Een drastische koerswijziging gaat er vermoedelijk voor zorgen dat er een verbod komt op de verkoop van hondenvlees tijdens het beruchte jaarlijkse hondenvleesfestival in het Chinese Yulin.

Hoewel er in delen van Oost-Azië al eeuwenlang honden worden gegeten, is het tiendaagse ‘Lychee en Hondenvleesfestival’ in het zuiden van China een relatief nieuw fenomeen. Het festival, dat voor het eerst werd gehouden in 2010, heeft in zijn korte historie wereldwijd al veel ophef veroorzaakt. Chinese en internationale dierenrechtenactivisten veroordelen het evenement omdat er jaarlijks duizenden honden voor worden gedood, vaak gestolen huisdieren of zwerfhonden.

In een persbericht van 17 mei meldden de dierenbeschermingsorganisaties Humane Society International en Duo Duo Animal Welfare Project dat het stadsbestuur waarschijnlijk van plan is om ‘restaurants, straatverkopers en marktkooplui te verbieden om hondenvlees te verkopen tijdens het evenement’.

Het verbod, dat een initiatief zou zijn van de recent aangetreden partijsecretaris in Yulin, Mo Gong Ming, treedt in werking op 15 juni, een week voor de geplande opening van het festival op 21 juni. Wie het verbod overtreedt, loopt het risico te worden aangehouden en kan een boete krijgen van maximaal 100.000 yuan (ruim 13.000 euro).

“Het hondenvleesfestival in Yulin is nog niet helemaal verleden tijd,” stelt Chinadeskundige Peter Li bij Humane Society International in een verklaring. “Maar als dit nieuws klopt, wat we hopen, dan kan dit het einde betekenen voor een gruwelijk evenement dat symbool is komen te staan voor de met misdaad omgeven handel in hondenvlees in China.”

In een telefonisch interview vertelt woordvoerster Wendy Higgins van Humane Society International dat de twee organisaties via Chinese activisten en handelaren op de hondenvleesmarkten in Yulin onafhankelijk van elkaar bericht kregen over het verbod. Het is nog onduidelijk of het verbod ook zal gelden voor katten, die ook worden geslacht tijdens het festival.

Li en Higgins stellen dat het onwaarschijnlijk is dat handelaren het verbod zullen omzeilen door gratis hondenvlees weg te geven. “Restaurants moeten de gerechten van de menukaart halen. Het ging in Yulin altijd meer om de handel dan om de cultuur, dus het ligt niet voor de hand dat handelaren en restauranteigenaren zover zullen gaan dat ze er geld op gaan toeleggen,” stelt Higgins in een e-mail.

De groepen hebben nog geen documenten van het stadsbestuur van Yulin gezien waarin het verbod wordt bevestigd. Maar Li vertelt aan de telefoon dat het hem niet zou verbazen als er niets op schrift komt te staan.

In 2014 stuurde het stadsbestuur van Yulin een vertrouwelijk bericht rond met een verbod voor plaatselijke overheidsdienaren om hondenvleesrestaurants te bezoeken tijdens het festival, in een poging zich te distantiëren van het festival. Binnen enkele uren was de memo uitgelekt naar dierenrechtenactivisten, waaronder Li.

“Het stadsbestuur zou daarover woedend zijn geweest, maar kon niet achterhalen wie er had gelekt,” aldus Li. Hij stelt dat het nieuwe verbod waarschijnlijk mondeling is uitgevaardigd. “De lokale bestuurders die wij in 2015 spraken, zeiden dat ze niet langer geschreven documenten uitvaardigen.

Bij het verschijnen van dit artikel kreeg National Geographic geen onafhankelijke bevestiging van de berichten.

Minder trek in wreedheid

Volgens Humane Society International worden jaarlijks meer dan tien miljoen honden en vier miljoen katten gedood voor menselijke consumptie in China. Maar het gebruik raakt ook binnen China steeds meer omstreden.

Uit een onderzoek in 2016 bleek dat bijna 52 procent van de Chinezen, waaronder ook inwoners van Yulin, voorstander zijn van een totaal verbod op de handel in hondenvlees. Bijna 70 procent stelt nog nooit hondenvlees te hebben gegeten aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. Vooral onder jongeren is er veel weerstand tegen hondenvlees.

Het Lychee en Hondenvleesfestival wordt georganiseerd door particulieren en bedrijven. Het wordt niet officieel ondersteund door de Chinese overheid, op lokaal noch nationaal niveau. De lokale bevolking is verdeeld over het festival. Sommigen zijn enthousiast over de toeloop van bezoekers van buiten de stad, terwijl anderen vinden dat het de stad en de omgeving een slechte naam bezorgt.

De gevoelens van de plaatselijke tegenstanders worden gedeeld door miljoenen mensen van buiten de stad die hun handtekening zetten onder verschillende petities. In juni 2016 hielden Chinese en internationale dierenrechtengroepen hun grootste actie ooit. Ze overhandigden het stadsbestuur van Yulin een petitie met 11 miljoen handtekeningen vanuit de hele wereld tegen het houden van evenement.

“Het is beschamend dat de wereld nu het verkeerde idee krijgt dat het meedogenloos wrede festival in Yulin onderdeel is van de Chinese cultuur,” stelde Qin Xiaona, voorzitter van de Chinese dierenbeschermingsorganisatie Capital Animal Welfare Association die het onderzoek uit 2016 sponsorde, in een interview met Xinhua. “Dat is niet zo.”

De kwestie kreeg ook de aandacht van leden van het Amerikaanse congres. In 2016 diende het democratische congreslid voor Florida, Alcee L. Hastings, een motie in waarin het festival werd afgekeurd en China werd opgeroepen om een einde te maken aan de handel in hondenvlees. Op 6 januari 2017 diende Hastings de motie opnieuw in. Het festival wordt hierin omschreven als “een spektakel van extreme wreedheid tegen dieren.”