Dit zijn onze beste dierenfoto’s van 2019

Geredde zangvogels vliegen de vrijheid tegemoet en een giraffenwees kroelt met haar verzorger op deze prachtige foto’s, die werden geselecteerd door National Geographic editors.

Door Natasha Daly
Gepubliceerd 27 nov. 2019 13:35 CET

De fotografen van National Geographic hebben altijd hun best gedaan om dieren in het wild zo mooi, fascinerend of mysterieus mogelijk vast te leggen. In 2019 speelde echter een ander thema een hoofdrol in onze fotojournalistiek: de invloed die wij als mensen hebben op dieren.

In het Boliviaanse Amazonewoud fotografeerde John Paul Ampudia een man die een gewond gordeldier probeert te kalmeren nadat het dier uit een bosbrand werd gered. In Vietnam fotografeerde Brent Stirton een schubdier dat zijn snuit uit een houten kist steekt terwijl zijn verzorgers hem naar een afgelegen berggebied brengen. Daar krijgt hij een tweede kans nadat hij uit handen van stropers was gered. Nichole Sobiecki fotografeerde in een Zuid-Afrikaanse kliniek een dierenarts die op handen en voeten rondkruipt met verwaarloosde leeuwenwelpen en die ze geduldig leert om te lopen.

De foto’s laten zien hoezeer het leven van de dieren verweven is met dat van ons - hoe sommige mensen de dieren kwaad doen en hoe anderen proberen dat weer ongedaan te maken.

“Het is duidelijk te zien dat we dit jaar echt zijn opgeschoven van verhalen over de natuur naar verhalen over bescherming,” aldus Kathy Moran, deputy director of photography bij National Geographic. “Als je door die lens naar wilde dieren kijkt, kun je niet om mensen heen.”

En zelfs op foto’s van dieren in de natuur zijn onzichtbare sporen van menselijk ingrijpen aanwezig. Thomas Peschak fotografeerde duizenden net uit hun ei gekropen zeeschildpadden die richting de oceaan gaan op een strand in Costa Rica. Dit fenomeen, dat ook wel een arribada wordt genoemd, vindt plaats onder het toeziend oog van lokale bewoners. Een groot aantal van hen heeft toestemming om een deel van de eieren te rapen en te verkopen. Met de inkomsten kunnen ze de bewaking van het strand financieren, ter bescherming van de andere eieren. In het Gorongosa National Park in Mozambique fotografeerde Charlie Hamilton James een olifant die in de zon tussen de varens staat. Het lijkt een tafereel uit een ongerept paradijs, maar het was geheel aan menselijk ingrijpen te danken dat dit plaatje kon worden gemaakt. Tijdens een tientallen jaren durende burgeroorlog werden de olifanten in het park bijna uitgeroeid, maar inmiddels gaat het weer goed met ze, dankzij een speciaal project gericht op het behoud van de dieren.

Naar aanleiding van de foto die Kirsten Luce maakte van Gluay Hom, een olifant die werd mishandeld in de Thaise toeristenindustrie, werden petities opgesteld en werd er op sociale media opgeroepen om hem te redden. Twee maanden later begon hij een nieuw leven in een reservaat.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

lees verder

De tijgerindustrie in Amerika

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Dit zijn onze mooiste dierenfoto’s van 2021
Dieren
Maak kennis met de güiña - de ‘mysterieuze kat’ die kwetsbaar is voor uitsterving
Dieren
Dit is waarom je een beer niet wakker moet maken tijdens zijn winterslaap
Dieren
Strijd tegen massale vergiftiging van gieren in Kenia
Dieren
Dit zijn de beste wildlife foto’s van 2019

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.