Mensen zijn niet de enigen die genieten van heerlijk eten. Deze jonge soepschildpad heeft geen last van de prikkende tentakels van de kwal, maar slurpt ze met smaak op.
De schildpad in de video is waarschijnlijk tussen de twee en vijf jaar oud, een leeftijd waarop ze alles naar binnen schrokken – terwijl oudere soepschildpadden voornamelijk herbivoren zijn.
“Wat hier vooral interessant is, is dat hij vooral voor de tentakels gaat, en niet het lichaam, wat veel voedzamer zou zijn,” zegt David Gruber, een marien bioloog en National Geographic Explorer.
De tentakels van een inktvis lijken inderdaad een vreemde keuze als maaltijd. Voor mensen kan het heel pijnlijk zijn in contact te komen met deze tentakels, maar omdat zeeschildpadden reptielen zijn, zijn ze er veel minder gevoelig voor. De enige gevoelige plek van de schildpad zijn de ogen, die hij beschermt door de oogleden te sluiten en af te schermen mijn zijn vinnen.
Zo’n ijzeren maag kan alleen maar voordelig zijn, soepschildpadden kunnen 317 kilo zwaar worden en zo’n 80 jaar in het wild overleven.
“Kwallen staan steeds vaker op het menu van jonge soepschildpadden, dit komt waarschijnlijk omdat er steeds minder zeegras beschikbaar is, en ze dus settelen voor een minder voedzaam dieet,” zegt Gruber.
De afgelopen jaren zijn veel koraalriffen verbleekt bij het Great Barrier Reef door de opwarming van de aarde. Zeeschildpadden (waarvan alle soorten op de lijst van bedreigde diersoorten staan) zijn zeer gevoelig voor deze veranderingen in hun ecosysteem.
Het slachtoffer in het verhaal zou de aanval weleens kunnen overleven, als het lichaam de kwal zelf niet aan stukken gescheurd is, kunnen de tentakels gewoon opnieuw aangroeien.