De Zuid-Australische stad Adelaide heeft niet minder dan 531 kerken; vandaar zijn weinig opwindende bijnaam: City of Churches. De vroomheid van zijn bewoners, gecombineerd met de weelde die de stad binnenstroomde dankzij de ontdekking van uitpuilende goudaders in de rest van de staat, maakte van Adelaide in eerste instantie een godsvruchtige en tevreden stad – niet meteen een combinatie die garant staat voor vuurwerk. Maar tijden veranderen: vandaag heeft Adelaide voor elke kerk twee bars of restaurants in de aanbieding, wat de levenslustige Adelaideans inspireerde tot het gezwinde mantra: Drink on Saturday, and repent on Sunday. Bovendien ontpopt de stad zich in Mad March tot een schril fluitende stoomketel vol sport, muziek en theater, en is het de spannendste plaats van heel Australië.

Dag 1

Ochtend: Het licht zien
Adelaide voelt zich ondergewaardeerd, en dat is helemaal terecht. Het vertoeft in de schaduw van zijn grote broers – Sydney en Melbourne – terwijl het wél elk jaar de vijfde of de zesde plaats behaalt op de lijst met meest leefbare steden ter wereld. Daar kraait geen haan naar. Het kost de stad bloed, zweet en tranen om zijn duffe imago van weleer af te schudden, terwijl het zoveel te bieden heeft. Trap je verblijf in de City of Churches af met een wandeling door Rundle Mall, de drukke winkelstraat die in maart meer wegheeft van een openluchttheater, dankzij de straatartiesten van het Fringe Festival. Dat theaterfestival palmt de hele stad in, maar is ‘s avonds op zijn mooist in de Botanical Garden, dat Fringe steevast omtovert in de Garden Of Unearthly Delights. Van Rundle Mall begeef je je naar North Terrace, waar zich onder meer het South Australian Museum en het historische Adelaide Railway Station bevindt. (Neem daar koffie en ontbijt, in Sean’s Kitchen.) Steek de Torrens Bridge over, wandel voorbij het Festival Centre en het Adelaide Oval, en volg Montefiore Road naar Light’s Vision, een monument op de top van Montefiore Hill. Het is een beeld van kolonel William Light, die hier op 28 december 1836 voet aan land zette, in de vaste overtuiging om de ideale stad te bouwen. Zijn kapitein, John Hindmarsh, noemde de nieuwe nederzetting naar Adelaide von Saxe-Meiningen, de vrouw van de toenmalige Britse koning William IV. Met de hulp van architect George Strickland Kingston stelde Light een rechthoekig stratenplan op, van een mijl op een mijl groot, met vijf parken en twee grote lanen als ankerpunten. De uitgestrekte parken rond de stad moesten het mensen toelaten om zich op een gezonde manier en in alle rust te ontplooien.

In de maand maart tovert het Fringetheaterfestival Adelaide om in een openluchttheater in het bijzonder de Botanical Garden die dan The Garden Of Unearthly Delights heet
In de maand maart tovert het Fringe-theaterfestival Adelaide om in een openluchttheater, in het bijzonder de Botanical Garden, die dan The Garden Of Unearthly Delights heet.
Dieter Moeyaert

Middag: Parklife
Die grote parken, waar tot 1995 een Formule 1-race werd gehouden – tegenwoordig organiseert de populaire Australische V8 Supercars-reeks er de Clipsal 500 – en waar ook Fringe en het WOMADelaide-festival plaatsvinden, isoleren deze grootstad en zijn 1,3 miljoen inwoners van hun omgeving, en dragen bij tot de aparte sfeer die in de stad hangt. Hier en daar vind je er echter pockets of perfection, zoals de Himeji Gardens, aan South Terrace, in het Wita Wirra Park.

Avond: Drinken en eten
De avond is hét moment om eens te proeven van de befaamde Zuid-Australische wijnen: vlezige Shiraz uit de McLaren Vale, zoete rieslings uit Clare Valley, complexe Chardonnays en Sauvignon Blancs uit de Barossa – er is voor elk wat wils. Adelaide beschikt over een bloeiende barscène: aan de West Side zijn Clever Little Tailor en Chihuahua (beide in Peel Street) niet te missen, net als het Publishers Hotel (110 Franklin Street), waar je op een doordeweekse avond plots een tiendelige big band in volle glorie aan het werk kunt zien. De oostelijke kant is meer gekend voor de artisanaal gebrouwen craft beers, waar Australiërs tuk op zijn. Er is het Belgian Beer Café (Ebenezer Place), The Exeter Hotel (algemeen beschouwd als beste kroeg van Adelaide; 246 Rundle Street) en Distill (286 Rundle Street). Niet alleen op vlak van bier, wijn en cocktails scoort Adelaide hoog; ook in de keuken staat de stad zijn mannetje. Press* (40 Waymouth Street) is een modern restaurant waar we de Angus Beef Steak en de chilli crab pasta aanraden. Andere gastronomische hotspots zijn Udaberri (11-13 Leigh Street), een tapasrestaurant in Spaanse stijl, en Africola (4 East Terrace), waar chef Duncan Welgemoed een moderne interpretatie van de klassieke Zuid-Afrikaanse keuken serveert.

Dag 2

Ochtend: Het kloppende hart van Adelaide
‘s Ochtends vroeg is de Central Market de place to be, wanneer de koks van Adelaide er hun ingrediënten kopen. Central Market is een overdekte marktplaats met 250 kraampjes, die al meer dan 130 jaar het kloppende hart vormt van de Adelaideaanse gastronomie. Probeer er Tony O’Connells gerookte ham, salami van de Mettwurst Shop, Britse stilton of Gippsland Blue van de Smelly Cheese Shop, Nieuw-Zeelandse bosbessen en andere exotische fruitsoorten in Stall 51, en het ovenverse brood van de Dough Stall. Als je dan nóg honger hebt, ga dan ontbijten in The Taxpayer (193 Victoria Square). Overigens serveren Coffee Branch (32 Leigh Street) en Kaffana (23 Peel Street) de beste koffie in de stad.

Een tour doorheen de Barossa Valley de beste wijnregio van Australi is niet te versmaden tijdens een bezoek aan Adelaide
Een tour doorheen de Barossa Valley, de beste wijnregio van Australië, is niet te versmaden tijdens een bezoek aan Adelaide.
Dieter Moeyaert

Middag: Schnitzels, apfelstrudels... en wijn
De Taste The Barossa-tour is één van de weinige georganiseerde tours die we je zouden aanbevelen, niet alleen omdat handig is dat je wijn kunt drinken, zonder dat je je druk hoeft te maken over vervoer; ook omdat de gidsen van deze tour experts zijn in hun veld, en je met kennis van zaken wegwijs maken in de Barossavallei, op 65 kilometer ten zuidwesten van Adelaide. Dit is één van de beste wijnregio’s van Australië, in het midden van de negentiende eeuw op poten gezet door Pruisische en Silezische Lutheranen, die vervolgd werden in eigen land en in Adelaide godsdienstvrijheid genoten. Deze Duitse en Poolse boeren en ambachtslui brachten niet alleen hun schnitzels, apfelstrudels en bratwurst mee, maar ook de eerste scheutjes van druivenplanten. Met Taste The Barossa bezoek je vier uitstekende wijndomeinen: de Langmeil Winery, Peter Lehmann, Château Yaldara en Murray Street Vineyards.

Glenelg is een charmante kustplaats op acht kilometer van Adelaide
Glenelg is een charmante kustplaats op acht kilometer van Adelaide.
Dieter Moeyaert

Avond: Met de tram naar zee
Sluit je verblijf in Adelaide af met een bezoek aan Glenelg, een ontspannen, vrolijk kustplaatsje op acht kilometer van Adelaide; gemakkelijk te bereiken met de Glenelg Tram. De Glenelg Pier stamt uit 1859, en leent zich tot een prachtige wandeling bij zonsondergang. Als je nog tijd overhebt, ga dan zeker naar een concert of een theatershow in Thebarton, een legendarische zaal ten noordwesten van Adelaide.

Overnachtingstip: Het Richmond, in Rundle Mall, is een prachtig gerestaureerd hotel uit de jaren twintig van de vorige eeuw, pal in het centrum van Adelaides bedrijvige East End. Een budgetvriendelijker optie is het YHA Central, en ook over de plaatselijke Ibis hebben we goede dingen gehoord.