De bloedwaterval van Antarctica

Aan de voet van de Taylorgletsjer in Antarctica ontspringt een bloederige waterval die uitkomt in het Bonneymeer: de Blood Falls!

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:05 CET
Foto door Peter Rejcek, Nsf

Toen geoloog Griffith Taylor in 1911 door de vallei dwaalde die later zijn naam zou dragen, moest hij vast even knipperen met zijn ogen op het moment dat hij een knalrode waterval ontdekte. Hoewel een rode zoutwaterval in één van de droogste regio’s van Antarctica op zich al verbazingwekkend is, blijkt het natuurfenomeen nog opmerkelijker dan in eerste instantie gedacht. 

Een bewoner van het gebied.
Foto door Peter Rejcek, Nsf

Onderzoekers kenden de kleur van de waterval aanvankelijk toe aan een algsoort, maar wetenschappers van de University van Wisconson ontdekten in de jaren ’60 dat de rode vlekken op het poolijs gevormd worden door ijzerzouten die zich uit de ijskap persen. Het raadselachtige natuurfenomeen werd bekend als de bloedwaterval. Blijkbaar werd het meertje onder de gletsjer miljoenen jaren geleden ingekapseld, waarbij oeroude microben overleefden: zonder zuurstof, licht en warmte. Wetenschappers zien de bloedwaterval van Antarctica daarom als een van de bewijzen dat leven op de extreemste plaatsen kan aarden. Zoals bijvoorbeeld op een andere planeet.

De Blood Falls.
Foto door Rejcek, Nsf

De bloedwaterval is alleen toegankelijk tijdens de zomer op Antarctica, van oktober tot en met februari. Echter, het is vrijwel onmogelijk de bloedwaterval zelf te bezoeken als je geen deel uitmaakt van een onderzoeksteam. De waterval ligt in Victorialand, in het oosten van Antarctica: zo afgelegen dat er geen reisorganisaties zijn die reizen hier naartoe aanbieden.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Extreem weer bedreigt een van de grootste watervallen op aarde
Reizen
Bestemmingen om te bezoeken als je van Star Wars houdt
Antarctica
Eerste passagiersvliegtuig landt op Antarctica
Antarctica
Ode aan Antarctica
Zwitserland
Zwitserland: Wandelroute over grootste gletsjer in de Alpen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.