4 manieren om de dieren in jouw buurt dit voorjaar te helpen

Van ramen die veilig zijn voor vogels tot insectenhotels, je kunt zelf iets doen om het leven makkelijker te maken voor de dieren in je omgeving – maar doe ook vooral dingen niet.

Door Annie Roth
Gepubliceerd 21 feb. 2022 13:44 CET
departments-pp-2203-window

Een creatieve manier om te voorkomen dat vogels tegen het raam botsen: maak met verf, stickers of tape patronen op het raam. Kijk of er bij jou in de buurt een vogelasiel is dat hulp kan bieden aan vogels die gewond zijn geraakt na een botsing met een ruit. In Amerika houden de vrijwilligers van de Audubon Society gegevens bij over botsingen, zodat dorpen en steden veiliger kunnen worden gemaakt voor vogels.

Foto door Rebecca Hale, Ngm Staff

Veilige ramen voor vogels.

Vogels raken in de war van doorzichtige, weerspiegelende ramen. Er sterven vermoedelijk maar liefst een miljard vogels per jaar in de VS omdat ze tegen glas vliegen. Bijna de helft daarvan vliegt tegen ramen van woningen. Dit kun je er zelf tegen doen: maak met verf, stickers of tape afbeeldingen op glas en zorg dat de afstanden binnen het patroon niet hoger zijn dan vijf bij tien centimeter (h x b) – of voor de zekerheid zelfs vijf bij vijf.

Bouw een insectenhotel

Insecten zijn nodig als bestuivers van planten, vuilophalers in ecosystemen en voedsel voor andere dieren; insecten hebben veilige plekken nodig om te rusten en hun eieren te leggen. Je kunt in de winkel een insectenhotel kopen voor in je tuin, maar waarom zou je er niet een knutselen met het hele gezin? 1. Zoek een kartonnen doos met een open zijkant. 2. Klem wc-rolletjes en kleine buisjes van opgerold papier in de doos 3. Doe strootjes, grashalmen en blaadjes in de buisjes en zet de doos in een rustig hoekje in de tuin. Voilà: een insectenhotel.

Insectenhotel

Foto door Rebecca Hale, Ngm Staff

Wees voorzichtig tijdens de voorjaarsschoonmaak

Zoek in het gras en de struiken naar eventuele kleine dieren, vogels of nesten voordat je aan de slag gaat met de maaier of heggenschaar. Als je een dier tegenkomt dat je wil verplaatsen of dat hulp nodig heeft, kun je een wildopvang bij jou in de buurt vinden op wildopvang.

Let op de kleintjes

Denk je dat een jong dier in gevaar is omdat zijn moeder er niet is? Dat hoeft niet het geval te zijn, aldus Jim Monsma, die gespecialiseerd is in dieren in en rond de stad. Sommige dierenbaby’s (zoals van eenden of opossums) blijven altijd bij hun moeder in de buurt, maar andere (van konijnen of herten) zijn gewend om urenlang zonder hun moeder te zijn. Raak het dier niet aan wanneer je twijfelt, maar vraag eerst advies van iemand met verstand van zaken (zie bij ‘Wees voorzichtig tijdens de voorjaarsschoonmaak’), aldus Monsma.

Een jong kalfje 

Foto door ROLF KOPFLE, ALAMY STOCK PHOTO
Dit verhaal zal in de maart 2022 editie verschijnen van National Geographic magazine
Dit artikel is oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Reusachtige rog ontdekt in diepe poel op bodem van de Mekong-rivier
Milieu
Boodschappen doen en tegelijkertijd het milieu helpen
Milieu
In Wyoming maakt prikkeldraad plaats voor wilde fauna
Dieren
Laatste kans voor deze bedreigde dieren
Dieren
Deze bedreigde dieren maken een comeback

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.