Op woensdag 10 april 1912 vertrekt een gloednieuw schip uit de haven van het Engelse Southampton naar New York. Het enthousiasme over de Titanic, een van de drie nieuwe luxeschepen van rederij White Star Line die de trans-Atlantische scheepvaart een boost moeten geven, is groot. Het schip-met-de-vier-schoorstenen is immers een varend wonder, voorzien van de allernieuwste technische snufjes. ‘Absoluut onzinkbaar!’ zo pleitten media en scheepsfanaten.

Squashen op zee

Aan boord zijn ruim 2200 mensen: 1300 passagiers en maar liefst negenhonderd bemanningsleden. Voor de belangrijkste man aan boord, kapitein Edward Johns Smith, is het de kroon op zijn werk. De overtocht met de gloednieuwe Titanic is zijn laatste kunststukje voordat hij van zijn pensioen mag genieten.

Via Ierland zet het schip koers richting het westen. De eerste dagen verlopen voorspoedig. Opvarenden, en dan met name degenen die een ticket voor de eerste klasse hebben geboekt, genieten van entertainment aan boord, waaronder een squashhal, een bibliotheek, een zwembad en een loungeruimte. En dan valt de avond van 14 april.

Een ijsberg met rode verf

Tegen middernacht ziet matroos Frederick Fleet, wiens achternaam een carrière op zee al leek te voorspellen, de Titanic recht op een ijsschots afvaren. Hij slaat alarm, maar de noodkreet mag niet baten. Het onzinkbare schip ramt de driehonderdduizend ton wegende ijsberg.

Twee uur later breekt de Titanic in tweeën en zinkt naar 3800 meter diepte. Ruim 1500 opvarenden overleven de ramp niet. In de loop van de volgende dag wordt vanaf een ander schip, de Duitse Prinz Adalbert, de dader gefotografeerd: de rode verfstrepen op een grote ijsberg verraden het contact met het schip.

Vondst van het schip in 1985

Pas in 1985 wordt het wrak van de Titanic door de Amerikaanse oceanograaf Robert Ballard teruggevonden. Een jaar later leidt hij het eerste onderzoek om meer te weten te komen over de exacte toedracht van de ramp. Ook worden de eerste foto’s gemaakt. Toch blijven veel vragen onbeantwoord, onder meer waar het eerste lek ontstond.

De eerste 3D-scan van het volledige schip

Daarnaast blijkt het vanwege de enorme omvang onmogelijk om het gehele schip in een beeld te vangen. Tot nu. Magellan, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het in kaart brengen van de zeebodem, wist aan de hand van ruim zevenhonderdduizend foto’s een 3D-scan te maken van het complete wrak, waarvan de boeg en het achtersteven achthonderd meter uit elkaar liggen op de bodem van de Atlantische Oceaan.

De beelden werden geschoten in de zomer van 2022. Het afgelopen jaar werden de foto’s grondig bestudeerd en samengevoegd in een haarscherp model dat eruitziet alsof al het water rond de Titanic is weggepompt. Het project was een behoorlijke uitdaging, vertelt expeditielid Gerhard Seiffert tegen de BBC. ‘Onderzoek doen op bijna vierduizend meter diepte is niet eenvoudig. Je hebt te maken met stroming. En om het wrak niet verder te beschadigen, mag het schip niet worden aangeraakt.’

Met de 3D-scan hopen onderzoekers een nieuw stukje te leggen van de complexe Titanicpuzzel. En tot die tijd spreekt ’s werelds bekendste scheepsramp tot de verbeelding.

Bekijk hieronder de video van de BBC waarin de 3D-scan wordt getoond.

Headshot of Kevin van Huët
Kevin van Huët

Kevin is als Digital Content Manager verantwoordelijk voor de digitale kanalen van National Geographic. Eerder schreef hij zijn verhalen op papier, voor National Geographic Magazine, Traveler en Historia. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar plekken die bustoeristen liever links laten liggen, zoals het Belgische spookdorp Doel, het niet-erkende landje Transnistrië of Iran. Zijn mooiste avontuur was een treinreis van Noord-Korea naar Nederland, de lekkerste koekjes voor onderweg scoorde hij in Mongolië.