Dit zijn de beste wildlife foto’s van 2019

Een zeldzaam expressieve foto van een vos die een marmot aanvalt, heeft de Chinese fotograaf Yongqing Bao de titel ‘Wildlife Photographer of the Year’ opgeleverd. Ook Nederlandse fotograaf Jasper Doest viel in de prijzen.

Door Natasha Daly
Gepubliceerd 18 okt. 2019 15:29 CEST

Met zijn opengesperde klauwen en gapende bek lijkt de marmot verlamd te zijn van angst, terwijl de vos op het punt staat om toe te slaan. Het is een verstilde momentopname van chaos, impuls en angst – de natuur in haar meest barre vorm.

Voor zijn opmerkelijke documentatie van het moment vlak voor de aanval werd de Chinese fotograaf Yongqing Bao deze week door het Londense Natural History Museum onderscheiden met de prijs ‘Wildlife Photographer of the Year’.

Bao nam de foto, die hij de titel ‘Het moment’ gaf, in het weideland van het Tibetaanse Plateau. Op een hoogte van 4500 meter boven de zeespiegel wordt dit hoogland vaak ‘het dak van de wereld’ genoemd, en foto’s van de regio “zijn tamelijk zeldzaam,” aldus juryvoorzitter Roz Kidman Cox in een persverklaring. “Maar het vastleggen van een zo intense interactie tussen een Tibetaanse zandvos en een marmot – twee soorten die van vitaal belang zijn voor de ecologie van dit hooggelegen grasland – is buitengewoon.”

De 14-jarige Cruz Erdmann won de prijs ‘Young Wildlife Photographer of the Year’, de andere belangrijke onderscheiding van de competitie, voor zijn onderwateropname van een iriserende pijlinktvis (Sepioteuthis lessoniana) die hij ’s nachts tijdens een duik in de Straat Lembeh voor de kust van Indonesië maakte.

De prestigieuze prijsvraag, die dit jaar voor de 55e maal wordt gehouden, omvat negentien categorieën of thema’s binnen de wildfotografie, waaronder ‘gedrag’, ‘fotojournalistiek’ en ‘portret’. Dit jaar ontving de jury 48.000 inzendingen uit honderd landen. (Bekijk hier de foto’s van de winnaars van 2018.)

National Geographic-fotografen sleepten vier prijzen in de wacht. David Doubilet won in de categorie ‘onder water’ voor zijn foto van een diepzeekolonie van schuwe buisalen. De alen steken verticaal uit hun holletjes in de zeebodem en doen daardoor denken aan een groep planten. De dieren zijn extreem lastig om te fotograferen. “Als ze je hebben opgemerkt, kunnen ze urenlang onder het zand verdwijnen,” zegt Doubilet. “Ze verdwijnen in hun geheel uit zicht, als een fata morgana onder water.”

Doubilet wist deze grote kolonie vast te leggen door zijn camera in het midden van een uitgestrekt veld van holletjes te plaatsen en zich vervolgens achter een scheepswrak te verschuilen. Toen hij de alen uit het zand zag opduiken, kon hij zijn camera met afstandsbediening activeren. Het kostte hem dagen om de juiste foto te nemen.

De Nederlandse fotograaf Jasper Doest won in de categorie ‘fotojournalistiek’, voor zijn opnamen van Japanse makaken. De dieren werden in Japan ooit aanbeden, maar worden nu alom gezien als plaagdieren die getraind worden om voor toeristen op te treden. “Met deze serie wilde ik mensen laten nadenken over hun relatie met dieren in hun omgeving,” zegt Doest. Zijn verhaal zal begin 2020 in de tijdschrifteditie van National Geographic verschijnen.

Voor zijn foto van een poema die een guanaco tegen de grond probeert te werken, uit een verhaal over deze roofdieren in Patagonië dat in december 2018 in de National Geographic verscheen, werd Ingo Arndt naast Yongqing Bao onderscheiden met de eerste prijs in de categorie ‘zoogdiergedrag’. Arndt nam de foto nadat hij de poema’s van Patagonië ruim een halfjaar te voet had gevolgd. De foto “was het belangrijkste beeld voor het verhaal,” zegt Arndt. Hoewel guanaco’s de hoofdprooi van poema’s zijn, had nog niemand deze zo belangrijke jacht in detail kunnen vastleggen, zegt hij. De guanaco (driemaal zwaarder dan de vrouwtjespoema) wist te ontkomen.

Ten slotte werd ook National Geographic-fotograaf Charlie Hamilton James onderscheiden in de categorie ‘stedelijk wild’, voor zijn intieme foto’s van ratten die ’s nachts door New York zwerven. “Mensen noemen me nu de ‘Rat Guy’,” zegt Hamilton James, die eerder vanwege zijn foto’s die hij met cameravallen van otters in het Yellowstone-park maakte, de ‘Otter Guy’ werd genoemd, “wat veel beter klonk.”

“Ze doen gewoon wat ratten doen en ze leven op plekken waar ratten graag leven,” zegt hij over zijn studieobjecten. Maandenlang volgde hij de knaagdieren, tot in riolen en andere uithoeken van de stad toe. “Het was verbazingwekkend om te zien hoe handig ze door de spleten van New York konden kruipen,” zegt Hamilton James, die het geweldig vindt om deze stad bij nacht te fotograferen. “Nadat ik de ratten een tijdlang had gefotografeerd, begon ik respect voor ze te krijgen. Ik zal er nooit dol op worden, maar ik vind ze wel erg leuk.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

kijk verder

Deze Nederlandse foto won de ‘Wildlife Photographer of the Year’ award

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Dit zijn de beste wildfoto’s van 2020
Dieren
Dit zijn onze beste dierenfoto’s van 2019
Dieren
Dit zijn onze mooiste dierenfoto’s van 2021
Fotografie
Dit zijn de winnende beelden van Wildlife Photographer of the Year
Dieren
10x goed nieuws voor de natuur in 2020

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.