Dit zijn de beste plekken om sterren te kijken

Bewonder de sterrenhemel zoals je dat alleen in de natuur kunt doen, op deze 8 donkere bestemmingen.

Door Saumya Khandelwal
Gepubliceerd 1 nov. 2019 11:44 CET
De Melkweg ontvouwt zich boven Cathedral Rock in Sedona, Arizona.
De Melkweg ontvouwt zich boven Cathedral Rock in Sedona, Arizona.
Foto door Scott Stulberg, Getty Images

Voor veel stedelingen is een onbewolkte nachthemel iets uit mythen. We kennen de verhalen die de inspiratie vormden voor de sterrenbeelden en we weten dat zeelieden ooit op de sterren navigeerden om hun weg naar huis te vinden, maar door de gloed van de stadslichten kunnen we het firmament zelf nooit zien.

Dus is het goed dat er een International Dark-Sky Association (IDA) bestaat. Deze Amerikaanse ngo werd in 1988 opgericht en zorgt voor de officiële erkenning van natuurparken, reservaten en ander plekken op aarde waar mensen de Melkweg zonder lichtvervuiling kunnen bewonderen. Op de meeste van deze bestemmingen mogen campers parkeren en is er gelegenheid tot overnachting – wat betekent dat je op deze plekken de hele nacht door kunt genieten van de magnifieke schoonheid van het universum.

Het wordt elk jaar lastiger om sterrenbeelden in al hun pracht te bekijken, bericht National Geographic. Elektrisch licht heeft een revolutie in het leven op aarde teweeggebracht, maar nu overal ter wereld de verlichting rond steden en wegen toeneemt, wordt het steeds moeilijker om de gevolgen daarvan voor de wilde natuur en de volksgezondheid te negeren. Daarom worden ‘Dark Sky’-bestemmingen – donkere plekken waar mensen de nachthemel ongehinderd kunnen bekijken – steeds belangrijker, zowel om te bezoeken als te behouden.

Natural Bridges National Monument, VS

Het Natural Bridges-park was het eerste International Dark-Sky Park in de VS en is een plek waar het zicht op de nachthemel vrijwel niet wordt verstoord door enige vorm van lichtvervuiling. De plek wordt op de Bortle Dark-Sky Scale ingedeeld in ‘Klasse 2’, wat betekent dat de Melkweg en bepaalde andere kosmische objecten hier met het blote oog zijn te bewonderen.

De sterrenhemel glinstert boven Owachomo Bridge in het Natural Bridges National Monument, Utah.
Foto door Jim Richardson, National Geographic Image Collection

In het park in Utah kunnen bezoekers wandelen en rijden in canyons die door rivieren zijn uitgesleten en die coyotes, poema’s en zeldzame woestijnbloemen herbergen. En voordat ze hun kamp voor een nacht vol sterren opslaan, kunnen ze hier eeuwenoude inheems-Amerikaanse ruïnes bezichtigen.

Biosphärenreservat Rhön, Duitsland

Dit biosfeerreservaat van de UNESCO staat bekend als ‘land van eindeloze vergezichten’. De sterrenhemel boven deze plek levert het park de IDA-erkenning in de klasse ‘Zilver’ op, met een kristalhelder zicht op de Melkweg en het sterrenstelsel Andromeda.

De donkerste nachten zijn in het midden van het reservaat te ervaren, waar de bijna 200.000 inwoners van het gebied ’s nachts duurzame buitenverlichting gebruiken. Een ngo in het Sternenpark Rhön biedt nachtelijke sterrenkijk-wandelingen met een gids aan.

Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve, Nieuw-Zeeland

De donkerste plekken voor het bekijken van de nachthemel boven Nieuw-Zeeland vind je in het Mackenzie Basin, binnen het Aoraki Mackenzie Reserve. In dit reservaat vol gletsjers ligt ook de hoogste berg van het land, en het gebied is ideaal voor kamperen en bergbeklimmen. Boek een nachtelijke sterrenkijk-wandeling naar het Mount John University Observatory of naar het Sir Edmund Hillary Alpine Centre and Planetarium, vanwaar je de Melkweg, het Zuiderkruis, Alpha Centauri en Sirius ongestoord kunt bewonderen. In het reservaat worden de donkere plekken beschermd uit respect voor de inheemse Maori, voor wie de sterren een belangrijke rol bij het navigeren en in de folklore spelen.

Een weidse sterrenhemel strekt zich uit boven de Church of the Good Shepherd in het Nieuw-Zeelandse Aoraki Mackenzie Reserve.
Foto door Babak Tafreshi

Cherry Springs State Park, VS

Dit park in Pennsylvania is genoemd naar de Amerikaanse vogelkers (black cherry) en staat vooral bekend om een tweetal jaarlijkse sterrenkijkfestivals, die zowel plaatselijke gezinnen als astronomen uit de hele wereld aantrekken. Plan je bezoek tijdens de jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden, in augustus.

Cherry Springs biedt een netwerk van bospaden voor wandelaars, sneeuwscooteraars, kampeerders en picknickers – en natuurlijk geregelde sterrenkijk-programma’s. Volgens de kenners heersen hier 60 tot 85 nachten per jaar de ideale omstandigheden voor het bekijken van de hemellichamen aan het firmament.

Het Cherry Springs State Park in Pennsylvania organiseert gezinsvriendelijke sterrenkijk-uitjes.
Foto door Jack R. Perry, Getty Images

Pic du Midi de Bigorre, Frankrijk

Het was met behulp van het Observatorium van de Pic du Midi dat de NASA ter voorbereiding van de landing van Apollo 11 het maanoppervlak bestudeerde. Het beschermde berggebied omvat ook het Werelderfgoed van de Pyrénées-Mont Perdu en een nationaal park. Neem de kabelbaan naar het spectaculaire observatorium, dat hoog boven de wolken op de berg prijkt. Bezoekers kunnen hier een nacht boeken, met inbegrip van een bezichtiging van de telescopen, sterrenkijken onder leiding van astronomen, skiën, maaltijden en een overnachting.

Sedona, VS

Het roestrode landschap van het woestijnstadje Sedona in Arizona is een bekende toeristenbestemming en geliefde locatie voor Hollywood-films. Vanwege zijn minimale lichtvervuiling wordt Sedona door de IDA erkend als ‘Dark Sky Community’. Met een amateur-telescoop kun je hier onder meer het Draaikolkstelsel (Messier 51a) bewonderen, dat zich op een afstand van 35 miljoen lichtjaar van de Aarde bevindt.

Op twee uur rijden ten noorden van Phoenix is de schitterende nachthemel boven Sedona te bewonderen.
Foto door Babak Tafreshi

Mont-Mégantic, Canada

Het Parc national du Mont Mégantic is ’s wereld allereerste Dark Sky Park en biedt het gewone publiek toegang tot het observatorium ASTROlab en sterrenkijk-nachten voor de liefhebbers. Bezoekers kunnen hier ook kamperen, de bergen Saint-Joseph en Mégantic beklimmen, wandelpaden door naald- en gemend bos volgen, skiën en trektochten op sneeuwschoenen ondernemen.

Nationaal Landschapsbeschermingsgebied Zselic, Hongarije

Het Zselic Starry Sky Park biedt een vrijwel ongestoord zicht op het firmament, waarbij in heldere nachten zelfs het lastig te spotten sterrenbeeld Driehoek is te ontwaren. Het park biedt bezoekers een astronomieprogramma met inbegrip van spectaculaire projecties in het planetarium, een collectie meteorieten, observaties door een telescoop (zowel overdag als bij nacht) en nachtelijke rondleidingen met een gids.

Een fotograaf zet zijn apparatuur op onder de sterrenhemel van het Nationaal Landschapsbeschermingsgebied Zselic in Hongarije.
Foto door Schmall Rafael, Zselic Park of Stars

Saumya Ancheri was eerder redactrice van de website van NGT India. Ze is dol op kustplaatsen en reist om haar grenzen te verleggen. Volg Saumya op Twitter.

Dit verhaal is een aangepaste versie van een artikel uit National Geographic Traveller India. Het werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

kijk verder

20x de beste astronomiefoto's van 2018

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Ruimte
Mysterieus radiosignaal voor het eerst in Melkweg opgepikt
Ruimte
Na 30 jaar onthult Hubble nog steeds mysteries van het heelal
Ruimte
Vier spectaculaire kometen scheuren nu langs de aarde – en hoe je ze kunt spotten
Ruimte
Tada: de eerste foto van het zwarte gat in het centrum van ons sterrenstelsel
Ruimte
Opluchting na geslaagde ontvouwing van ruimtetelescoop James Webb

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.