Sociale media konden zeldzame neushoorn ditmaal niet redden

Veel mensen namen via sociale media contact op om Puntung te redden, maar dierenartsen moesten de vrouwtjesneushoorn uiteindelijk laten inslapen.

Door Christina Nunez
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:09 CET
02_sumatran_rhino
Twee uur na de ingreep werd Puntung alweer gevoed.
Foto door Saving the Survirvors

Een Sumatraanse neushoorn die eerder symbool stond voor de mogelijkheden van sociale media bij het redden van wilde dieren, moest afgelopen zondag in Maleisië worden afgemaakt. Het twintigjarige vrouwtje Puntung bezweek aan kanker. Ze was een van de laatste drie Sumatraanse neushoorns in Maleisië.

“Dit is een van de droevigste dagen die we hebben meegemaakt. Aan het lijden van Puntung is deze ochtend een einde gekomen,” luidde het bericht op Facebook van de groep Borneo Rhino Alliance, die had geprobeerd haar te redden. “We hebben haar kort voor zonsopkomst laten inslapen, waarmee er een einde kwam aan haar strijd tegen plaveiselcelkanker.”

De bijna uitgestorven soort valt vaak ten prooi aan jagers en stropers, die inspelen op het bijgeloof dat de hoorn van neushoorns ziekten kan genezen. Als gevolg van de jacht, de afname van habitats en het slinkende aantal kansen om te paren is de wereldwijde populatie van de Sumatraanse neushoorn afgenomen tot minder dan honderd exemplaren.

In het geval van Puntung bleek een ogenschijnlijk niet al te ernstige aandoening uiteindelijk fataal. In april zorgde een tweet van een in Zuid-Afrika werkende journalist ervoor dat de natuurbeschermingsgroep Saving the Survivors in actie kwam om Puntung te redden. De neushoorn had last van een kaakabces – althans dat werd toen gedacht. Een veterinair tandarts werd ingevlogen om de neushoorn in het wildreservaat van Tabin in Sabah te opereren; de ingreep leek succesvol te zijn.

Maar later werd duidelijk dat het abces een gevolg was van de kanker waaraan Puntung uiteindelijk zou bezwijken. Eind mei liet de Borneo Rhino Alliance weten dat het dier niet langer door haar linkerneusgat kon ademen, geen geluiden meer kon maken en pijn leed. De Maleise regering gaf toestemming om haar te laten inslapen.

Puntung, wier naam als ‘Stompje’ vertaald kan worden, miste haar linkervoorpoot, volgens de Alliance waarschijnlijk als gevolg van de strik van een jager waarin ze als jong vast was komen te zitten. Bij de aankondiging van haar dood verklaarde de groep: “We zullen haar herinneren als een vechter”.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Deze bedreigde dieren maken een comeback
Dieren
De wilde olifanten van Namibië worden bijeengedreven voor internationale verkoop
Dieren
Deze bekende tonijnsoorten worden niet langer met uitsterving bedreigd
Dieren
Zebra’s met rare vlekken en strepen wijzen op bedreiging van soort
Dieren
Invasieve slangen bewegen zich op unieke wijze voort – als lasso’s

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.