Acht dieren-emoji’s gecheckt op de correctheid van hun weergave

Om te beginnen hebben rupsen geen voelsprieten en zijn de oren van zebra’s niet roze.

Door Jason Bittel
Gepubliceerd 21 jan. 2019 16:18 CET
Een Burchell-zebra poseert voor de foto in de Zoo Atlanta. Veel dieren-emoji’s zijn bedoeld om schattig ...
Een Burchell-zebra poseert voor de foto in de Zoo Atlanta. Veel dieren-emoji’s zijn bedoeld om schattig over te komen – maar ze zijn lang niet altijd correct.
Foto door Joël Sartore, National Geographic Photo Ark

Onze wereld wordt steeds meer beheerst door emoji’s. Er bestaan inmiddels samenvattingen in emoji-vorm van populaire tv-series, emoji-films en emoji-encyclopedieën. Maar hoe zit het met de wetenschappelijke juistheid van deze geliefde pixelwezens, vooral voor wat betreft de dieren die worden uitgebeeld?

Het blijkt dat biologen maar al te graag hun mening geven over dieren-emoji’s en de correctheid van de weergave ervan.

Zo stoort Anne Hilborn, een onderzoekster die aan de Virginia Tech University onderzoek doet naar cheeta’s, zich vooral aan het feit dat Microsoft zijn versie van de zebra-emoji heeft voorzien van roze oren en neusgaten.

Zebra’s hebben géén roze oren en neuzen – wat deze emoji ook mag uitbeelden.

Seriously? Zelfs als zebra’s aan ziekten overlijden waarbij ze uit hun oren en neusgaten bloeden, zijn die lichaamsopeningen nog niet roze,” zegt Hilborn.

Zo ook zijn alle leeuwen-emoji’s volgens Hilborn vreselijk onjuist. De versie van Samsung is nog het ergst, want die lijkt “een woekering van scheerschuim onder zijn neus” te hebben.

Leeuwen hebben geen witte wangen, zoals deze emoji lijkt aan te tonen.

En hoewel er momenteel geen cheeta-emoji’s zijn, bestaat er een hele reeks luipaard-emoji’s, waarvan ongeveer de helft onjuist is omdat de buiken van de dieren die ze uitbeelden geen vlekken hebben.

Het andere grote probleem met luipaarden? De staart. 

“Luipaarden hebben een prachtige, krullende staart die ze tijdens het lopen omhooghouden zodat de witte onderkant ervan is te zien,” zegt Hilborn. “Maar voor de emoji’s hebben ze de luipaarden de staart van een huiskat gegeven.”

Wat een incorrect gebit!

Van de meeste emoji’s bestaan inmiddels dertien verschillende versies, afhankelijk van het platform waarop ze worden gebruikt. Dat betekent dat een vleermuis-emoji op een smartphone er totaal anders kan uitzien dan een vergelijkbare emoji op een ander platform.                            

“De grote oren van de vleermuis-emoji van Apple doen vermoeden dat dit dier behoort tot de kleine vleermuissoorten, die gebruikmaken van echolocatie,” zegt Alyson Brokaw, vleermuisonderzoekster aan de Texas A&M University.

Daarentegen denkt Brokaw dat de vleermuis-emoji van Google op een vampiervleermuis lijkt, en dat is niet het enige probleem: de tanden van de vleermuis zitten ook op de verkeerde plek.

“We denken vaak dat vampiervleermuizen van die echte hoektanden hebben, maar in werkelijkheid zijn de kenmerkende scherpe tanden van vampiervleermuis sterk aangepaste snijtanden,” aldus Brokaw.

Dat betekent dat deze dolkjes aan de voorkant van het gebit zitten, niet aan de zijkanten.

Aan de emoji kent men de vogel

Ook bij de emoji’s voor pinguïns is een soortgelijke variëteit in soorten te zien. De versie van Facebook is duidelijk een Adélie-pinguïn, zegt Michelle LaRue, onderzoeksecologe aan de University of Minnesota, terwijl Google lijkt te hebben gekozen voor een keizerspinguïn.

Dat is prima, want “keizerspinguïns zijn objectief de beste vogels die er bestaan,” grapt LaRue. Maar ze zou zich naar eigen zeggen wel ernstig zorgen maken als ze in het wild een keizerspinguïn met zoveel sclera zou tegenkomen. (‘Sclera’ is de wetenschappelijke term voor oogwit.)

Vogels doen het overigens niet slecht als het om weergaven in emoji’s gaat, zegt Jason Ward, voorlichter bij de National Audubon Society. Volgens hem zijn de arenden ? en wilde eenden ? bijna allemaal anatomisch correct.

“De zeearenden hebben zelfs die dreigende ‘ik ruk je al je schubben van het lijf’-blik die ze een vis toewerpen vlak voordat ze er eentje uit het water plukken,” zegt Ward. (Lees over het ‘Jaar van de Vogel’ van de National Geographic Society.)

Maar Samsung verliest punten door zijn eend als een rubber badeendje uit te beelden en zijn uil als een paars wezen weer te geven.

Emoji-tekens of emoticons op de schermpjes van twee smartphones in Parijs (6 augustus 2015)
Foto door Miguel Medina, AFP, Getty Image

“Misschien grappig om te weten dat er geen paarse uilen bestaan,” zegt Ward, “tenzij je op Pinterest zoekt.”

Allemaal beestjes

In de wereld van de emoji wordt er heel wat onzin verkocht, maar niets is zo onjuist als de uitbeelding van insecten.

Om te beginnen tonen sommige platforms een rups als insecten-emoji, terwijl andere hebben gekozen voor een duizendpoot. En hoewel de meeste van deze weergaven min of meer correct zijn, wijst Morgan Jackson, entomoloog van de insectencollectie van de University of Guelph, erop dat rupsen geen voelsprieten hebben.

“Tenzij het gaat om de rups van een pijlstaartmot die zich gestrest en bedreigd voelt en daardoor zijn osmeterium (een uitstulpsel dat roofdieren moet afschrikken) laat zien,” zegt Jackson. Tenslotte hebben halfvleugeligen als duiker- en schildwantsen geen rupsfase, zoals motten en vlinders.

De meeste problemen met de anatomie van emoji’s lijken voort te komen uit de poging om de dieren schattig te laten overkomen.

“De weinige insecten-emoji’s die er zijn, zijn getekend op manieren die hun zoogdierkenmerken benadrukken,” zegt Gwen Pearson, entomologe aan de Purdue University. “Moet je de Bambi-ogen van deze mier eens zien!” ?

Apenstreken

Maar het ergst zijn de apen.

Volgens Adriana Lowe, primatologe aan de University of Kent, zijn de meeste apen-emoji’s met hun bleke gezichten, donkere haar, ronde oren en leuke staart bedoeld om op chimpansees te lijken.?

Maar ook ditmaal hebben de emoji-ontwerpers het bij het verkeerde eind – of uiteinde. Want chimpansees hebben namelijk geen staart, zegt Lowe, die onlangs in Oeganda haar jaarlijkse veldonderzoek naar chimpansees in het wild heeft afgesloten.

“Ik ben dol op chimpansees, maar ik zal je eerlijk zeggen dat hun achterste niet erg fraai is,” zegt Lowe. “Een staart zou dat lelijke, knokige achterwerk enorm verbeteren.”

Misschien is het dus een goed moment voor deze emoji: ?.

Bekijk hier alles over de www.week.

Lees ook: Valley of the Boom tijdens de www.week

Bekijk ook: Internet 101

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Eerste foto's ooit van wilde leeuwin die luipaardwelpje voedt
Dieren
Hoe dit zeldzame zebraveulen witte stippen kreeg
Dieren
Waarom paren deze luipaardenzusjes met hetzelfde mannetje?
Dieren
Zeldzaam wit leeuwenwelpje in Zuid-Afrika
Dieren
Een kijkje in het bizarre leven van de stermol, de snelste eter op aarde

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.