Een groot mannetje krabt uitgebreid aan een boom. Bij het weglopen houdt hij zijn staart omhoog en sproeit hij nog even om zijn territorium te markeren. De beelden zijn goed nieuws. “Zulk gedrag betekent dat de tijger het naar zijn zin heeft in dit gebied!”, zegt een enthousiaste Chang Youde, amoertijger-specialist van WWF China. “We zien deze beelden als een groot cadeau voor het monitoringsproject dat we in 2012 met de overheid zijn gestart.”
Zorg voor jonge tijgers
Het mannetje is volgens Youde geregistreerd als T24. De Siberische tijger is voor het eerst gesignaleerd op 17 november 2016 in de bossen van Hunchun. “We weten dat er ook vrouwtjes in de omgeving zijn. Twee jaar nadat T24 hier is neergestreken speelt hij dan ook een cruciale rol bij het zorgdragen voor jonge tijgertjes.”
De grens oversteken
Tijger T24 heeft zich duidelijk gesetteld in het noordoosten van China. In 2016 meldde WNF dat Chinese en Russische onderzoekers dankzij cameravallen hadden ontdekt dat zeker 15 amoerluipaarden en 19 amoertijgers regelmatig de grens tussen beide landen oversteken.
250 cameravallen
Sinds 2012 hangen er mede op initiatief van WNF 250 cameravallen in een gebied van 2200-2500 vierkante kilometer, iets groter dan de provincie Zeeland. Dit is belangrijk leefgebied voor bedreigde soorten als amoertijgers en –luipaarden.
De beelden zijn opgenomen op 21 mei 2017 en onlangs vrijgegeven door WNF, maar de exacte locatie blijft geheim, zodat stropers de tijger niet kunnen spotten.
Meer over de Siberische tijger en het beschermen van tijgers