De avontuurlijke kant van Mauritius die bijna niemand kent

Enkel naar Mauritius voor de mooie, witte stranden? Reisjournalist Veerle Witte ontdekt een compleet andere zijde van het eiland. Dit is ‘De wereld volgens Witte’.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 26 jan. 2018 16:14 CET
Een van de vele plateaus met watervallen in de Tamarindvallei. Zie je Veerle drijven?
Een van de vele plateaus met watervallen in de Tamarindvallei. Zie je Veerle drijven?
Foto door Robin Visser

Het zweet gutst uit mijn poriën en mijn slapen kloppen van de hitte. Ik leun tegen een boom om bij te komen, terwijl ik neerkijk op een groene deken aan vegetatie die zich uitrolt in de helderblauwe lagune die ons omringt. ‘Wist je dat negentig procent van de toeristen op Mauritius hun resort niet verlaat?’ vraagt gids JeanBony, die zichtbaar minder moeite heeft met de beklimming. We trotseren de steile hellingen van Le Morne, een iconische berg aan de westkust van het eiland. Hij wacht niet op antwoord. ‘Dat snap ik niet. Dat er mensen zijn die helemaal hier naartoe komen om vervolgens niet buiten de muren van hun hotel te komen. Er is zoveel meer te beleven.’

Op Mauritius leven meer dan 70.000 vleerhonden.
Foto door Robin Visser

De eerste directe vlucht van Schiphol op Mauritius – in oktober 2017 gelanceerd door KLM – maakt dit tropische eiland in de Indische Oceaan een interessante nieuwe bestemming voor de Nederlandse markt. Maar wat is er eigenlijk te doen, buiten ellenlang bakken op de spierwitte stranden? Ik nam een maand de tijd om het eiland te ontdekken. Inderdaad, Mauritius kent enkele van de mooiste stranden in de wereld: wit zand, rijen vol palmbomen en een zwembadstille, turquoiseblauwe zee. Toch zal degene die verder kijkt dan het tropische uitzicht vanaf zijn strandbedje, ontdekken dat Mauritius nog vele andere gezichten kent.

Mauritius staat bekend om zijn lange, witte zandstranden.
Foto door Robin Visser

Hoewel veel van de inheemse, tropische bossen van Mauritius zijn verdwenen – lees in deze blog welke rol Nederland daarin heeft gespeeld –  vult de avonturier met gemak een vakantie vol outdooractiviteiten in verlaten natuur. Zo kwam ik geen andere ziel tegen tijdens een kajaktocht door de mangrovetunnels van Île d’Ambre, een 140 hectare groot beschermd natuurgebied, zo’n vijftien minuten peddelen vanuit de noordoostkust van Mauritius. Vogels zingen me toe vanuit het beschutte bladerdek dat boven het rustige water hangt en vissen springen voor mijn kajak uit. We meren aan bij het kleine eiland in de lagune van Mauritius. Een korte wandeling brengt me langs eeuwenoude ruïnes van de Franse kolonisten en door vervlochten Indische vijgebomen die een poort over het pad vormen. Daarna peddelen we verder over groenblauw water naar het naastgelegen eiland Bernache voor een picknick op het strand, in de schaduw van hoge Australische pijnbomen.

Kajakken door de mangrovetunnel bij Île d'Ambre.
Foto door Robin Visser

Tijdens mijn zoektocht naar avontuur op Mauritius raak ik bevriend met Romina Tello Soberanes uit Mexico. Samen met haar Mauritiaanse man Gerald Ami heeft zij Mauritius Conscious opgezet: de eerste reisorganisatie die duurzame tours over het eiland organiseert. ‘Duurzaam toerisme staat in Mauritius nog in de kinderschoenen, maar we merken dat er een groeiende vraag is,’ vertelt ze. ‘Toch vragen veel toeristen me nog altijd naar de standaardtours die het eiland promoot: zwemmen met dolfijnen, een uitstapje naar Île aux Cerfs of een boottocht rond Crystal Rock. Ik probeer hen dan uit te leggen dat er zoveel bijzondere plekken zijn op Mauritius, zoals de wandeling langs zeven watervallen, ziplinen of een ochtend stand-up-paddleboarden over de Tamarindrivier tijdens zonsopkomst.’

Een Madagaskarwever in de botanische tuin van Pamplemousse.
Foto door Robin Visser

En dat mag ik deze reis ervaren. Tijdens een elektrische mountainbiketocht langs de zuidkust van het eiland zie ik een kant van Mauritius die nergens geadverteerd staat. Kronkelende zandwegen, met casuarinabossen aan de ene zijde en de diepblauwe zee aan de andere, brengen me door vissersdorpjes, waar Mauritianen in de schaduw van palmbomen een biertje drinken of een potje jeu de boulen. We fietsen van het plaatsje Bel Ombre, aan de zuidkust, tot aan de voet van Le Morne, de berg die ik eerder puffend en hijgend beklom.

Een elektrische fietstocht is een ideale manier om het eiland op duurzame wijze te verkennen.
Foto door Robin Visser

Le Morne is een van de vele verrassende wandeltochten die ik op deze reis heb gemaakt. Hoewel paden vaak slecht staan aangegeven, is er voor wandelaars een wereld te ontdekken in Mauritius. Zo stond ik na een korte hike helemaal alleen aan de top van een 150 meter hoge waterval en zwoegde, sprong en zwom ik langs, onder en door de watervallen en natuurlijke zwembaden in de Tamarindvallei.

Op een van mijn laatste dagen op het eiland – na ruim een maand is het nu echt tijd om verder te reizen – wandel ik tegen zonsondergang over de South Coast Trail, waar de zee met geweld tegen de rotsen uit elkaar knalt. Ik balanceer over een brug van basaltsteen en kijk uit over de ruige kust waar nevel zachtjes op neerdwarrelt.

De South Coast Trail.
Foto door Robin Visser

Zoals met zoveel plekken op Mauritius, staat deze route niet in reisgidsen. Je moet hem kennen. Het vergt wat research en de juiste contacten, maar voor avonturiers herbergt dit eiland schatten van plekken. Van wandeltochten door beschermde regenwouden en bergbeklimmen naar de hoogste pieken tot kajaktochten over rivieren omringd door kolonies vleerhonden en troepen apen. Dit is het Mauritius dat ik heb leren kennen. Een Mauritius dat je smeekt je eropuit te trekken.

Praktisch

De vlucht
Vanaf 30 oktober 2017 vlieg je met KLM’s nieuwste aanwinst, de Boeing 787-9, rechtstreeks van Amsterdam op Mauritius. Deze eerste directe vlucht naar het eiland vertrekt iedere maandag, donderdag en zaterdag, met een vliegtijd van 11 uur en 40 minuten. Niet-directe vluchten vertrekken dagelijks. Bekijk de mogelijkheden > 

Verblijf
Otentic
In het kleine dorpje Deux Freres aan de oostkust van Mauritius vind je de luxe ecotenten van Otentic: de enige glamping op het eiland. Otentic heeft twee kampen: een aan de rivier en een nieuwe lodge hoog in de bergen erachter. Geniet van versbereide authentieke Creoolse maaltijden, peddel met de gratis beschikbare kajaks naar een nabijgelegen waterval en geniet – vooral in de tropische bergen – van de intense stilte.

Het eco-kamp van Otentic, aan de rivier.
Foto door Robin Visser

Auberge de St. Aubin
In een voormalig koloniaal plantagehuis in St. Augin, een plaatsje aan de schitterende zuidkust, vind je drie uniek ingerichte kamers. ’s Avonds dineer je bij Auberge de St. Aubin op een enorme gezamenlijke veranda die uitkijkt over de tropische tuin. Bij je verblijf zit een bezoek aan de rumstokerij en vanilleplantage inbegrepen.

Lokaal appartement
Reis je op budget? Ontdek Mauritius door een appartement of kamer te huren via Airbnb. Voor €25 per nacht slaap je in de gastenkamer van de gastvrije Romina en Gerald in een mooie, koloniale buurt van Trou aux Biche. Snel internet, een ruim balkon, een eigenwijze kat en de liefste hosts. Ik heb hier een maand gelogeerd en kan het je van harte aanbevelen.

Tours en activiteiten
Wil je zelf op avontuur in Mauritius? Boek duurzame activiteiten, zoals wandeltochten, kajaktours en verblijf in ecolodges via Mauritius Conscious. Zij adviseren je over de mooiste routes op het eiland en regelen de beste lokale gidsen.

Veerle Witte is de digital nomad van National Geographic Traveler. Tijdens haar wereldreis,  publiceert zij iedere zaterdag een nieuw verhaal over haar avonturen in de rubriek ‘De wereld volgens Witte’. Waar is zij nu? Volg haar reis op de voet via Instagram, waar je ook vragen en tips kan sturen.

Lees ook:
- Voor deze drie spectaculaire hikes wil je naar Mauritius
- Hoe Nederland dit eiland in de Indische Oceaan heeft gevormd
- ‘Een enkeltje wereldreis, alstublieft!’

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

De wereld volgens Witte
Rij mee over de mooiste weg van Nieuw-Zeeland
De wereld volgens Witte
Welkom in Middle-earth: het decor van Lord of the Rings
De wereld volgens Witte
De magie van de Marlborough Sounds
De wereld volgens Witte
Voor op je bucketlist: vallende sterren tellen vanuit je bed
De wereld volgens Witte
Gansbaai: de onontdekte groene parel van Zuid-Afrika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.