Wat is het allermooiste strand ter wereld? Daar zal elke reiziger een ander antwoord op geven. Onze planeet bestaat voor ongeveer 71 procent uit oceanen. Genoeg stranden om te ontdekken dus! Van parelwitte sikkels schelpzand tot turquoise baaitjes waarin het wemelt van felkleurige visjes. Dit zijn 21 van de mooiste stranden ter wereld.

Playa del Amor, Islas Marietas, Mexico

Nadat je door een opening zwemt die vanaf zee nauwelijks zichtbaar is, bereik je een plek die door de plaatselijke bevolking het ‘verborgen strand’ wordt genoemd. Een indrukwekkende ring van rotsen omcirkelt het strand in Mexico (zie foto hierboven). Niet meer dan zes bezoekers mogen het ‘Strand van de liefde’ tegelijk bezoeken, en dat alleen onder begeleiding van bevoegde touroperators als Punta Mita Adventures.

Playa de las Catedrales, Ribadeo, Spanje

Voor een wel heel bijzonder kerkbezoek moet je naar Ribadeo in Galicië aan de Spaanse noordwestkust. Playa de las Catedrales dankt haar naam aan de ruim dertig meter hoge rotsbogen die het strand omringen. De rotsen zijn uitgehouwen door de golven en doen denken aan de luchtbogen van gotische kathedralen. Je kunt er bij laagtij langs wandelen, maar houd in de gaten dat de Golf van Biskaje bij vloed het strand snel onder water zet.

De rotsformaties waaraan de Playa de las Catedrales zijn naam dankt in Ribadeo Spanje
De rotsformaties waaraan de Playa de las Catedrales zijn naam dankt, in Ribadeo, Spanje.
Estivillml, Getty Images

Anse Source d'Argent, La Digue, Seychellen

Met zijn door de zon geblakerde, reusachtige keien, kalme turquoise water, sneeuwwitte zand en weelderige palmbomen en junglevegetatie, lijkt dit strand aan de Indische Oceaan te zijn bedacht door een ontwerper van Hollywood-decors. Geen wonder dat het een van de meest gefotografeerde stranden ter wereld is.

anse source d’argent in la digue op de seychellen
Anse Source d’Argent in La Digue op de Seychellen is een van de mooiste stranden ter wereld.
Finn Hafemann//Getty Images

One Foot Island, Aitutaki, Cookeilanden

Op One Foot Island, dat onderdeel uitmaakt van de Cookeilanden, waan je je even in een aflevering van Expeditie Robinson. Niet zo gek, want de Amerikaanse variant van de tv-serie, Survivor, werd hier ook opgenomen. Tapuaetai, dat in het lokale Maori-dialect ‘één voetafdruk’ betekent, ligt pal aan de overzijde van de heldere lagune en heeft een kustlijn van palmen die je een kwartier lang kunt volgen.

Snorkelaars genieten van het heldere water rond One Foot Island in Aitutaki op de Cook Islands
Snorkelaars genieten van het heldere water rond One Foot Island in Aitutaki op de Cook Islands.
Juergen Held, Alamy Stock Photo

Sunset Beach, Brunswick Islands, North Carolina

Aan de westkant van dit afgelegen strand, anderhalve kilometer van de toegangsweg, staat een eenzame brievenbus die er in de jaren zeventig werd neergezet door de eilander Frank Nesmith. Sindsdien wordt de brievenbus voortdurend ververst met notitieboekjes waarin bezoekers hun gedachten, dromen en verlangens kunnen optekenen.

Onder de pier van Sunset Beach op Brunswick Island North Carolina kleurt de zonsondergang de lucht in prachtige schakeringen
Onder de pier van Sunset Beach op Brunswick Island, North Carolina, kleurt de zonsondergang de lucht in prachtige schakeringen.
Nick Noble

‘Lazy Beach’, Koh Rong Samloem, Cambodja

Spring in Sihanoukville in een houten bootje en steek via een tweeënhalf uur durende tocht de Golf van Thailand over naar Lazy Beach op Koh Rong Samloem. Daar vind je rieten hutjes, kristalhelder water en zijdezachte zandstrandjes. Het ideale decor om de bijnaam van dit strand eer aan te doen. Verken de jungle te voet, dommel in een hangmat en doe het lekker rustig aan.

Bezoekers wandelen over het strand Lazy Beach op het eiland Koh Rong Samloem in Cambodja
Bezoekers wandelen over het strand ‘Lazy Beach’, op het eiland Koh Rong Samloem in Cambodja.
Frank Heuer, Laif, Redux

Bowman's Beach, Sanibel Island, Florida

Schelpenverzamelaars staan hier in de zogenaamde ‘Sanibel-buiging’, om wulken, coquina’s, zanddollars en tientallen andere schelpsoorten te zoeken die hier op de stromingen van de Golf van Mexico worden aangevoerd. Strandhoedjes, -emmertjes en zonnebrand kun je in de populaire Bailey’s General Store aanschaffen.

Een bezoeker loopt bij zonsondergang langs Bowmans Beach op Sanibel Island Florida
Een bezoeker loopt bij zonsondergang langs Bowman’s Beach op Sanibel Island, Florida.
Bill Gozansky, Alamy Stock Photo

Shell Beach, Shark Bay, West-Australië

In het westen van Australië ontvouwt zich dit kilometerslange strand van ontelbaar veel witte schelpen, in een laag van soms wel negen meter diep. Dit schitterende strand ligt binnen het Unesco-werelderfgoed Shark Bay. Trek gekregen al dat luieren onder de warme zon? Ga een hapje eten in het Old Pearler Restaurant, dat geheel is opgetrokken uit schelpen van dit strand.

Duizenden witte schelpjes vormen het strand van Shark Bay in WestAustrali
Duizenden witte schelpjes vormen het strand van Shark Bay in West-Australië.
Jouan & Ruis, Nature Picture Library/Alamy Stock Photo

Lyme Regis, Engeland

Beginnende paleontologen en schelpenverzamelaars zijn dol op de wenteltrapvormige ammonieten en fossiele resten van zeewezens die hier 180 miljoen jaar geleden leefden en nu in de rotsen en het zand van de Engelse Jurassic Coast liggen ingebed. Het Lyme Regis Museum biedt fossielenrondleidingen met gids aan, en het jaarlijkse fossielenfestival in mei is een feest voor liefhebbers van aardwetenschappen, met toneel, muziek en interactieve exposities.

Een dikke laag van fossiele schelpen bedekt dit strand vol schatten uit een ver verleden in de buurt van Charmouth en Lyme Regis in Dorset Engeland
Een dikke laag van fossiele schelpen bedekt dit strand vol schatten uit een ver verleden, in de buurt van Charmouth en Lyme Regis in Dorset, Engeland.
Richard Austin, Rex, Shutterstock

Cannon Beach, Oregon, VS

Is je hond ook zo'n strandliefhebber? Fikkie is bijna overal welkom op de in totaal zevenhonderd kilometer aan openbare stranden in Oregon, waaronder op het brede lint van compact zand van Cannon Beach. In oktober dartelt de jaarlijkse hondenshow er bij het Surfsand Resort op los.

Mistflarden vullen de Cannon Beach in Oregon maar dat weerhoudt bezoekers er niet van om van een wandeling te genieten
Mistflarden vullen de Cannon Beach in Oregon, maar dat weerhoudt bezoekers er niet van om van een wandeling te genieten.
Massimo Colombo, Getty Images

Carmel City Beach, Carmel-by-the-Sea, Californië, VS

'Het is lastig te zeggen wie er méér plezier beleeft aan het stadsstrand van Carmel, de viervoeters die hier onaangelijnd kunnen ravotten of hun baasjes, die zich vergapen aan het wereldberoemde Pebble Beach in het noorden en Point Lobos in het zuiden,' zegt Kelly E. Carter, auteur van The Dog Lover’s Guide to Travel van National Geographic.

Bezoekers wandelen met hun honden over het stadsstrand van Carmel City in Californi
Bezoekers wandelen met hun honden over het stadsstrand van Carmel City in Californië.
Melissa Golden, Redux

Strand Noordwijk, Nederland

Voorbij de tulpenvelden van Zuid-Holland, tussen Amsterdam en Den Haag, ligt bij de badplaats Noordwijk een apart strand waar honden langs de Noordzee kunnen ravotten. Er zijn wandelroutes voor honden en hun baasjes en hondvriendelijke restaurants en hotels, waaronder Take2 Beach & Bungalows, bij de ingang naar het hondenstrand.

Op een winderige dag lopen honden over het strand van Noordwijk in Nederland
Op een winderige dag lopen honden over het strand van Noordwijk in Nederland.
Henk van den Brink, photodigitaal.nl

Papakōlea Beach, Hawaï

Dit baaitje dankt zijn groenige zandpracht aan een mineraal genaamd olivijn, afkomstig uit de rotsen van de omringende, 49.000 jaar oude sintelkegel Puu Mahana. Om er te komen moet je een stevige trektocht van anderhalve kilometer ondernemen, maar die is zeker de moeite waard als je je voetafdrukken wilt achterlaten op een van de weinige groene stranden ter wereld.

Van aan afstand lijkt het soms op gras maar in werkelijkheid is het het groene zand van Green Sands Beach op het Hawaaanse Big Island
Van aan afstand lijkt het soms op gras, maar in werkelijkheid is het het groene zand van Green Sands Beach, op het Hawaïaanse Big Island.
Niels van Kampenhout, Alamy Stock Photo

Strand van Reynisfjara, IJsland

Aan de IJslandse zuidkust zijn het inktzwarte zandstrand en de basalttorens van Reynisfjara op zonnige dagen absoluut verbluffend. Maar pas op: 'Krachtige golven gooien mensen soms omver,' zegt Katie Hammel, die voor de IJslandse touroperator TripCreator heeft gewerkt.

De maan verlicht het strand en de basalten rotstorens bij Reynisfjara op IJsland
De maan verlicht het strand en de basalten rotstorens bij Reynisfjara op IJsland.
Ivan Pedretti

‘Pink Beach’, Isla Gran Santa Cruz, Zamboanga, Filippijnen

Op de Filippijnen geen gebrek aan prachtige stranden. Je vindt op de archipel zelfs stukken kust met roze zand. De blozende tint wordt veroorzaakt door miljarden stukjes verpulverd koraal van de soort Tubipora musica (‘orgelpijpkoraal’) in elke handvol zand. Wil je dit roze strand met eigen ogen zien, reserveer dan via de VVV van Zamboanga. Zij reguleren het aantal bezoekers dat Pink Beach per dag mag bezoeken.

Rood koraal dat in het zand wordt verpulverd geeft de Pink Beach op het Isla Gran Santa Cruz  bij Zamboanga op de Filippijnen zijn roze tint
Rood koraal dat in het zand wordt verpulverd, geeft de ‘Pink Beach’ op het Isla Gran Santa Cruz, bij Zamboanga op de Filippijnen, zijn roze tint.
Rojae Braga

Pelican Beach, South Water Caye, Belize

'Dit is de enige plek in Belize waar je binnen enkele minuten veilig naar het rif kunt zwemmen en het South Water Caye Marine Reserve kunt verkennen, met zijn kleurrijke koralen, engelvissen, Caribische doktersvissen en zeeschildpadden – en dat in water van maar zes meter diep,' zegt reisgidsauteur Lebawit Lily Girma over Pelican Beach in Belize.

Rode mangroven groeien onder en boven het zeewater van het South Water Caye Marine Reserve in Pelican Beach Belize
Rode mangroven groeien onder en boven het zeewater van het South Water Caye Marine Reserve in Pelican Beach, Belize.
Brian Skerry, National Geographic Creative

Blue Bay, Mauritius

Wie aan de westkant van dit openbare strand de Indische Oceaan in stapt, zwemt meteen tussen papegaaivissen en ander flitsend onderwaterleven in het drieënhalve vierkante kilometer grote Blue Bay Marine Park. Ook vanuit het Shandrani Beach-Comber Resort & Spa en het Blue Lagoon Beach Hotel duik je direct de zee in.

Badgasten zitten op een rotsmuur bij het strand van Blue Bay op Mauritius
Badgasten zitten op een rotsmuur bij het strand van Blue Bay op Mauritius.
Leslie Othen, Alamy Stock Photo

Playa Cas Abao, Curaçao

De koraalriffen rondom Curaçao zijn een Caribisch onderwatersprookje, maar veel zandstranden vind je niet op dit kurkdroge eiland. Playa Cas Abao is de uitzondering en ook nog eens een van de mooiste stranden ter wereld. Bestel een drankje bij de bar of huur een snorkeluitrusting bij het winkeltje. Verken het ondiepe en kristalheldere water van de baai, met zijn hoornkoraal, tropische vissen, sponzen, zeeschildpadden en andere wezens.

Snorkelaars zwemmen naast vissen bij de Playa Cas Abao op Curaao
Snorkelaars zwemmen naast vissen bij de Playa Cas Abao op Curaçao.
Turtle & Ray Productions, Curaçao

Sleeping Bear Point, Sleeping Bear Dunes, Michigan, VS

Vanaf de 137 meter hoge klippen heb je een weids uitzicht over het Michiganmeer en het zoete water leent zich perfect voor een verfrissende duik. Wandel van het voormalige kustwachtstation Sleeping Bear Point, nu een maritiem museum, of over de Sleeping Bear Point Trail door lage duinen naar het strand. In de verte kun je de North en South Manitou Islands zien liggen, waar je goed kunt wandelen en kamperen.

Bij de Lake Michigan Overlook in de Sleeping Bear Dunes Michigan kijken bezoekers vanaf een houten steiger uit over het weidse blauwe water
Bij de Lake Michigan Overlook in de Sleeping Bear Dunes, Michigan, kijken bezoekers vanaf een houten steiger uit over het weidse blauwe water.
GeoStills, Alamy Stock Photo

Strand van Piscinas, Arbus, Sardinië

Gevormd door mistralwinden en uitgedost met jeneverbesstruiken en olijfbomen, bieden de Duinen van Piscinas een veranderlijk decor aan Sardinië’s groene zuidwestkust, de Costa Verde. Een voormalig mijnpakhuis is nu het hotel Le Dune Piscinas, dat aan de Middellandse Zee ligt en met zijn vele ramen en zithoekjes prachtige uitzichten biedt op het steeds veranderende tableau van lucht, zand en zee.

Een omgevallen boomstam ligt op het strand van Piscinas op Sardini
Een omgevallen boomstam ligt op het strand van Piscinas, op Sardinië.
Riccardo Deiana

La Corniche, La Teste-de-Buch, Frankrijk

Met een hoogte van 109 meter, een breedte van een halve kilometer en een lengte van bijna 2,7 kilometer is de door naaldbos omgeven Dune du Pilat de hoogste duin in Europa. Hij loopt uit in het strand La Corniche, aan de Atlantische Oceaan. Naar boven klimmen mag, maar voor echt mooie uitzichten kies je voor een tien minuten durende parapentevlucht over de monumentale duin, met de organisatie Pyla Parapente.

Paragliders zweven boven een duin bij het strand La Corniche in La TestedeBuch Frankrijk
Paragliders zweven boven een duin bij het strand La Corniche, in La Teste-de-Buch, Frankrijk.
Nicolas Thibaut, Getty Images

Veel van deze stranden liggen niet om de hoek. Geen zin om zo ver te reizen? Dit zijn de 9 mooiste stranden van Europa.