Deze nieuwe video uit Sydney toont een grote jachtkrabspin die aan zijn einde komt door een spinnendoder. Spinnendoder is een naam die gegeven wordt aan elke wesp van de familie pompilidae. Onder deze categorie vallen zo’n 5000 verschillende soorten, waarvan de meesten hun prooi vangen door ze te verlammen.

Beide giftige ongewervelden worden vaak gezien in heel Australië, maar als ze in gevecht worden aangetroffen, is het bijna altijd de wesp die wint. En dan staat de spin een gruwelijk lot te wachten.

De jachtkrabspinnen worden met een verlammende steek uitgeschakeld door de wesp, die ze daarna meenemen naar hun moddernesten, en een eitje in de buik van de spin leggen. Eens het ei uitkomt, eten de larven de levende spin van binnenuit. Daarbij laten ze de vitale organen over voor het laatst, zodat de spin zolang mogelijk in leven – en vers – blijft.

De zomer is het hoogseizoen voor broedende spinnendoders, dus waarschijnlijk stond deze jachtkrabspin hetzelfde gruwelijke lot te wachten. Maar we zullen het nooit weten, want moeder natuur had andere plannen. Terwijl de wesp met veel moeite zijn prooi over bladeren en gras sleept, komt een hongerige ibis tevoorschijn om een einde te maken aan het leiden van beide insecten. In een slok verdwijnen zowel de wesp als de spin in de grote buik van de witte Australische ibis.

Bekijk ook hoe deze spin een krekel verorbert op iemands hand!