‘Boself’ is dier nummer 7.000 in National Geographic's Photo Ark

Joel Sartore fotografeerde de buideleekhoorn in Healesville Sanctuary, een dierentuin in de buurt van Melbourne in Australië.

Door Heather Brady
foto's van Joël Sartore
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:14 CET
''Boself' als 7.000e dier in National Geographic's Photo Ark

Het lijkt misschien een enorme klus om alle dieren in dierentuinen en reservaten ter wereld vast te leggen, maar National Geographic-fotograaf Joel Sartore is al een aardig eind.

Sartore fotografeerde onlangs het zevenduizendste dier voor de Photo Ark van National Geographic. Met dit langlopende project probeert hij alle in gevangenschap levende diersoorten vast te leggen. Hij hoopt daarmee te bereiken dat mensen zich het lot van de dieren aantrekken en ze beschermen.

Dit is de buideleekhoorn, een schattig klein buideldiertje dat van nature voorkomt in de acaciabossen in het midden van de Australische staat Victoria. Het diertje staat bekend als ‘forest fairy’ (boself), vanwege de manier waarop het 's nachts door het kreupelhout schiet en nesten bouwt in holle bomen. De grootste bedreiging voor deze dieren wordt gevormd doordat deze bomen verdwijnen, door rottingsprocessen, brand en kap. De soort leek ruim vijftig jaar lang van de aardbodem verdwenen, totdat botanist Eric Wilkinson en twee van zijn collega's de dieren op 3 april 1961 weer ontdekten tijdens een tocht in de bossen bij Marysville in Australië.

Deze buideleekhoorn werd gefotografeerd in het Healesville Sanctuary. Deze bushland-dierentuin legt zich toe op de oorspronkelijke Australische fauna en is een onderdeel van Zoos Victoria.

Volgens sommige schattingen leven er nog maar vijftig van deze eekhoorns in het laagland en de soort is dan ook opgeschoven van de categorie 'bedreigd’ naar de categorie ‘ernstig bedreigd'. Zoos Victoria hoopt binnenkort met een fokprogramma te kunnen starten, om de populatie weer te laten toenemen.

De kleine buideleekhoorns zijn snel en fel.
Foto door Joël Sartore, National Geographic Photo Ark

De National Geographic Photo Ark is een poging om de biodiversiteit op aarde vast te leggen, om innovatieve manieren te vinden om bedreigde diersoorten te redden en om de leefgebieden van dergelijke soorten te beschermen. Sartore, de grondlegger van het project, bezocht veertig landen om bewegende beelden te maken van de dieren die zijn opgenomen in de Photo Ark.

“Ik wil dat mensen om de dieren geven, dat ze verliefd worden en in actie komen,” vertelt hij.

Hij heeft tot nu toe al zevenduizend dieren gefotografeerd, maar moet nog duizenden portretten maken voordat hij zijn doel, het vastleggen van zo'n twaalfduizend in gevangenschap levende diersoorten, zal bereiken.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Aftermovie Joel Sartore event
Dieren
De imkers van Amsterdam
Dieren
Eerste foto ooit gemaakt van een zeldzame Afrikaanse aap
Dieren
Dit zijn onze beste dierenfoto’s van 2019
Dieren
Vintage foto’s van Jane Goodall, gemaakt door Emmy-winnende partner

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.