunnen vergapen aan het wereldberoemde Pebble Beach [grindstrand] in het noorden en Point Lobos in het zuiden,” zegt Kelly E. Carter, auteur van The Dog Lover’s Guide to Travel van National Geographic.

Op een winderige dag lopen honden over het strand van Noordwijk in Nederland.

Foto door Henk van den Brink, photodigitaal.nl

Strand Noordwijk, Nederland

Voorbij de tulpenvelden van Zuid-Holland, tussen Amsterdam en Den Haag, beschikt de badplaats Noordwijk over een apart strand waar honden langs de Noordzee kunnen ravotten. Er zijn wandelroutes voor honden en hun baasjes, en hondvriendelijke restaurants en hotels, waaronder Take2 Beach & Bungalows, bij de ingang naar het hondenstrand.

Van aan afstand lijkt het soms op gras, maar in werkelijkheid is het het groene zand van Green Sands Beach, op het Hawaïaanse Big Island.
Foto door Niels van Kampenhout, Alamy Stock Photo

Papakōlea Beach, Hawaï

Dit baaitje dankt zijn groenige zandpracht aan een mineraal genaamd olivijn, afkomstig uit de rotsen van de omringende, 49.000 jaar oude sintelkegel Puu Mahana. Om er te komen moet je een stevige trektocht van anderhalve kilometer ondernemen, maar die is zeker de moeite waard als je je voetafdrukken wilt achterlaten op een van de weinige groene stranden ter wereld.

De maan verlicht het strand en de basalten rotstorens bij Reynisfjara op IJsland.
Foto door Ivan Pedretti

GEKLEURDE STRANDEN

Strand van Reynisfjara, IJsland

Aan de IJslandse zuidkust zijn het inktzwarte zandstrand en de basalttorens van Reynisfjara op zonnige dagen absoluut verbluffend. Maar pas op: “Krachtige golven gooien mensen soms omver,” zegt Katie Hammel, die voor de IJslandse touroperator TripCreator heeft gewerkt.

Rood koraal dat in het zand wordt verpulverd, geeft de ‘Pink Beach’ op het Isla Gran Santa Cruz, bij Zamboanga op de Filippijnen, zijn roze tint.
Foto door Rojae Braga

‘Pink Beach’, Isla Gran Santa Cruz, Zamboanga, Filippijnen

Op de Filippijnen geen gebrek aan prachtige stranden, maar de archipel kan ook bogen op een variëteit met roze zand. De blozende tint wordt veroorzaakt door miljarden stukjes verpulverd koraal van de soort Tubipora musica (‘orgelpijpkoraal’) in elke handvol zand. Het aantal bezoekers aan het eiland wordt gereguleerd, zodat je het best kunt reserveren, via de VVV van Zamboanga.

Rode mangroven groeien onder en boven het zeewater van het South Water Caye Marine Reserve in Pelican Beach, Belize.

SNORKELAARS

Pelican Beach, South Water Caye, Belize

“Dit is de enige plek in Belize waar je binnen enkele minuten veilig naar het rif kunt zwemmen en het South Water Caye Marine Reserve kunt verkennen, met zijn kleurrijke koralen, engelvissen, Caribische doktersvissen en zeeschildpadden – en dat in water van maar zes meter diep,” zegt reisgidsauteur Lebawit Lily Girma.

Badgasten zitten op een rotsmuur bij het strand van Blue Bay op Mauritius.
Foto door Leslie Othen, Alamy Stock Photo

Blue Bay, Mauritius

Wie aan de westkant van dit openbare strand het water van de Indische Oceaan in stapt, bevindt zich meteen tussen papegaaivissen en ander flitsend onderwaterleven in het drieënhalve vierkante kilometer grote Blue Bay Marine Park. Ook vanuit het Shandrani Beach-Comber Resort & Spa en het Blue Lagoon Beach Hotel kan direct in zee worden gezwommen.

Snorkelaars zwemmen naast vissen bij de Playa Cas Abao op Curaçao.
Foto door Turtle & Ray Productions, Curaçao

Playa Cas Abao, Curaçao

Omringd door riffen, verbergt Curaçao een Caribisch onderwatersprookje, en dit strand is een van de weinige zandstranden op dit kurkdroge eiland, met een bar en een winkel voor het huren van snorkeluitrusting. Verken het ondiepe en kristalheldere water van de baai, met zijn hoornkoraal, tropische vissen, sponzen, zeeschildpadden en andere wezens.

Bij de Lake Michigan Overlook in de Sleeping Bear Dunes, Michigan, kijken bezoekers vanaf een houten steiger uit over het weidse blauwe water.
Foto door GeoStills, Alamy Stock Photo

MOOISTE DUINEN

Sleeping Bear Point, Sleeping Bear Dunes, Michigan, VS

Puur zoetwater en 137 meter hoge klippen garanderen een fascinerende zwempartij en een weids uitzicht over het Michiganmeer. Wandel van het voormalige kustwachtstation Sleeping Bear Point, nu een maritiem museum, of over de Sleeping Bear Point Trail door lage duinen naar het strand. In de verte kun je de North en South Manitou Islands zien liggen, ideaal voor wandelen en kamperen.

Een omgevallen boomstam ligt op het strand van Piscinas, op Sardinië.
Foto door Riccardo Deiana

Strand van Piscinas, Arbus, Sardinië

Gevormd door mistralwinden en uitgedost met jeneverbesstruiken en olijfbomen, bieden de Duinen van Piscinas een veranderlijk decor aan Sardinië’s groene zuidwestkust, de Costa Verde. Een voormalig mijnpakhuis is nu het hotel Le Dune Piscinas, dat aan de Middellandse Zee ligt en met zijn vele ramen en zithoekjes prachtige uitzichten biedt op het steeds veranderende tableau van lucht, zand en zee.
 

Paragliders zweven boven een duin bij het strand La Corniche, in La Teste-de-Buch, Frankrijk.
Foto door Nicolas Thibaut, Getty Images

La Corniche, La Teste-de-Buch, Frankrijk

Met een hoogte van 109 meter, een breedte van een halve kilometer en een lengte van bijna 2,7 kilometer is de door naaldbos omgeven Dune du Pilat de hoogste in Europa en loopt uit in het strand La Corniche, aan de Atlantische Oceaan. Beklimmen mag, maar voor echt mooie uitzichten kies je voor een tien minuten durende parapentevlucht over de monumentale duin, met Pyla Parapente.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Ibiza voorbij de clubs: 10 ervaringen die je niet mag missen
Reizen
Een perfecte dag in West Palm Beach, Florida volgens een yogi
Reizen
De 10 mooiste avonturen rond de Middellandse Zee
Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
Ontdek de Magdalena-eilanden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.